Επειτα από είκοσι χρόνια, ένας κινηµατογραφιστής επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του, τη Μυτιλήνη, µε αφορµή µια κληρονοµιά. Εκεί συναντά συγγενείς και φίλους, τη στιγµή που οι µνήµες του παρελθόντος φέρνουν στην επιφάνεια έναν χαµένο έρωτα. Είναι το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», η ταινία του πολυβραβευµένου Λάκη Παπαστάθη, που προβάλλεται σε παγκόσµια πρώτη στο ιστορικό ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη στον Παπάδο της Λέσβου, σηµερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

«Είναι µια βαθιά βιωµατική ταινία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λάκης Παπαστάθης που µεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Λέσβου. «Εκείνη “γεννά” την επιστροφή µου στο νησί», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, γνωστός από τις ταινίες του «Τον καιρό των Ελλήνων», «Θεόφιλος», «Το µόνον της ζωής του ταξείδιον». Τους ρόλους ερµηνεύουν µεταξύ άλλων οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορµπά, Δηµήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης.

Η Μυτιλήνη του χθες και του σήµερα παρουσιάζεται σ’ έναν αυτοσχέδιο υπαίθριο κινηµατογράφο που στήθηκε στον χώρο όπου το 1887 λειτουργούσε το ατµοκίνητο ελαιοτριβείο του Νικόλαου Βρανά – σηµερινό Ελαιοτριβείο-Μουσείο. Το µοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιοµηχανικό συγκρότηµα του Παπάδου λειτουργούσε ώς τις αρχές του ‘70. Σώθηκε από τη φθορά του χρόνου µε τη φροντίδα της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία το αναστήλωσε και το διαµόρφωσε σε πρότυπο Μουσείο Ελαιουργίας και χώρο πολιτισµού. «Ο µηχανολογικός εξοπλισµός του ελαιοτριβείου διατηρήθηκε στο ακέραιον ώστε οι επισκέπτες και τα σχολεία να ενηµερώνονται για τη διαδικασία παραγωγής λαδιού», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας, πολιτικός και σηµερινός υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, µέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» (µε πρόεδρο τον Νίκο Κούνδουρο και µέλη µεταξύ άλλων τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον αείµνηστο Ζυλ Ντασσέν, τον Αγγελο Δεληβορριά, τον Νίκο Μάργαρη). Στον χώρο φιλοξενείται το πλούσιο αρχείο του ελαιοτριβείου που αριθµούσε 112 βιβλία από το 1887 έως το τέλος του 1960 – το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας ανέλαβε τη φωτογράφηση και ψηφιοποίησή του – πλάι στην εικαστική παρέµβαση της Ηώς Αγγελή.

ΙΝFΟ

Πρεµιέρα της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη, στο ΕλαιοτριβείοΜουσείο Βρανά (Παπάδο Λέσβου) αύριο στις 20.30.

Συναυλία της κοµπανίας του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου µεθαύριο στις 20.30

στον ίδιο χώρο. Είσοδος ελεύθερη.