Με μηνύματα ακόμη και για αιφνιδιαστικό αποκλεισμό των εθνικών δρόμων μετά τις 15 Μαρτίου, εφόσον δεν τους καταβληθούν τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων και δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών, άρχισε χθες το πρωί η αποχώρηση των αγροτών από τα περισσότερα μπλόκα.
Όμως, οι δύο γραμμές που είχαν διαμορφωθεί στις τάξεις των αγροτών τις τρεις εβδομάδες των κινητοποιήσεων αποτυπώνονται και κατά την αποχώρηση, αφού οι γαλάζιοι στον Τύρναβο, τον Πλατύκαμπο και τον Προμαχώνα, όπως και οι κόκκινοι υπό τον Β. Μπούτα στη Νίκαια Λάρισας δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον δρόμο και μάλιστα να διαδηλώσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η έκθεση Αγκρότικα. Σήμερα, πάντως, επρόκειτο να αποφασίσουν και οι αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας για το αν θα έμεναν ή θα αποχωρούσαν από αυτό, καθώς χθες εμφανίζονταν διχασμένοι.

Στην Αλαμάνα, ένα από τα πιο σκληρά μπλόκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αγροτών, λίγο πριν δοθεί το σύνθημα της αποχώρησης, τονίστηκε η πλήρης δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το αγροτικό ζήτημα, ενώ υπογράμμισαν ότι μένουν προσηλωμένοι στις αποφάσεις του πανελλαδικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν.

«Στις 22 ημέρες που είμαστε στο μπλόκο προσπαθήσαμε να δείξουμε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο διεκδικήσεων, στοχεύοντας στον εθνικό σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα του αγρότη» υπογράμμισε ο Βάιος Γκανής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για έναν αγώνα που ξεκινήσαμε την περυσινή περίοδο, συνεχίσαμε φέτος και θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες». Ο κ. Γκανής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι «οι αγρότες φεύγουν με κατεβασμένο το κεφάλι», γιατί όπως είπε «κερδίσαμε πολλά. Πάνω απ΄ όλα κερδίσαμε την αξιοπρέπειά μας που είχαμε απολέσει τα τελευταία 25 χρόνια».

Ο κ. Δημήτρης Δημογιάννης μίλησε για «αδιαλλαξία της κυβέρνησης», σημείωσε την ομόφωνη απόφαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου για την αναστολή των κινητοποιήσεων και άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί μέχρι τέλος Μαρτίου σε όσα έχει υποσχεθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενιαία ενίσχυση, θα βρεθούν και πάλι στον δρόμο. Την ίδια ώρα αποχώρησαν οι αγρότες και από το μπλόκο στην Ελάτεια. «Βάζουμε το όπλο μας παρά πόδα. Βάζουμε τα θέματα των αγροτών πάνω στο τραπέζι της πολιτικής εξουσίας. Μένουμε και περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Τσαπρούνης.

Στη Μακεδονία. Στη Βόρεια Ελλάδα αναμενόταν να συνεχιστούν και σήμερα οι αποχωρήσεις τρακτέρ από τις εθνικές οδούς. Ήδη λύθηκαν τα μπλόκα Κερδυλίων, Χρυσούπολης, Χαλκηδόνας, Ευζώνων, Δοϊράνης, Βογατσικού Πρεσπών, ενώ έφυγαν και οι αγρότες από τον οδικό κόμβο Στρυμονικού Σερρών. Ο γραμματέας της πανελλήνιας συντονιστικής αγροτών Γιάννης Παναγής, την ώρα που τα τρακτέρ αποχωρούσαν από το μπλόκο των Κερδυλίων, είπε στα «ΝΕΑ» ότι «οι αγρότες αναστέλλουν προσωρινά και δεν διακόπτουν τις κινητοποιήσεις».

Οι Θεσσαλοί. Οι αγρότες του Τυρνάβου και του Πλατύκαμπου συνεχίζουν με αποκλεισμούς των δρόμων και αύριο προγραμματίζουν συνέλευση με συμμετοχή των επικεφαλής των μπλόκων που θα έχουν παραμείνει από τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. «Δεν ικανοποιηθήκαμε από τη συνάντησή μας με την υπουργό και δεν δεχόμαστε να προχωρήσουμε σε αναστολή των κινητοποιήσεων με το σκεπτικό που τέθηκε από το συντονιστικό όργανο των 13 μπλόκων που αποχωρούν» δήλωσε ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Στο άλλο μέτωπο, της Νίκαιας, οι αγρότες δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την κινητοποίηση. Το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφθηκε ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έγραψε στο βιβλίο που υπάρχεικαι οι αγρότες ονομάζουν «Μαύρη Βίβλος της Κατοχής»- την αφιέρωση «Στο μπλόκο της Νίκαιας και στους αγρότες που αγωνίζονται για να επιβιώσει η Ελλάδα».