Τουλάχιστον 38 νεκροί και 200 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές στη Γουατεμάλα.

Για «εθνική τραγωδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας Αλβαρο Κολόμ, ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Άσχημο παιχνίδια έπαιξε η μοίρα σε ένα πλήθος εθελοντών, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από λάσπη την ώρα που επιχειρούσαν να ξεθάψουν λεωφορείο που είχε καταπλακωθεί από προηγούμενη κατολίσθηση. Περίπου 20 σοροί έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη, ενώ άλλοι 40 άνθρωποι αγνοούνται.

«Είναι οδυνηρό που οι φτωχοί άνθρωποι πάντα πληρώνουν το τίμημα στις φυσικές καταστροφές», είπε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας κατά την επίσκεψή του στον τόπο της καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, νέες κατολισθήσεις στη βόρεια Γουατεμάλα αργά την Κυριακή στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσαν τον τραυματισμό οκτώ, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 38.