«Το κρίταμο είναι πραγματικός θησαυρός της γεύσης. Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να κάνουν τη χωριάτικη σαλάτα πιο πλούσια, να αντικαταστήσουν σε άλλες σαλάτες βιομηχανοποιημένα υλικά- όπως η μαγιονέζα. Φύεται στις ακτές του νησιού» δηλώνει ο σεφ και μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας κ. Γιάννης Αποστολάκης.
Σεφ του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων χρησιμοποιεί εδώ και μία δεκαετία το κρίταμο ως βασικό συστατικό στις δημιουργίες του. Το προϊόν αυτό εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο για τον εμπλουτισμό της τοπικής, παραδοσιακής κουζίνας και να αντικαταστήσει άλλα υλικά. Επίσης θεωρείται «ακαταμάχητο αφροδισιακό».
«Το φυτό αυτό δεν χρησιμοποιείται πολύ στην κρητική κουζίνα, ειδικά στις σαλάτες, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος καθώς δίνει έναν χαρακτήρα ακόμα πιο ελληνικό, ακόμα πιο μεσογειακό στη σαλάτα. Η επιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Για εμάς τους μαγείρους είναι ένας θησαυρός γεύσης, καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα, ειδικά όταν είναι φρέσκο- τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο» εξηγεί ο κ. Αποστολάκης .
Σύμφωνα με διατροφολόγους, το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, διουρητικό και αντιμικροβιακό, ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.
Τελευταία όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν το κρίταμο στην κουζίνα τους, καθώς το ενδιαφέρον και των πελατών των εστιατορίων αυξάνεται. Στόχος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Διατηρείται στην άλμη
Ο κ. Αποστολάκης με κρίταμο που ο ίδιος μαζεύει από ακτές του νησιού, έχει εξελίξει διάφορα πιάτα της τοπικής κουζίνας. «Εάν το μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην άλμη και να το έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ
Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να δώσουν νοστιμιά σε μια σαλάτα, αλλά και στην… ερωτική σας ζωή
«Το μαζεύω πριν ανθίσει»
Τελευταία το χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».