Η διαχρονική ιδεολογική κυριαρχία της βενιζελικής παράδοσης, η ανάπτυξη ενός ισχυρού (αν και μειοψηφικού) εαμικού κινήματος την περίοδο της Κατοχής, αλλά και οι σχετικά περιορισμένες αιματηρές επιπτώσεις του Εμφυλίου (το έθιμο της βεντέτας λειτούργησε αποτρεπτικά) διαμόρφωσαν στην Κρήτη μια πολιτική κουλτούρα η οποία ελάχιστα κοινά σημεία παρουσιάζει με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εκφραστής αυτής της ιδιαίτερης πολιτικής παράδοσης αναδείχτηκε από το 1981 το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας έκτοτε σταθερά την απόλυτη πλειοψηφία στην Κρήτη, ακόμη και στις δυσμενέστερες γι΄ αυτό εκλογικές αναμετρήσεις.

Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι η εμπέδωση αυτής της ηγεμονίας συνδυάστηκε με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την άνοδο νέων μεσοστρωμάτων, ενώ παράλληλα συνοδεύτηκε από τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού προσωπικού σε πλήρη ρήξη με τις παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες και ιδιαίτερα με τους βουλευτές της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου (οι μισοί από τους οποίους προσχώρησαν σταδιακά στη Ν.Δ.). Υπό την έννοια αυτή, το ΠΑΣΟΚ της Κρήτης συμπυκνώνει, σχεδόν σε ιδεοτυπική μορφή, τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά στα οποία στήριξε τη δυναμική του.

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία της Ν.Δ. στην Κρήτη εξακολουθεί να κυριαρχείται από λίγες μεγάλες πολιτικές οικογένειες (Μητσοτάκη στα Χανιά και τους δύο κλάδους Κεφαλογιάννη σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο). Έτσι, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έχει καταβάλει καθώς και ορισμένες συγκυριακές επιτυχίες (όπως π.χ. την επικράτηση στη νομαρχία και στον Δήμο Χανίων το 2006), η επιρροή της Ν. Δ. παραμένει κατά κανόνα περί το 35% (ή λίγο υψηλότερα) στις ευνοϊκές γι΄ αυτήν αναμετρήσεις. Στη δυσμενή όμως συγκυρία που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό της κατρακύλησε στο 24,6%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80.

Παρά τη σαφή υστέρηση που εμφανίζει η Ν.Δ., οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου της προσέφεραν στις εκλογές του 2007 περισσότερες έδρες από το ΠΑΣΟΚ (8 έναντι 7), με πιο κραυγαλέο παράδειγμα αντιστροφής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και εκλογικής πλειοψηφίας τον Νομό Χανίων (3 έδρες για τη Ν.Δ. και μόνο 1 για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εντούτοις πλειοψήφησε με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων). Η διαφαινόμενη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα αφαιρέσει, σχεδόν αυτόματα, 3 έδρες από τη Ν.Δ. (2 στα Χανιά και 1 στο Ηράκλειο), τις οποίες εξ αντανακλάσεως θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηματικό παραμένει η τύχη της έδρας που οριακά απέσπασε στο Ηράκλειο το 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Αλαβάνο. Το πιθανότερο είναι και η έδρα αυτή να περιέλθει τελικά στο ΠΑΣΟΚ, οπότε η τελική κατανομή εδρών στο Ηράκλειο θα γίνει 6-2, όπως και το 2000.

Αδύναμη η Αριστερά

Το ορατό ενδεχόμενο να απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την περιορισμένη απήχηση που εμφανίζει διαχρονικά το ΚΚΕ, παραπέμπουν στην αδύναμη μεταδικτατορι- κά παρουσία της κομμουνιστικής Αριστεράς στην Κρήτη (σταθερά κάτω του 10%), όταν στη σκληρή δεκαετία του ΄50 το ποσοστό της άγγιζε το 18%. Έκτοτε όμως, πολλά έχουν αλλάξει, ενώ η τελευταία διάσπαση του ΚΚΕ (το 1991) διαμόρφωσε δύο ισοδύναμα, αλλά εξίσου αναιμικά, ακροατήρια.

Έτσι, μεταδικτατορικά, μόνο χάρη σε κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, ο ενιαίος Συνασπισμός τον Ιούνιο του 1989 (Γιάννης Δραγασάκης στα Χανιά), ο ΣΥΝ το 1996 (Σπύρος Δανέλης στο Ηράκλειο) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007 (Αλέκος Αλαβάνος στο Ηράκλειο) μπόρεσαν να εκλέξουν βουλευτή. Στις προσεχείς εκλογές Αλαβάνος και Δραγασάκης δεν πολιτεύονται, ενώ ο Δανέλης που διετέλεσε και δήμαρχος Χερσονήσου ήταν τον Ιούνιο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το 54,6% ήταν το ιστορικό χειρότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Κάτω από το φράγμα του 55% έπεσε για πρώτη φορά το 2007 το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ηρακλείου, η οποία παρέμεινε εντούτοις η συγκριτικά καλύτερή του στο σύνολο της χώρας. Αν και σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1981, κράτησε την πρώτη θέση και κέρδισε 4 έδρες, με τη Ν.Δ. να εμφανίζει απώλειες δυνάμεων καθώς σε σύγκριση με το 2004 έχασε στις προηγούμενες εκλογές 2,67 ποσοστιαίες μονάδες (έλαβε 3 έδρες). Σημαντική ήταν η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, καταλαμβάνοντας την 8η έδρα της περιφέρειας, όπου είχε επιλέξει να κατέλθει τότε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ν.Δ. Ανανέωση κατά το ήμισυ επέλεξε η Ν.Δ., που αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξεύρεση υποψηφίων στην περιφέρεια μετά την άρνηση που συνάντησε από τον τέως βουλευτή Γ. Δεικτάκη αλλά και τον 1ο επιλαχόντα (το 2007) Γρ. Ροκαδάκη. Προφανής αιτία η αναμενόμενη μείωση των εδρών της από 3 σε 2. Στο ψηφοδέλτιο τελικά συμμετέχουν εκ νέου οι τρεις βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (1ος από το 1990 με 33.887 σταυρούς το 2007), Λευτέρης Αυγενάκης (2ος με 21.781) και Κώστας Μπαντουβάς (3ος με 20.059) καθώς και οι Αντιγόνη Ανδρεάκη (7η με 13.930), Γιάννης Μανουράς (5ος με 15.702) και Μανώλης Μαράκης (10ος με 4.213). Τις υπόλοιπες υποψηφιότητες συμπληρώνουν ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Αναστασάκης, η υπάλληλος της ΔΥΠΕ Εύη Γαρεδάκη, ο οικονομολόγος-μηχανικός και πρώην πρόεδρος του ΕΛΚΕΠΑ Μανόλης Δεληγιαννάκης , η καθηγήτρια Ελένη Κουντουράκη και ο δημοσιογράφος Κωστής Παπαγεωργίου.

ΠΑΣΟΚ. Με την «ομάδα» του 2007 κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση τον Σταύρο Αρναουτάκη, πρώην δήμαρχο Αρχανών και ευρωβουλευτή του κόμματος την περίοδο 2004- 2009, ο οποίος συμμετέχει τώρα στο ψηφοδέλτιο στη θέση του τέως βουλευτή Μανώλη Φραγκιαδουλάκη. Από τους παλιούς υποψήφιους εμφανίζονται οι 4 βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου (1ος με 37.666

σταυρούς), Μανώλης Στρατάκης (2ος με 31.832), Γιάννης Σκουλάς (3ος με 28.677) και Μαρία Σκραφνάκη (4η με 25.293), καθώς και ο Αντώνης Βγόντζας (5ος με 25.070), ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης (6ος με 24.030), ο Φραγκίσκος Παρασύρης (8ος με 20.974), ο Νίκος Μπελιβάνης (9ος με 20.875), ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (10ος με 20.446) και η Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη (11η με 15.410), μακρινή συγγενής του παλαιού φιλελεύθερου βουλευτή Πετρακογιώργη καί της κόρης του Τασούλας.

ΚΚΕ. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΚΚΕ που κράτησε 8 από τους 11 υποψήφιους του 2007. Έτσι, σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα συμμετάσχει ο Μανώλης Συντυχάκης (1ος με 3.437 σταυρούς το 2007), γιος του προδικτατορικού βουλευτή της ΕΔΑ Δανιήλ Συντυχάκη, ενώ στη μάχη ρίχνονται ξανά οι Στέλιος Ορφανός (2ος με 3.049), Δέσποινα Αυγουλά (3η με 1.989), Μαρία Κοκοσάλη- Σαλούστρου (4η με 1.926), Ειρήνη Σκυβαλάκη (5η με 1.734), Μιχάλης Χουστουλάκης (7ος με 1.277), Γιάννης Γωνιανάκης (8ος με 1.162) και Μανώλης Καρκαβάτσος (10ος με 877). Νέοι υποψήφιοι είναι ο Κώστας Ξυλούρης, η Μαρία Προυκάκη- Φραγκάκη και ο Μιχάλης Σταματάκης.

ΣΥΡΙΖΑ. Την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου ακολούθησε και η απόφαση της Νάντιας Βαλαβάνη (4.034 σταυρούς το 2007) να θέσει αυτή τη φορά υποψηφιότητα στην Β΄ Αθηνών. Έτσι, το παρόν δίνουν ξανά 5 υποψήφιοι του 2007 και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Βασιλειάδης (7ος με 649), Μαρία Διακάκη (6η με 938), Χρήστος Κουρουνιώτης (9ος με 543), Μιχάλης Κριτσωτάκης (3ος με 1.828) και Μαρία Νικηφοράκη (4η με 1.527). Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Γιώργος Δημητριάδης, Ευάγγελος Κρητικός, Μανώλης Μαραγκουδάκης, Δήμος Ουρανός, Σύλλα Παπαγιαννοπούλου και Μανώλης Σταματάκης.

ΛΑΟΣ. Χωρίς τον πρώτο του 2007 Μιχάλη Βάρδα, στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ επανεμφανίζονται οι Μαίρη Βογιατζάκη- Γκίρη (2η με 620), Αντώνης Ιερωνυμάκης (3ος με 559), Αθανασία Ζώτου (4η με 511), Γιώργος Μαυράκης (5ος με 416), Γιάννης Μαρής (6ος με 368), Αντώνης Εγγλεζάκης (7ος με 337), Νίκος Μαρκατάτος (8ος με 306). Νέα πρόσωπα είναι οι Αρετή Αλεξάκη, Νίκος Κουτουμάνος, Γιώργος Πάμπρης και Νίκος Φρουδαράκης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Με τρεις από τους υποψήφιους του 2007 κατεβαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στις εννέα (αντί των 11 που έχουν δικαίωμα) συμπεριλαμβάνονται ξανά οι Άργυ Μαρκάκη (2η με 466 σταυρούς), Μανώλης Χαλκιαδάκης (5ος με 330 σταυρούς) και Αγγέλα Χρυσουλάκη (8η με 289 σταυρούς), ενώ νέοι υποψήφιοι είναι οι Ιωσήφ Βεντούρας, Γιάννης Βιδάκης, Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, Αντώνης Κούρος, Καλλιόπη Μπαξεβάνη και Μιχάλης Προμπονάς.

Δεν υποστηρίζει τη Ν.Δ. ο πρώην πολιτευτής της

Είναι η μοναδική περιφέρεια σε όλη τη χώρα όπου στις εκλογές του 2007 η Ν.Δ. κατέγραψε άνοδο του ποσοστού της και κατόρθωσε να ξεπεράσει για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ κατά 2,66 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, οι δύο έδρες του νομού παραχωρήθηκαν ανά μία στα δύο κόμματα, κατανομή που αναμένεται να επαναληφθεί και στις επόμενες εκλογές παρά την αναμενόμενη σημαντική μείωση της δύναμης της Ν.Δ.

Ν.Δ. Η προσωρινή διαγραφή από το κόμμα του Κωνσταντίνου Σχοινά και η απουσία του από τις εκλογές κυριαρχεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Πριν από τρεις μέρες προχώρησε επιπλέον σε δημόσιες δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την Ν.Δ. Την προηγούμενη φορά είχε χάσει την 1η θέση με μόλις 39 ψήφους από την βουλευτή του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη, που κατεβαίνει ξανά (12.535 σταυρούς το 2007). Η αμφίρροπη τότε αναμέτρηση ΣχοινάΚεφαλογιάννη είχε μάλιστα προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία και σε αυτήν αποδίδεται η συγκυριακή αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν η Αγάπη Γερογιαννάκη, μέλος της ΟΝΝΕΔ, η νομαρχιακή σύμβουλος και γιατρός, Άννα Ζαχαριουδάκη- Ραπτάκη (τις φήμες για υποστήριξή της από τον Κ. Σχοινά διέψευσε με την πρόσφατη δήλωσή του ο τελευταίος) και ο Γιώργος Κατικάς, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ρεθύμνου, που φέρεται να επιστρατεύτηκε την τελευταία στιγμή, παρά την αρχική του άρνηση όπως και άλλων στελεχών (π.χ. του υποψήφιου βουλευτή το 2007 Κ. Βαρδάκη ή του Θ. Νίνου, γιου του υποψήφιου δημάρχου του 2006 Ν. Νίνου).

ΠΑΣΟΚ. Χωρίς και αυτή τη φορά τον Μιχάλη Νεονάκη, αλλά με 3 από τους 4 συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του 2007 κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο νυν βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης, που είχε κατέβει για πρώτη φορά στην προηγούμενη αναμέτρηση και αναδείχτηκε βουλευτής με 10.949 σταυρούς (και την έμμεση υποστήριξη του Μ. Νεονάκη), ο πρώην βουλευτής του κόμματος ΜανώληςΌθωνας, ο οποίος ήταν στη δεύτερη θέση το 2007 (με 9.864), καθώς και ο Γιάννης Δραμουντάνης (3ος με 2.053 σταυρούς) με επιρροή στην περιοχή των Ανωγείων. Τη θέση της Βαρβάρας Τερζάκη, που συμμετείχε στις προηγούμενες αναμετρήσεις, πήρε αυτή τη φορά η Μαρία Αρχοντάκη, νομαρχιακή σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης.

ΚΚΕ. Τρία από τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου του 2007 περιλαμβάνει και αυτή τη φορά το ΚΚΕ και συγκεκριμένα τον Νίκο Μανουσάκη (1ος με 511 σταυρούς), την Αθηνά Γιανναράκη (2η με 409) και τον Μανούσο Μανουσογιάννη (4ος με 207), ενώ νέα υποψηφιότητα είναι αυτή του δημοσιογράφου Στέφανου Παυλάκη.

ΣΥΡΙΖΑ. Στη μάχη ρίχνεται ξανά μόνον ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΝ Ανδρέας Ξανθός (1ος με 693 σταυρούς) με καινούργια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο την αντιπρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου Όλγα Αντωνουσάκη , τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ευθύμη Καρουζάκη και τον τοπογράφο μηχανικό Γιώργο Οικονόμου.

ΛΑΟΣ. Όπως και το 2007 σε αλλαγή όλων των υποψηφίων προχώρησε ο ΛΑΟΣ και θα συμμετέχουν οι Μαρία Γερογιάννη, Άννα Πιπεράκη, Αντώνης Σκανδαλάκης και Εμμανουέλλα Φιολάκη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Δύο μόνον υποψήφιους ανακοίνωσε το κόμμα για την περιφέρεια αυτή και συγκεκριμένα τον Αποστόλη Αποστολάκη και τον Μανώλη Ρεϊζάκη.

Κέρδισε, αλλά… βγήκε δεύτερο με έναν μόνο βουλευτή

Τα «παιχνίδια» του εκλογικού νόμου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2007, έφεραν το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει μία μόνον από τις 4 έδρες του νομού, ενώ προηγήθηκε με 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες από τη Ν.Δ. Σε επίπεδο ποσοστών και τα δύο κόμματα εμφάνισαν απώλειες με μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν.Δ. Με τους τρεις σημερινούς βουλευτές της και τον πρώτο επιλαχόντα του 2007 κατέρχεται στη μάχη η Ν.Δ. Από το 1989, για άλλη μία αναμέτρηση και παρά τις πληροφορίες περί μετακίνησής του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα επιδιώξει ξανά την πρώτη θέση (το 2007 πήρε 21.517 σταυρούς). Όπως και την προηγούμενη φορά συμμετέχουν οι Μανούσος Βολουδάκης (2ος με 2.251 σταυρούς) και Στέλιος Νικηφοράκης (3ος με 15.507 σταυρούς), καθώς και ο πολιτευτής Μανώλης Κελαϊδής (4ος με 3.039). Στην κεντρική πολιτική σκηνή στοχεύει ο μέχρι πρότινος αντινομάρχης Χανίων Κώστας Γύπαρης, τον οποίο στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2006 τον είχε υποστηρίξει μερίδα των ψηφοφόρων Μαρκογιαννάκη, αλλά και η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης Αρχόντισσα Ναναδάκη.

ΠΑΣΟΚ. Η απουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη σηματοδοτεί το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα λάβει μέρος για μία ακόμη φορά ο Μανώλης Σκουλάκης, που εκλέγεται από το 1981 και το 2007 ήταν 1ος με 21.590 σταυρούς. Αλλά τρία πρόσωπα του ψηφοδελτίου των προηγούμενων εκλογών δίνουν εκ νέου το παρών: ο πρώην βουλευτής Ευτύχιος Δαμιανάκης (2ος με 18.281), η Ευαγγελία Κουρουπάκη (4η με 9.148) και ο Λευτέρης Κουλιεράκης (5ος με 8.837). Επανεμφάνιση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κάνει ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος το 2004 δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί ενώ το 2007 δεν έλαβε μέρος. Νέο πρόσωπο είναι ο Γιάννης Κάκανος, που υπηρέτησε στην αστυνομία.

ΚΚΕ. Τη συνταγή του 2007 ακολουθεί το ΚΚΕ, συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο 5 από τους 6 υποψηφίους. Οι Γιώργος Νταγκουνάκης (2.535 σταυρούς), Κατερίνα Λεδάκη (1.672), Νίκος Παπαντωνάκης (1.515), Νίκος Βουρλάκης (1.408) και Αλέκος Μαρινάκης (1.063) δοκιμάζουν ξανά τις δυνάμεις τους μαζί με την τεχνολόγο τροφίμων Αγγελική Αλαμάνου που πήρε τη θέση του Γιάννη Κατσαρού (τελευταίος σε σταυρούς το 2007).

ΣΥΡΙΖΑ. Ανανέωση επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας μόνον την Βάλια Βαγιωνάκη (1η με 1.785

σταυρούς) από το 2007. Οι νέοι υποψήφιοι είναι οι Αντώνης Βούκαλης, Ζωή Γεωργούλα, Γιάννης Κοτσιφάκης, Πέτρος Λυμπεράκης και Γιώργος Μπικάκης.

ΛΑΟΣ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ, όπου από το 2007 συμμετέχει ξανά μόνον ο Ζαχαρίας Χαιρετάκης (4ος με 504 σταυρούς). Στο ψηφοδέλτιο λαμβάνουν επίσης μέρος οι Ευτύχης Αρχοντάκης,Σοφία Βασιλειάδου- Μαντζαγριωτάκη, Δήμητρα Γεωργιάδη, Μαρία Πρασιανάκη- Σαρατσιώτη και Μανώλης Σταματάκης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Τρεις παλιούς υποψήφιους και τρία νέα πρόσωπα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων. Όπως και το 2007 συμμετέχουν οι Ρούλα Καστρινάκη (2η με 428 σταυρούς), Φώτης Ποντικάκης (3ος με 291) και Γιώργος Τσέκος (4ος με 172), ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται οι Γιώργος Βλοντάκης, Μιχάλης Μπονατάκης και Κωνσταντίνος Τζωρτζάκης.

Μοιρασμένες οι έδρες

Επανάληψη του σκηνικού του 2004 έφεραν οι προηγούμενες εκλογές στην περιφέρεια Λασιθίου, καθώς οι δύο έδρες μοιράστηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το 1993 έως το 2000 όταν η Ν.Δ., παραμένοντας κάτω από το 33,3% των ψήφων, δεν μπορούσε να εκλέξει βουλευτή. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως αποκλείεται με το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ουσιαστικά προδικάζει ότι στις διεδρικές περιφέρειες τις έδρες μοιράζονται τα δύο μεγάλα κόμματα. Και αυτό ανεξάρτητα από την τοπική επιρροή τους, όπως π.χ. στο Λασίθι όπου το ΠΑΣΟΚ υπερέχει της Ν.Δ. κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Ν.Δ. Δύο στους τέσσερις παρέμειναν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. σε σύγκριση με το 2007. Υποψήφιοι είναι ο υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης (1ος με 10.434 σταυρούς) και ο Μιχάλης Κουρινός (3ος με 619 σταυρούς), ενώ δεν συμμετέχει αυτή τη φορά ο συνεργάτης του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. Γιάννης Πευκιανάκης, που είχε καταλάβει το 2007 τη δεύτερη θέση. Οι νέες υποψηφιότητες είναι αυτές του Μηνά Ρασούλη, ταξίαρχου εν αποστρατεία και της Σάρρας Ράπτη, ελεύθερης επαγγελματία.

ΠΑΣΟΚ. Σε καμία αλλαγή δεν προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνει με τα ίδια ονόματα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Και αυτή τη φορά θα δώσουν τη μάχη ο βουλευτής ΜιχάληςΚαρχιμάκης (1ος με 18.049

σταυρούς το 2007), ο Γιάννης Κουνενός (2ος με 4.331), η ΔέσποιναΚαρνιαδάκη (3η με 3.118) και ο Μάκης Κρασανάκης (4ος με 1.265 σταυρούς).

ΚΚΕ. Μόνο ο πρώτος σε σταυρούς Βασίλης Κόκκινος (474 σταυροί το 2007) έμεινε στο ψηφοδέλτιο, στό οποίο προστέθηκαν τρία νέα πρόσωπα: η Ευαγγελία Γράσσου, ο Συμεών Σιμεωνίδης και ο Γιώργος Χουρδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένο κατά 50% είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετέχουν ξανά ο Θεοδόσης Γαρεφαλάκης (2ος με 619 σταυρούς το 2007) και ο Δημήτρης Γιαννίδης (3ος με 230). Οι νέες υποψηφιότητες είναι αυτές της Ιωάννας Καστάνη και του Νικόλαου Λάζου.

ΛΑΟΣ. Πλήρης αλλαγή σήμανε στο ψηφοδέλτιο, καθώς δεν υπάρχει κανένα από τα ονόματα του 2007. Σε αυτές τις εκλογές θα πάρουν μέρος οι Αναστασία Βαρδαξή- Ντουκάκη,Λυια Δερμιτζάκη,Ευανθία Μακριδάκη και Νικολέτα Σιάννα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με ελλιπές ψηφοδέλτιο κατέρχονται καί εδώ οι Οικολόγοι Πράσινοι (με δύο από τις 4 υποψηφιότητες, που είναι το όριο). Εκ νέου υποψήφιος είναι ο Ηλίας Χρυσός (113 σταυρούς) και νέο πρόσωπο αποτελεί ο Μιχάλης Δρακάκης.