Στο σύστημα της μίζας για την προώθηση των παραγγελιών της Siemens φέρεται να εστιάζεται στις έως τώρα καταθέσεις του ο κ. Χριστοφοράκος, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε πρόσωπα- τελικούς αποδέκτες στην Ελλάδα.


Χθες ήταν η τρίτη κατά σειρά εξέταση του κ. Χριστοφοράκου στο πλαίσιο της προανάκρισης που έχει αρχίσει την περασμένη εβδομάδα εις βάρος του η εισαγγελέας Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ Χεσλ που ερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens. Μετά τη χθεσινή ανάκριση, ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου Στέφαν Κουρζάβε δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι εξετάζονται «όλα όσα είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης και ενδεχομένως και καταδίκης» του κ. Χριστοφοράκου. Η προανάκριση διενεργείται «για τις κατηγορίες της δωροδοκίας» μεταξύ άλλων, όπως απάτη, προσπορισμός οφέλους και αφορούν το διάστημα από το 2004 μέχρι τα τέλη του 2007. Το κλίμα των ανακρίσεων είναι «πολύ σοβαρό, πολύ συγκεκριμένο και χωρίς συναισθηματισμούς». Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα, ο κ. Κουρζάβε υπολογίζει ότι «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες» με την καταδίκη του κ. Χριστοφοράκου. Κατόπιν αυτού «δεν θα μπορεί να ασκηθεί πλέον δίωξή του στην Ελλάδα».

Το ενδιαφέρον της εισαγγελέως Μπόιμλερ Χεσλ εστιάζεται στα στοιχεία που μπορεί να προσθέσει ο κ. Χριστοφοράκος σε όσα ήδη διαθέτει για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της Siemens. Η «προστιθέμενη αξία» του κ. Χριστοφοράκου για την Μπόιμλερ Χεσλ είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να ενοχοποιήσει κορυφαία στελέχη της μητρικής Siemens.

Στις μέχρι τώρα ανακρίσεις του, ο κ. Χριστοφοράκος φέρεται να αποφεύγει αναφορές σε πρόσωπα- τελικούς αποδέκτες στην Ελλάδα και εστιάζει στο σύστημα της μίζας και σε υψηλά ιστάμενους στη Siemens, όπως ο πρώην διευθυντής προσωπικού Πέτερ Πριμπίλα, σύμφωνα με το Spiegel, o oποίος απεβίωσε το 2003. Φέρεται να τον ενοχοποίησε σε σχέση με το πρόγραμμα ολυμπιακής ασφάλειας c4i, για το οποίο υπάρχουν και «υπόλοιπα» εμβασμάτων και μετά το 2004. Ένα σημαντικό μέρος του κατηγορητηρίου που έχει διαμορφωθεί για τον πρώην υπεύθυνο τηλεπικοινωνιών της μητρικής Siemens, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, o οποίος παραπέμπεται το φθινόπωρο σε δίκη, αφορά στις εντολές που έδωσε ο ίδιος για να παίρνει ο κ. Χριστοφοράκος το 2% του ετήσιου τζίρου της Siemens Ηellas προκειμένου να το διαθέσει για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου» στην Ελλάδα, δηλαδή τις «ενισχύσεις» στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα.

«Ουδέν σχόλιον» από την Εισαγγελία


Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Ι του Μονάχου αρνείται οποιαδήποτε τοποθέτηση σχετικά με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη διενέργεια προανάκρισης εις βάρος του. Αυτό δεν εφαρμόζεται μόνον στην υπόθεση Χριστοφοράκου. Πρόκειται για «πάγια και απαραβίαστη πρακτική», όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Ι Μάρτιν Στάινκραους-Κοχ.

Η πρακτική «ουδέν σχόλιον» ακολουθείται μέχρις ότου φτάσει μια υπόθεση στο στάδιο της απαγγελίας κατηγορίας και της παραπομπής του κατηγορουμένου σε δίκη. Είναι το στάδιο στο οποίο η υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου ευελπιστεί ότι θα φτάσει «σύντομα», σε κάθε περίπτωση, πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του στην Ελλάδα.