ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η αύξηση των φορολογικών εσόδων και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στο αναγκαίο και εκ Βρυξελλών επιβεβλημένο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Και οι αποφάσεις για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη και την επιπλέον φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αποτελούν μέτρα που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Δίνουν, μάλιστα, την εντύπωση μιας δικαιότερης οικονομικής πολιτικής, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να επιφέρουν στην απασχόληση και την ολοένα μειούμενη οικοδομική δραστηριότητα.

Όμως, εκτός από την επιβολή νέων φόρων, το κρίσιμο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι τωρινές αποφάσεις να συνδυαστούν με ουσιαστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν επαγγέλματα που παράγουν υψηλά εισοδήματα, τα οποία όμως δεν δηλώνονται.

Πολλοί χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες προκειμένου να γλιτώνουν φόρους από μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επανειλημμένα συντάκτες ξένων εφημερίδων αναφέρουν με μεγάλη ευκολία σε άρθρα τους ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Σχετικά πρόσφατα σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης δημόσιων πόρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικό όφελος από 3 έως 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ειδικοί τονίζουν συνεχώς ότι χωρίς τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη η δημοσιονομική προσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά, η λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί μονόδρομο. Όμως, η επιβολή μιας δίκαιης οικονομικά και κοινωνικά φορολογικής πολιτικής- όπως υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση- απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και ρήξεις με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, ώστε οι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν το…

μάρμαρο.