Η πυρκαγιά κατέκαψε πάνω από 60.000 ελαιόδενδρα στην περιοχή- χιλιάδες ήταν φυτεμένα από την Ενετοκρατία. Δικά μας δένδρα κάηκαν 1.600, και βέβαια, ύστερα από αυτή την καταστροφή στην περιοχή, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το ελαιοτριβείο αφού παραγωγή ακόμη και τώρα δεν υπάρχει. Το Βοτανικό Πάρκο γεννήθηκε ως ιδέα μέσα από τις στάχτες και πλέον είναι πραγματικότητα».


Τον Οκτώβριο του 2003 ο ελαιώνας στον οικισμό Σκορδαλού του Δήμου Μουσούρων στα Χανιά καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά μαζί με χιλιάδες στρέμματα δάσους στη ρίζα των Λευκών Ορέων. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά αφού ο ελαιώνας ήταν η κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Οι περισσότεροι όμως, όπως η οικογένεια Μαρινάκη, δεν το έβαλαν κάτω. Σε έκταση 150 στρεμμάτων, εκεί όπου βρισκόταν ο παλιός ελαιώνας- περιγράφει ο κ. Πέτρος Μαρινάκης- εκτείνεται τώρα το Βοτανικό Πάρκο, που πλέον είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σύντομα θα είναι ανοικτό για το κοινό. Περιλαμβάνει μηλιές από τα Ιμαλάια, διάφορα φρουτόδενδρα από την Αφρική, την Ινδονησία, κινεζικά λίτσι και σπάνιες δενδρώδεις καλλιέργειες που αναπτύσσονται στις βόρειες χώρες. Βεβαίως, περιλαμβάνει και τεράστια ποικιλία τοπικών κρητικών βοτάνων, φαρμακευτικών και καλλωπιστικών φυτών.

«Η περιοχή μας έχει ιδιαίτερο μικροκλίμα», εξηγεί ο κ. Μαρινάκης. «Τα βουνά κόβουν τον βοριά, από την άλλη δεν έχουμε τη δροσούλα, την κρυσταλλιά του κάμπου και παράλληλα προστατευόμαστε από την παγωνιά των Λευκών Ορέων λόγω της μορφολογίας τους εδάφους».

«Αυτό που προσπαθήσαμε και πετύχαμε ήταν να προσαρμόσουμε το κάθε δένδρο στο μικροκλίμα της περιοχή.

Για παράδειγμα, κερασιές που χρειάζονται κρύο για να κάνουν καρπό τις έχουμε κοντά στο ρυάκι, τροπικά φυτά και δένδρα τα έχουμε σε σημεία που τα βλέπει συνέχεια ο ήλιος. Έχουν εγκλιματιστεί απολύτως, τα καθηλώνει λίγο ο χειμώνας, αλλά με την άνοιξη ξανανοίγουν και παράγουν φρούτα κανονικά», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης.

Μοναδική θέα

«Στην Κρήτη υπάρχει ένα βοτανικό πάρκο, αυτό του Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο κυρίως την επιστημονική μελέτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης. «Το διαφορετικό στην περίπτωσή μας είναι πως δεν έχουμε μόνο ενδημικά φυτά της Κρήτης, αλλά φυτά και δένδρα από όλο τον κόσμο. Αρχίσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, φυτεύοντας από τότε μεγάλο αριθμό δένδρων και φυτών.

Με τις γνώσεις του αδελφού μου, που είναι τεχνολόγος γεωπόνος, αλλά και όλης της οικογένειες, καταφέραμε και το ολοκληρώσαμε. Προσωπικά έψαξα πάρα πολύ για το τι θα φυτέψουμε και πώς, για το μικροκλίμα της περιοχής, αξιοποίησα το Ιnternet και τη βιβλιογραφία, βρήκα φυτά και δένδρα που μπορούν να ευδοκιμήσουν εδώ».

150 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Σε έκταση 150 στρεμμάτων, εκεί όπου βρισκόταν ο παλιός ελαιώνας στον Δήμο Μουσούρων στα Χανιά, έγινε το Βοτανικό Πάρκο

Ανοίγει σε λίγες ημέρες


ΣΕ ΛΙΓΕΣημέρες το πάρκο θα είναι ανοικτό για το κοινό, με εισιτήριο 2-3 ευρώ και δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Από τα δένδρα που δοκίμασε να φυτέψει η οικογένεια, μόνο το κακαόδενδρο δεν ευδοκίμησε: «Είναι και το απωθημένο μας, αλλά θα ξαναδοκιμάσουμε. Πάντως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσα διαφορετικά φυτά και δένδρα έχουν αναπτυχθεί σε έναν τόπο, μεγαλώνουν και δίνουν καρπούς. Είναι αυτό που μας κάνει να λέμε ότι η Κρήτη είναι μια μικρή ήπειρος, γιατί μόνο σε μια μικρή ήπειρο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο μεγάλη ποικιλία φυτών».

Μέσα στο Βοτανικό Πάρκο η οικογένεια Μαρινάκη δημιούργησε πριν από μερικούς μήνες ένα εστιατόριο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. «Στο εστιατόριο προσπαθώ να προβάλω ιδιαίτερους τρόπους μαγειρέματος με ξύλο. Χρησιμοποιούμε παραδοσιακές συνταγές και αρκετά βιολογικά προϊόντα. Επίσης, αξιοποιούμε κυρίως προϊόντα από τους παραγωγούς της περιοχής. Μέλι από τον μελισσοκόμο που έχει τα μελίσσια απέναντι, κρασί από την περιοχή, προϊόντα γάλακτος από τους κτηνοτρόφους μας», υπογραμμίζει ο κ.

Μαρινάκης.