«Φυλαχθείτε από την σκνίπα (φλεβοτόμο).Είναι ένας μόνιμος εχθρός για τα κατοικίδια αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι η κύρια αιτία για την μετάδοση της ύπουλης νόσου, Καλα Αζαρ.Ευτυχώς, η στενή παρακολούθηση, η συνεργασία των γιατρών με τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων, καθώς και η εξέλιξη της επιστήμης στους τομείς της πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια στην νόσο της λεϊσμανίασης»
Αυτό επισήμαναν χθες στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην αίθουσα Gold Class στο «The Mall Athens», οι καθηγητές κ. Βασίλειος Κοντός Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο καθηγητής Παιδιατρικής, της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγλαία Κυριακού» Δημήτρης Καφετζής και η Κτηνίατρος-Παρασιτολόγος, υποψήφια Διδάκτορας, Προϊσταμένη του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα Παράσιτα Σοφία Μπουτσίνη.
Οι επιστήμονες, παρακολουθούν καθημερινά και ερευνούν την νόσο των ζώων, η οποία έχει γίνει η αιτία για την θανάτωση πολλών αγαπημένων μας κατοικίδιων, στο παρελθόν.
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων είναι πλέον υποψιασμένοι και δεν εφησυχάζουν αλλά φροντίζουν τα ζώα τους ώστε σήμερα να μιλάμε για σημαντική μείωση των περιστατικών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο νόμος όμως παραμένει αυστηρός, ευτυχώς μόνο στα χαρτιά, για την θανάτωση των σκύλων που νοσούν από Καλα Αζαρ, για τον οποίο, ο κ. Κοντός επισήμανε ότι πρέπει να επανεξεταστεί από την πολιτεία με γνώμονες τόσο την δημόσια υγεία όσο και το animal welfare.
Οι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα που τους έθεσαν οι δημοσιογράφοι στην συνέντευξη τύπου, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού αλλά και των ΜΜΕ σχετικά με το Καλα Αζαρ.
Σας επισυνάπτουμε μερικά από τα ερωτήματα καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους επιστήμονες.
Πως μεταδίδετε η λεϊσμανίαση;
Ο σκύλος μολύνετε όταν τσιμπηθεί από μολυσμένες θηλυκές σκνίπες. Για να μεταδοθεί το παράσιτο, πρέπει η βλεβοτόμος να έχει απομυζήσει αίμα από μολυσμένο σκύλο.
Αν ο σκύλος μου έχει διαγνωσμένη λεϊσμανίαση, μπορεί να το μεταδώσει και σε μένα ή σε άλλο κατοικίδιο;
Όχι, μπορείτε να αγκαλιάζετε και να είστε σε επαφή με το σκύλο σας, αν έχει λεϊσμανίαση , καθώς και τα άλλα κατοικίδια σας, χωρίς το φόβο ότι μπορεί να σας μεταδώσει την νόσο. Ο μόνος τρόπος για να κολλήσετε είναι από μολυσμένη σκνίπα.
Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;
Φυσικά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να προστατευτείτε και εσείς και τα ζώα σας.
Αρχικά να ψεκάσετε τα σημεία του σπιτιού και του κήπου σας που μπορεί να αναπτύσσονται σκνίπες. Οι σκνίπες είναι μικροσκοπικά έντομα και βγαίνουν την νύχτα. Ζουν μέσα σε τρύπες, σε κορμούς δένδρων, σε πέτρινους τοίχους σε πεσμένα φύλλα και γενικά σε σκοτεινούς χώρους. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά βιολογικά φάρμακα που μπορείτε να ψεκάσετε τα σημεία του σπιτιού σας που πιθανόν να φιλοξενούν σκνίπες, χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον ή να κάνετε κακό στην υγεία σας.
Οι μήνες Απρίλιος, μέχρι και ο Νοέμβριος είναι οι πιο επικίνδυνοι και σ αυτούς να επιστήσετε την προσοχή σας.
Φορέστε στο κατοικίδιο σας το ειδικό περιλαίμιο, εμποτισμένο με δελταμεθρίνη, το οποίο θα το προστατεύσει το κατοικίδιο σας από πιθανό τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Το 99%των τσιμπημάτων, το ζώο τα δέχεται στο κεφάλι, σε περιοχές που είναι υγρές, όπως τα πτερύγια των αυτιών, τα ρουθούνια, τα χείλη του αλλά και τα μεσοδακτύλια όπου είναι το μόνο σημείο που ιδρώνουν τα σκυλιά.
Το περιλαίμιο έχει την ιδιότητα να διαχέει την ουσία που περιέχει σε όλο το σώμα και να προστατεύει το ζώο από το τσίμπημα της σκνίπας αλλά και τα τσιμπούρια.
Σημαντικό είναι να κάνετε δύο ή και τρείς φορές το χρόνο τεστ στο σκύλο σας για την λεϊσμανίαση.Την πρώτη το μήνα Ιούνιο και τη δεύτερη τον Οκτώβριο προς Νοέμβρη.
«Όταν η διάγνωση και η φαρμακευτική αγωγή γίνονται έγκαιρα στο ζώο, η πρόγνωση του νοσήματος είναι γενικά καλή».
Υπάρχει ομάδα ανθρώπων που θα πρέπει να προσέχει την σκνίπα και να προστατεύετε απ αυτήν;
Άνθρωποι που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, καθώς και μικρά παιδιά είναι ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να προστατεύονται από τις σκνίπες τις βραδινές ώρες, με τα γνωστά εντομοαπωθητικά ,στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Θεραπεύετε 100% στις μέρες μας ο σκύλος που έχει Καλα Αζαρ;
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι πλέον, τα σκυλιά που έχουν Καλα Αζαρ, με τις κατάλληλες θεραπείες μπορούν να θεραπευτούν σε ένα ποσοστό 80% και δεν χρειάζεται να θανατωθούν.
Ο νόμος δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει στα χαρτιά, όμως θα πρέπει και ν’ αλλάξει μετά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η επιστήμη,
με τα φάρμακα νέας γενιάς. Όμως αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να φροντίσουν το σκύλο τους που έχει νοσήσει, είναι καλύτερα να θανατώνονται για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Τι συμπτώματα έχει η νόσος;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, γιατί προσβάλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία διαχέονται σε όλα τα όργανα και σε όλα τα συστήματα. Έτσι μπορεί να παρουσιαστούν διαφορετικά συμπτώματα.
Κλασικά όμως συμπτώματα είναι αυτά που παρουσιάζονται στο δέρμα. Πιτυρίαση, πτώση τριχώματος, έλκη στα μάτια, στα ρουθούνια στα χείλη, στις αρθρώσεις.
Όμως μπορεί να μην παρουσιάζει τίποτα από όλα τα παραπάνω αλλά να παρουσιάσει μια οξεία νεφρική ανεπάρκεια όπου η εξέταση ουρίας και κρεατινίνης θα έχει υψηλούς δείχτες. Τέλος υπάρχει και η πιθανότητα η νόσος να χτυπήσει τα οστά, το ήπαρ ή και άλλα ζωτικά όργανα.
Συμπερασματικά ο καθηγητής κ. Κοντός επεσήμανε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων.
Τα προληπτικά μέτρα που έχουν παρθεί για το σκύλο έχουν βοηθήσει στην πιθανή μόλυνση ή επαναμόλυνσητου κατοικίδιου, αλλά σε περίπτωση που ο σκύλος είναι οροθετικός ή κάνει θεραπεία για το Καλα Αζαρδεν προστατεύουμε μόνο το μολυσμένο σκύλο αλλά τα γύρω υγιή σκυλιάκαι τον άνθρωπο.
Ο καθηγητής κ. Καφετζής επισήμανε ότι ετησίως έχουμε 30 με 50 περιστατικά στον άνθρωπο με τη νόσο της λεισμανίσης κυρίως σε παιδιά ή σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Η θεραπεία όμως γίνεται πλέον γρήγορα και εξασφαλίζει πλήρη ίαση.
Η κ. Μπουτσίνη σημείωσε ότι από το 2004 παρουσιάζεται μείωση των οροθετικών σκύλων με λεισμανίαση, λόγω των μέτρων και την επαγρύπνηση των ιδιοκτητών στην ορολογική εξέταση του σκύλου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Τέλος από την πλευρά της εταιρεία Intervet Hellas Schering Plough Animal Health, που ήταν χορηγός της συνέντευξης τύπου, ο Β.U. Manager Θεμιστοκλής Χάρος σημείωσε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει την ενημερωτική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων και προσδοκεί στον έλεγχο της νόσου. Τα ειδικά κολάρα βελτιώνουν κατά το μέγιστο δυνατόν την προστασία του σκύλου από τα τσιμπήματα των φλεβοτόμων και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πρέπει να ξεχνούν να τους τα φορούν ιδιαίτερα τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού