Την απαγόρευση του καπνίσματος, τουλάχιστον στον εργασιακό χώρο, δηλώνουν ότι επιθυμούν ακόμη και οι καπνιστές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε 14 χώρες.

Η διεθνής δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο RTI International σε 3.500 εργαζομένους και 1.500 εργοδότες και έδειξε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζόμενων που καπνίζουν και το 87% των εργοδοτών, υποστηρίζουν το μέτρο της απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.

«Παρόλο που υπήρχαν διάφορες αντιλήψεις μεταξύ των χωρών, τα γενικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια υποστήριξη για την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο» εξηγεί ο Μάικλ Χάλπερν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Τη θερμότερη υποστήριξη στην απαγόρευση του καπνίσματος δείχνουν οι Ινδοί με το 85% των ερωτηθέντων να προτιμούν έναν καθαρό από καπνό εργασιακό χώρο.

Ακολουθούν οι Ιάπωνες με 75%, ενώ μόνο το 33% Γερμανών και το 27% των Πολωνών πιστεύουν ότι πρέπει να ισχύει η απαγόρευση.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι οι καπνιστές εκτιμούν ότι περνούν περίπου μία ώρα την ημέρα καπνίζοντας.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι η συνήθειά τους έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες στις εταιρείες που δουλεύουν.

«Πολλές προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις των καπνιζόντων εργαζομένων και κάποιων εργοδοτών, το κάπνισμα έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των εταιρειών», πρόσθεσε ο Χάλπερν.