Λουκέτο βρίσκουν όσοι φτάνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας τέσσερα χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα της 23ης Σεπτεμβρίου 2005, όταν τμήμα του βιοκλιματικού στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Θήρας κατέρρευσε παρασέρνοντας στον θάνατο έναν τουρίστα, προκαλώντας καταστροφές σε αρχαιότητες και πλήττοντας ανεπανόρθωτα τόσο την αρχαιολογική έρευνα όσο και την τοπική οικονομία- στους λίγους μήνες που ήταν ανοιχτός (Μάρτιος- Αύγουστος 2005) έκοψαν εισιτήριο 112.000

επισκέπτες.

Ο γερανός ακόμη δεν έχει αρχίσει να κινείται. Και μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση (Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ) να υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι εργασίες αποκατάστασης του στεγάστρου δεν έχουν ξεκινήσει. «Προς το παρόν οργανώνεται το εργοτάξιο και γίνονται παραγγελίες, διαδικασία που θα διαρκέσει περί τους δύο μήνες», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτων του στεγάστρου Νίκος Φυντικάκης. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών οφείλεται σε γραφειοκρατικό κώλυμα. Όσο για την ολοκλήρωση των έργων απαιτείται μια διετία, δηλαδή άλλα δύο χαμένα καλοκαίρια για το Ακρωτήρι.

Μουσείο: Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά, το οποίο μαζί με το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας καλείται να καλύψει το κενό που έχει αφήσει πίσω του το Ακρωτήρι, κλείνει στις 15.00. Όποιος αποφασίσει να το επισκεφθεί θα βρεθεί μπροστά σε σκωροφαγωμένες προθήκες, άπλυτα τζάμια, πινακίδες που μόνο επεξηγηματικές δεν είναι, τοίχους που έχουν να βαφούν χρόνια κι ένα αίθριο μη προσβάσιμο στο κοινό με ξεχασμένα μερικά γλυπτά. Όσο για πωλητήριο, ούτε λόγος.