Τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να προλάβουν μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου ύστερα από μόλυνση με τον νέο ιό «Α», γι΄ αυτό και θα πρέπει να χορηγούνται άμεσα στις εγκύους, στα πολύ μικρά παιδιά και στους ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα υγείας οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, όπως δήλωσε η Νίκι Σίντο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της γρίπης, «αυτό ισχύει και για τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων». Επιπλέον, όπως ανέφερε η ίδια, οι συστάσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες μετά την παρατήρηση ότι πολλοί γιατροί αναμένουν πρώτα την εργαστηριακή επιβεβαίωση πως οι ασθενείς νοσούν από τον ιό Α (Η1Ν1) και όχι από κάποιον άλλον, προτού χορηγήσουν αντιιικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ιδίως σε τοποθεσίες όπου είναι γνωστόν ότι κυκλοφορεί ο ιός.

Διευκρίνισε όμως πως η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να αποτελεί σε καμία περίπτωση «πανάκεια» για την ανάρρωση του υγιούς πληθυσμού. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση που παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Άλλωστε, όπως είπε, οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη, αφού τα συμπτώματα παραμένουν ήπια.

Λίστα αναμονής για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου