Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία, η οποία αναγκάζει την καρδιά να μη λειτουργεί ρυθμικά, με αποτέλεσμα οι παλμοί να κυμαίνονται μεταξύ 100- 150 το λεπτό. Μια συγγενική με την κολπική μαρμαρυγή αρρυθμία είναι ο κολπικός πτερυγισμός, ο οποίος όμως είναι επίσης γρήγορη αλλά ρυθμική ταχυκαρδία. Κοινό γνώρισμα και των δύο αρρυθμιών είναι η ταχυκαρδία, γι΄ αυτό λέγονται ταχυαρρυθμίες. Είναι δε η συχνότερη μορφή αρρυθμίας.

Οι ασθενείς αισθάνονται έντονους και γρήγορους παλμούς στο στήθος (φτερούγισμα), κόπωση, ζάλη, δυσφορία ή δύσπνοια, αρκετοί όμως δεν αναφέρουν ιδιαίτερα συμπτώματα.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι μόνιμη ή παροξυσμική. Το πρόβλημα, δε, γίνεται σοβαρότερο όταν υπάρχει άλλη καρδιοπάθεια.

Η νόσος δυστυχώς προκαλεί σοβαρότατες επιπλοκές, με κυριότερο το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και εμβολικά επεισόδια σε άλλα όργανα, λόγω των θρόμβων που μαζεύονται στον αριστερό κόλπο και από εκεί με τη ροή του αίματος διασπείρονται στον εγκέφαλο και αλλού. Άλλη επιπλοκή είναι το οξύ πνευμονικό οίδημα, αλλά και η επιδείνωση των συμπτωμάτων (δύσπνοια στην προσπάθεια), κυρίως σε καρδιοπαθείς.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πάσχουν από τις αρρυθμίες αυτές, που ευθύνονται για το 15%- 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου.

Η συχνότητα εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας σε όσους πάσχουν από υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες ή περικαρδίτιδα, χρόνια πνευμονοπάθεια ή υπερθυρεοειδισμό. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, το αλκοόλ, την κατάχρηση καφέ, ορισμένα φάρμακα, ηλεκτρολυτικές ή μεταβολικές διαταραχές και σοβαρές λοιμώξεις. Τέλος υπάρχουν στοιχεία ότι συνδέεται και με το κάπνισμα.

Η θεραπεία των ταχυαρρυθμιών μπορεί να γίνει με φάρμακα, αλλαγή του τρόπου ζωής (ψάρι, ω3 λιπαρά) και παρεμβάσεις (καρδιομετατροπή, κατάλυση και εγχείρηση).

Ο Βασίλης Νικολάου είναι αναπληρωτής διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος και υπεύθυνος του Ιατρείου Λιπιδίων στο Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ