Η άνοιξη πλησιάζει και χιλιάδες πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα ετοιμάζονται να περάσουν ακόμα ένα διάστημα με φταρνίσματα, συνάχι και μπούκωμα. Πολλοί από αυτούς όμως δεν γνωρίζουν πως η αλλεργία στη γύρη μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για να εκδηλώσουν αλλεργία και σε συγκεκριμένα φρούτα ή λαχανικά, το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας όπως λέγεται.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το σύνδρομο αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα τις πρωτεΐνες ορισμένων φρούτων και λαχανικών για μόρια γύρης, επειδή έχουν παρόμοια δομή με αυτά.

Όταν ο πάσχων καταναλώσει την εν λόγω πρωτεΐνη, τα αντισώματα του ανοσοποιητικού τής επιτίθενται προκαλώντας ήπια συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν επί αρκετή ώρα και στα οποία συμπεριλαμβάνονται διόγκωση και κνησμός στο στόμα, τα αυτιά και τα χείλη.

Υπολογίζεται πως το σύνδρομο εκδηλώνει 70% των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά η αλλεργία σε ορισμένα είδη γύρης έχει ως αποτέλεσμα αλλεργία σε συγκεκριμένα φρούτα.

Όσοι λ.χ. έχουν αλλεργία στη γύρη της αμβροσίας, έχουν αλλεργία και στα διάφορα είδη κολοκυθιού, τα αγγούρια και σε κάθε είδους πεπόνι. Η αλλεργία στη γύρη της σημύδας συνήθως «προκαλεί» αλλεργία στα μήλα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα κεράσια. Και η αλλεργία στην αρτεμισία μπορεί να σημαίνει προβλήματα με τα καρότα, το σέλερι και ορισμένα μπαχαρικά.

Όσον αφορά την αλλεργία στα αγρωστώδη, αυτή μπορεί να σημαίνει προβλήματα με τις ντομάτες, τις πατάτες και τα πορτοκάλια.

Τα καλά νέα είναι πως με το βράσιμο οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φρούτων και λαχανικών αδρανοποιούνται, ενώ άλλη καλή λύση είναι το ξεφλούδισμά τους, καθώς οι πρωτεΐνες αυτές συχνά υπάρχουν στη φλούδα τους.