Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έστω και υπό προϋποθέσεις, θα έχουν στο εξής όσοι οικονομικοί μετανάστες το επιθυμούν, μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε παρόντος του… Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου!


Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου, που συνοδεύθηκε από δημόσιο αίτημα του ίδιου για τη δημιουργία Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας καθώς και περιορισμό της γραφειοκρατίας στην προώθηση των προγραμμάτων πρόνοιας που υλοποιεί η Εκκλησία, ήταν μία ακόμη από τις εκπλήξεις που κατά καιρούς επιφυλάσσει ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Και το χθεσινό πάντως, το κάλυψε ζωντανά η κρατική τηλεόραση, όσον αφορά τουλάχιστον τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου, αλλά και ορισμένων υπουργών.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου είχαν επισκεφθεί το Κέντρο σίτισης αστέγων του Δήμου Αθηναίων και ο Πρωθυπουργός δήλωσε αργότερα στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι «χαίρομαι που η Εκκλησία συμβάλλει στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών, θα σταθούμε αρωγοί στο έργο της Εκκλησίας». Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν χθες ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο θέτει σε νέες βάσεις τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, εν όψει μάλιστα των συζητήσεων για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και δημιουργεί πολύ καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ενδεικτικό της νέας αυτής προσέγγισης είναι το ότι ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παρευρεθεί κι αυτός σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδουχαρακτηρίζοντάς τη «μίνι υπουργικό». Παρέμβαση Βενιζέλου

Η συζήτηση πάντως συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου, καθώς μετά την ολοκλήρωση της ημερησίας διάταξης που ήταν η μεταναστευτική πολιτική και η οδική ασφάλεια («εθνικό θέμα» τη χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

«Όντως είναι πολύ σοβαρά τα θέματα που συζητήσαμε, αλλά είναι δυνατόν, ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, να μην έχουμε ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας και τις τελευταίες εξελίξεις;». Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρήκε λογικό το αίτημα του κ. Βενιζέλου και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει τους συναδέλφους του, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η παράνομη μετανάστευση

Αναφορικά με τη νέα μεταναστευτική πολιτική που εισάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, έγινε γνωστό ότι παρέχει το δικαίωμα της ιθαγένειας σε δεύτερης γενιάς μετανάστες, ενώ στη συνεδρίαση παρενέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε ευρύτατη αναφορά στα μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό θέμα με ευρωπαϊκή διάσταση και πρόσθεσε με έμφαση ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις (…) η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη δίοδος στην Ευρώπη και γι΄ αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων». Ανήγγειλε ότι θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα και ανέφερε ότι τα κέντρα φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που ζητούν άσυλο, τους διακινητές και αυτούς που ψάχνουν διέξοδο προς την Ευρώπη.

Οι εξηγήσεις έλυσαν τις παρεξηγήσεις


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιχείρησε χθες διά του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή, να διαψεύσει ότι τέθηκε θέμα παραίτησης του υπουργού Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΛΠ. Ο ίδιος ο υπουργός που απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα, έγινε γνωστό ότι πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως δηλώθηκε αρμοδίως «δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και λύθηκαν οι όποιες παρεξηγήσεις». Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο υπουργός Απασχόλησης διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν πληροφορήθηκε ότι προ δεκαημέρου η υπουργός Οικονομίας είχε καταθέσει τροπολογία για το θέμα του ΟΛΠ, στην οποία έξι από τις εννέα συνολικά ρυθμίσεις αφορούσαν το ΙΚΑ το οποίο ανήκει στη δική του αρμοδιότητα. Μετά τις διευκρινίσεις που του δόθηκαν, ότι η εθελουσία των εργαζομένων στον ΟΛΠ δεν θα επιβαρύνει το ΙΚΑ αλλά τον ΟΛΠ, ο κ. Λοβέρδος ήρε τις όποιες αντιρρήσεις του. Προηγήθηκε, κατά πληροφορίες, και τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να συνέστησε «καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργών, για να μην έχουμε τέτοια θέματα».