Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2009

Αλματώδη πρόοδο εμφανίζουν παγκοσμίως σημαντικές προσπάθειες, με απώτερο στόχο να αποδείξουν τα οφέλη που προσφέρουν στην δημόσια υγεία η χρήση κραμάτων χαλκού, σε επιφάνειες αφής σε πραγματικό ανθρώπινο περιβάλλον.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας τριών εκ των μεγαλυτέρων νοσοκομείων της Αμερικής, έχει τοποθετηθεί χαλκός σε επιφάνειες όπως, των ορθοστατών, των κουπαστών κρεβατιών, των διακοπτών κλήσης προσωπικού, των τραπεζιών κρεβατιού, των καρεκλών επισκεπτών όπως επίσης και των συσκευών εισόδου δεδομένων.

Η εφαρμογή αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη μιας δοκιμαστικής περιόδου δέκα εβδομάδων, κατά την διάρκεια της οποίας θα εξετάζονται και θα συγκρίνονται τα επίπεδα μόλυνσης σε επιφάνειες χαλκού και μη.Η εξελικτική πορεία της περιόδου αυτής, παρουσιάστηκε στην επιστημονική ομάδα της Dr Ελ. Γιαμαρέλου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος, Dr K. Kανελλακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος και Dr M. Σούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος.

H Dr Γιαμαρέλλου, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, αποδέχθηκε την φιλοξενία του Ινστιτούτου Χαλκού της Αμερικής, και παρευρέθηκε με την ομάδα της σε ξενάγηση στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) στη Ν. Υόρκη, που έγινε στις 27 Οκτωβρίου 2009, από τον Dr. Kent Sepkowitz, Director of Infection Control (Ηeads up the clinical trial in the ICU at MSKCC), Ms Theresa Plaskett, Infection Control. και η Ms Susan Singh, Infection Control.

Η επιστημονική επίσκεψη αφορούσεστην παρουσίαση επιφανειών από χαλκό, σε κουπαστές κρεβατιών, τραπεζάκια και καρέκλες που έχουν τοποθετηθεί στην εντατική μονάδα θεραπείας του εν λόγω νοσοκομείου και έκλεισε με την εκτενή παρουσίαση από τον Dr M. Schmidt, Professor & Vice Chairman, Microbiology & Immunology atMedical University of South Carolina και Dr Harold Michels, Senior Vice President, Technology & Technical Services, των μέχρι σήμερα συγκριτικών αποτελεσμάτων εξόντωσης βακτηριδίων σε επιφάνειες χαλκού και μη.Η εν λόγω επίσκεψη αποδείχθηκε εποικοδομητική για την κα Ελ. Γιαμαρέλλου και την ομάδα της αποκομίζοντας σημαντικά στοιχεία για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού.

Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής περιόδου αυτής, αναμένονται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Παρόμοιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Καλάμα της Χιλής έδειξαν ότι οι επιφάνειες από χαλκό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης περίπου κατά 90%. Τα αποτελέσματα αυτά συμπίπτουν με προηγούμενες έρευνες, όπως εκείνης στο νοσοκομείο του Selly Oak, στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με εργαστηριακές δοκιμές.

Στο επιστημονικό περιοδικό Letters in Applied Microbiology, δημοσιεύτηκε μια έρευνα με αντικείμενο, την σύγκριση της αντιμικροβιακής αποτελεσματικότητας επιφανειών οι οποίες περιέχουν επιστρώσεις χαλκού και αργύρου. Τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από τους δοκιμαστικούς ελέγχους, έδειξαν ότι η αντιμικροβιακή ιδιότητα του αργύρου, δεν λειτουργεί υπό συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, τις οποίες συναντάμε συνήθως σε εσωτερικούς χώρους, και κυρίως σε εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης. Αυτές οι εξελίξεις, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία είναι η ραχοκοκαλιά του πρωταρχικού βήματος για την Δημόσια Υγεία, παρέχοντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του χαλκού έναντι του αργύρου.

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.