ΟΠΙΣΘΕΝ ολοταχώς έκανε χτες η κυβέρνηση από τις προεκλογικές θέσεις-δεσμεύσεις της για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, δύο επιχειρήσεις για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε διακηρύξει ότι θα επεδίωκε το κράτος να έχει πιο ενεργό ρόλο στις διοικήσεις τους.

Για πρώτη φορά, διά του υφυπουργού Μεταφορών κ. Νίκου Σηφουνάκη, διατυπώθηκε χτες επισήμως ότι τόσο στο μέτωπο της Ολυμπιακής όσο και σε αυτό του ΟΤΕ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

Ειδικότερα όσον αφορά την Ολυμπιακή, το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει τη δέσμευση ότι θα επεδίωκε να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη νέα εταιρεία Οlympic Αir, με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της αεροπορικής συγκοινωνίας στις πλέον δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας (καθολικές υπηρεσίες), αλλά και της αποφυγής μονοπωλιακών καταστάσεων στον χώρο των εγχώριων αερομεταφορών.

«Οι επιλογές που έχει να κάνει σήμερα η κυβέρνηση ποιες είναι;», αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης, μιλώντας χτες στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84. Την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Η μία επιλογή είναι να ζητήσει να συμμετέχει στη νέα εταιρεία. Όμως, πώς θα ζητήσει να έχει ένα μειοψηφικό πακέτο; Όταν έχεις ένα μειοψηφικό πακέτο, είναι σαν να μην έχεις τίποτα. Γιατί τις επιλογές τις κάνει εκείνος που έχει την πλειοψηφία». Η άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, «είναι να την εξαγοράσει (σ.σ.: τη νέα Ολυμπιακή) το κράτος». Ωστόσο, ο ίδιος απέκλεισε κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν είπαμε ότι θέλουμε να εξαγοράσουμε την Ολυμπιακή. Είπαμε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί, κυρίως γιατί είναι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει καθολικές υπηρεσίες και το βλέπουμε και με τους διαγωνισμούς που βγήκαν στον αέρα για την κάλυψη των άγονων γραμμών, το ενδιαφέρον που υπήρξε και από ποιους υπήρξε».

Το μάνατζμεντ του ΟΤΕ

Κατά τον ίδιο τρόπο «έκλεισε» χτες ο κ. Σηφουνάκης και το «μέτωπο» του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε διακηρύξει ότι θα επεδίωκε να επανακτήσει τουλάχιστον το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών, σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο εάν θέλει να επανακτήσει τον ΟΤΕ θα πρέπει να δώσει 4 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχει. Βεβαίως, είπε ο κ. Σηφουνάκης, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω της σημερινής τραγικής κατάστασης της οικονομίας. Όπως ο ίδιος επισήμανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το επέτρεπε ποτέ, «ακόμα και να της υποβάλουμε ένα τέτοιο σχέδιο, ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα το απορρίψει». Άρα, πρόσθεσε ο κ. Σηφουνάκης, δεν μπορούν να μπουν στον προϋπολογισμό για το 2010 χρήματα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τουλάχιστον το 5% που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε να πουλήσει επιπλέον στους Γερμανούς της Deutsche Τelecom μέσα στο καλοκαίρι.