Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια οι λύκοι άφησαν τα ίχνη τους στη Γαλλία αναζητώντας τροφή και ένα περιβάλλον κατάλληλο για να ζήσουν. Η επιστροφή τους ενθουσίασε αλλά και ανησύχησε τους φιλόζωους, οι οποίοι φοβούνται την οργή των κτηνοτρόφων.


Τα ίχνη των λύκων εντοπίστηκαν αυτόν τον μήνα στα χιόνια που καλύπτουν χαμηλά τα Κεντρικά Όρη, βορειοδυτικά της Αβινιόν. Λίγοι λύκοι είχαν μεταναστεύσει σποραδικά στη Γαλλία από τις Ιταλικές Άλπεις πριν από 16 χρόνια, προκαλώντας έντονες διαμάχες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους φιλόζωους. Αν και θεωρούνται προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί λύκοι τότε δηλητηριάστηκαν, παγιδεύτηκαν ή πυροβολήθηκαν. Τα ίχνη που εντοπίστηκαν φέτος στα Κεντρικά Όρη μαρτυρούν ότι μερικοί λύκοι πέρασαν τον δεύτερο χειμώνα τους περίπου 180 χιλιόμετρα δυτικά των Άλπεων- από την άλλη πλευρά της θορυβώδους και πολυσύχναστης κοιλάδας του Ροδανού. Οι δύο διαδοχικοί χειμώνες είναι το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούν ως ελάχιστο όριο οι βιολόγοι για να χαρακτηρίσουν «διαμονή» το μέρος που ζει ένας λύκος. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι λύκοι δημιούργησαν αποικίες στην περιοχή από την οποία είχαν εκδιωχθεί μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Συναγερμός

«Ήταν μόνο ζήτημα χρόνου», δηλώνει ο Ντανιέλ Βεζού, ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στη Γαλλία. «Ήταν αναπόφευκτο ότι η ανάγκη τους για λεία θα τους οδηγούσε εδώ.

Αν δεν κυνηγηθούν και πάλι από τους ανθρώπους, οι λύκοι θα εξαπλωθούν σε μια έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Κεντρικά Όρη μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», προσθέτει. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα γλιτώσουν από τον άνθρωπο. Η είδηση της παρουσίας λύκων σήμανε συναγερμό στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Στις Άλπεις, οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα, αλλά ακόμη κι έτσι τα κοπάδια τους αποδεκατίστηκαν», λέει ο κτηνοτρόφος Ζοέλ Μπανκιγιόν. Συνάδελφοί του και ειδικοί αμφισβητούν, πάντως, τα λεγόμενά του. Όπως σημειώνει ο Ντανιέλ Βεζού, «εάν τα πρόβατα προστατεύονται κατάλληλα, δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιτεθούν οι λύκοι».

Από το 1939

Ο τελευταίος αυτόχθων λύκος της Γαλλίας πυροβολήθηκε στα Κεντρικά Όρη το 1939. Στη Γαλλία εμφανίστηκαν και πάλι τη διετία 1991-92 χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους, αλλά οι επιθέσεις στα πρόβατα άρχισαν σχεδόν αμέσως. Κάποιοι κτηνοτρόφοι, αλλά και τοπικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι λύκοι προωθήθηκαν κρυφά στα Κεντρικά Όρη από οικολογικές οργανώσεις. Οι οικολόγοι, όμως, αντιτείνουν ότι η μετανάστευση των λύκων είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Όσο για το πώς πέρασαν τους αυτοκινητόδρομους της κοιλάδας του Ροδανού και τον ίδιο τον ποταμό, ο Ντανιέλ Βεζού έχει την απάντηση: «Ένας λύκος μπορεί να διανύσει 60 χλμ. μέσα σε μια νύχτα. Μπορεί να κολυμπήσει και να περάσει απαρατήρητος από μια αστική περιοχή. Είναι πολύ έξυπνα ζώα και προσαρμόζονται πολύ εύκολα».

Τα προγράμματα προστασίας σώζουν τις αρκούδες


ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΛΥΚΟΙ φεύγουν από την Ιταλία, η καφέ αρκούδα γνωρίζει στη γειτονική χώρα μια περίοδο πληθυσμικής έκρηξης χάρη σε ένα πρόγραμμα προστασίας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι καφέ αρκούδες έπεφταν για χρόνια θύματα της λαθροθηρίας. Ο Τζουζέπε Ρόσι, επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει δασικές περιοχές από τους νομούς του Αμπρούτσο, του Λάτσιο και του Μολίζε στην Κεντρική Ιταλία, υπενθυμίζει στους «Τimes» ότι η ιταλική κοινή γνώμη σοκαρίστηκε πριν από δύο χρόνια όταν τρεις αρκούδες βρέθηκαν δηλητηριασμένες.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Μπερνάρντο, μια αρκούδα που γνώριζαν πολύ καλά οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες. Ο θάνατός τους θεωρήθηκε «πράξη βαρβαρότητας» και ευαισθητοποίησε την ιταλική κοινωνία. Οι Ιταλοί είχαν εξοργισθεί και το 2006, όταν Γερμανοί κυνηγοί σκότωσαν τον Μπρούνο, μια αρκούδα που βρέθηκε να περιπλανάται στα δάση της Βαυαρίας. Την ίδια τύχη είχε και ο αδερφός του Μπρούνο στην Ελβετία. Το πρόγραμμα προστασίας μπήκε σε εφαρμογή έπειτα από αυτά τα επεισόδια. Αυξήθηκαν οι περιπολίες της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ τοποθετήθηκε περίφραξη με ηλεκτροφόρα σύρματα. Και πριν από μερικές ημέρες, οι άνθρωποι του προγράμματος εντόπισαν έξι θηλυκές αρκούδες με τα δέκα μικρά τους στα βουνά του Αμπρούτσο. Ανάλογη επιτυχία είχε ένα πρόγραμμα προστασίας και στην περιοχή Άλτο Άντιτζε στη Βόρεια Ιταλία.