Εμπλοκή δημιουργήθηκε τη νύχτα με το πλοίο «Αρίων», το οποίο μεταφέρει συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όταν ισραηλινά πολεμικά σκάφη επιχείρησαν να σταματήσουν την πορεία του.
Το υπό ελληνική σημαία σκάφος είχε αποπλεύσει χθες από την Κύπρο με προορισμό τη Γάζα. Σ’ αυτό επιβαίνει ομάδα ακτιβιστών (12 Έλληνες και 9 αλλοδαποί).
Λίγο μετά τις 2 τη νύχτα κι ενώ έπλεε σε απόσταση 110 ναυτικών μιλίων από τη Γάζα, στα διεθνή ύδατα, παρενοχλήθηκε από ισραηλινά πολεμικά σκάφη.
Όπως ανέφεραν επιβαίνοντες στο «Αρίων», τους προσέγγισαν τρία ισραηλινά πολεμικά σκάφη και μέσω ασυρμάτου τους ζητήθηκε να αλλάξουν την πορεία τους και να επιστρέψουν στη Λάρνακα.
Στο ραντάρ του «Αρίων», σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, αποτυπωνόταν το στίγμα και άλλων σκαφών στην ευρύτερη περιοχή τα οποία εικαζόταν ότι ανήκουν και αυτά στο ισραηλινό ναυτικό.
Πάντως, οιακτιβιστές δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και κατήγγειλαν ως παράνομες -πειρατικές τις χαρακτήριζαν- τις ενέργειες των ισραηλινών σκαφών, τα οποία, όπως έλεγαν οι ίδιοι, επιχειρούσαν στα διεθνή ύδατα χωρίς να έχουν τέτοια δικαιοδοσία.