Για τους φίλους του είναι ένας πωλητής αυτοκινήτων από την Ιταλία, επιτυχηµένος, δηµοφιλής, ένα βήµα πριν από την προαγωγή. Για τη µητέρα του, όµως, είναι ο Μουράντ Μπεν Σαούντ.


Ο Μουράντ που, χωρίς να το ξέρει η οικογένειά του, συστήνεται ως Ντίνο σε φίλους και γνωστούς, είναι στην πραγµατικότητα γαλλοαλγερινός και αλλάζει όνοµα και εθνικότητα για να µπορεί να δουλεύει. Είναι επίσης ο βασικός χαρακτήρας µιας νέας γαλλικής κωµωδίας µε τίτλο «Ο Ιταλός».

Το θέµα της δεν είναι άγνωστο στη γαλλική κοινωνία: πολλοί µετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς στη Γαλλία αναγκάζονται να συστήνονται µε διαφορετικά ονόµατα και να δηλώνουν διαφορετική καταγωγή για να µπορέσουν να βρουν µια θέση στον ήλιο της αγοράς εργασίας. «Ο Ντίνο έχει δύο ζωές» συνοψίζει η Φαρίντα Ουχανί, η ηθοποιός που υποδύεται τη µητέρα του πρωταγωνιστή στην ταινία. «Αλλάζει το όνοµά του για να βρει δουλειά, σπίτι, για να χτίσει µια κανονική ζωή.

Το πρόβληµά του; Είναι Αραβας». Η Φαρίντα Ουχανί υπενθυµίζει ότι η πρώτη γενιά µεταναστών ήταν απαλλαγµένη από το είδος του προβλήµατος που αντιµετωπίζει ο κινηµατογραφικός γιος της.

Στη Γαλλία, η ανεργία µεταξύ των µεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς φτάνει το 20% και είναι διπλάσια σε σχέση µε τον εθνικό µέσο όρο. Στον ηθοποιό που ενσαρκώνει τον Ντίνο ο ρόλος δεν ήταν καθόλου άγνωστος. Ο Καντ Μεράντ, γάλλος αλγερινής καταγωγής κι ένας από τους πιο αναγνωρισµένους ηθοποιούς στη Γαλλία σήµερα, είχε αποφασίσει κάποτε να κόψει λίγο το µικρό του όνοµα, Καντούρ, για να βρίσκει πιο εύκολα ρόλους. Πολλοί Γάλλοι αραβικής καταγωγής έκαναν ακριβώς το ίδιο. Η Ναϊµά Μιλί για παράδειγµα είναι µια γαλλοαργερινή τρίτης γενιάς. Ο παππούς της είχε έρθει στη Γαλλία µετά το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και εργάστηκε ως οικοδόµος. Η ίδια είχε περισσότερα όνειρα. Σπούδασε, έµαθε τέσσερις γλώσσες και µε αυτά τα προσόντα είχε συνεργαστεί στο παρελθόν µε γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Credit Αgricole, η Τotal και η France Τelecom.

Το τελευταίο διάστηµα, όµως, δεν την έχει καλέσει για συνέντευξη ούτε µία από τις εκατό επιχειρήσεις στις οποίες έχει στείλει το βιογραφικό της. Δεν αναρωτήθηκε για τον λόγο. Απλώς άλλαξε το όνοµά της από Ναϊµά σε Ναόµι.

Μια εξίσου δυσάρεστη εµπειρία διηγήθηκε στους συµπατριώτες του ο Μουσταφά Κεσούς µέσα από τις σελίδες της εφηµερίδας Le Μonde όπου εργάζεται ως αθλητικογράφος. Την πρώτη φορά που συναντήθηκε µε τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ, ο Κεσούς συστήθηκε µε το όνοµά του και την ιδιότητά του. Μετά τα χαµόγελα και την εγκάρδια χειραψία, ο υπουργός δεν το σκέφθηκε καν δεύτερη φορά για να κάνει µια µικρή επίδειξη «χιούµορ» ρωτώντας τον δηµοσιογράφο: «Είσαι νόµιµα εδώ;».

Αν και διαφηµίζεται ως κωµωδία, η ταινία «Ο Ιταλός» αποτυπώνει µια πικρή πραγµατικότητα.