ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ για πλημμύρες και κατολισθήσεις στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που κάηκαν από τις φωτιές του Αυγούστου, χτυπούν οι ειδικοί. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος- κατά κύριο λόγο- για τον Μαραθώνα και τις γύρω περιοχές, αφού ελάχιστα είναι πλέον τα δένδρα για να συγκρατήσουν τα νερά και τα χώματα.

«Καμία άλλη περιοχή δεν κινδυνεύει τόσο όσο ο Μαραθώνας, αφού στην περιοχή καταλήγουν όλα τα ρέματα από το Γραμματικό, τον Βαρνάβα, τον Άγιο Στέφανο, τον Διόνυσο, την Πεντέλη και τις άλλες γύρω περιοχές», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης. «Αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως τα φράγματα ανάσχεσης θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις βροχές. Θα πρέπει επίσης να γίνουν αντιπλημμυρικά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας και της Οινόης, για τα οποία μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η υπόσχεση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα γίνουν».

Επικίνδυνη κατάσταση

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κ. Μαρία Μιμίκου, «Πλέον μια συνηθισμένη καταιγίδα είναι πιο επικίνδυνη. Από 30 έως και 70% θα αυξηθούν οι πλημμύρες και στην αιχμή τους (δηλαδή στη μέγιστη παροχή) και στον όγκο (στην ποσότητα του πλημμυρικού νερού) αφού η διείσδυση του νερού στο έδαφος στα καμένα είναι ελάχιστη. Τα ρέματα πρέπει να καθαριστούν άμεσα διότι από τα χώματα που θα κατεβάσουν οι βροχές θα φράξουν οι αγωγοί και θα έχουμε πλημμύρες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμη Λέκα, «το πάθημα της Πάρνηθας και της Ηλείας δεν έγινε μάθημα και απλά οι καμένες περιοχές γεμίζουν από κορμοπλέγματα ακόμη και σε σημεία που δεν συγκρατούνται εξαιτίας της ακαταλληλότητας του εδάφους, απλώς για να φαίνεται ότι γίνεται έργο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν μπουν οι κορμοί πρέπει να προηγηθεί μελέτη του γεωλογικού υποβάθρου. Έτσι, και χρόνος κερδίζεται αφού δεν γίνονται εργασίες σε όλη την περιοχή και η αποτελεσματικότητα των έργων αυξάνεται. Με τον σημερινό ρυθμό των έργων οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις απειλούν ιδιαίτερα τα καμένα».

Κορμοπλέγματα

Η συνολική έκταση των καμένων φθάνει – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ- τα 183.378 στρέμματα. Την επικινδυνότητα για πλημμύρες και κατολισθήσεις αναγνωρίζουν και από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς επισκέφθηκε χθες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και στις οποίες εκτελούνται αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Όπως έγινε χθες γνωστό, μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 180 χιλιόμετρα κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων στη λίμνη Μαραθώνα, στον Άγ. Στέφανο, στη Σταμάτα και τη Ροδόπη.

Από προχθές, άρχισαν τα έργα και στις περιοχές Βαρνάβα και Γραμματικού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ τα αντιπλημμυρικά (καθαρισμός ρεμάτων, έργα προστασίας των πρανών κ.ά.) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η αποκατάσταση

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της βλάστησης, από το ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλούνται τη θέση της Διεύθυνσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία στα καμένα δάση μέσης και μεγάλης ηλικίας, τα κορμίδια, τα αείφυλλα- πλατύφυλλα και τις μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις δεν χρειάζεται καμία επέμβαση, διότι αναγεννιούνται μόνα τους με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει βοσκή. Τα φρύγανα και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις αποκτούν με τον χρόνο τη μορφή που είχαν. Για τις εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί γίνεται μελέτη αναδάσωσης.