ΕΝΑΣ 58ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,
ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ,
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΛΓΕΡΙ. ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΦΟΝΙΚΩΝ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟΣ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΤΗΣ ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Βρισκόμαστε στα 1962, τελευταία χρονιά της παρουσίας της Γαλλίας στην Αλγερία. Οι υπόλοιπες αφρικανικές της κτήσεις έχουν ανεξαρτητοποιηθεί σχεδόν εν μια νυκτί, όμως το ένα εκατομμύριο των Γάλλων κατοίκων της Αλγερίας ανθίσταται σθεναρά στην ιδέα της αυτοδιάθεσης, θεωρώντας την αποικία πατρίδα τους, και τους αυτόχθονες εκ φύσεως υποτελείς. Ο εμφύλιος έχει ήδη κλείσει οκτώ χρόνια, οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, το Αλγερινό Απελευθερωτικό Μέτωπο ( FLΝ) συγκρούεται με άλλες ηπιότερες ή επαναστατικότερες φράξιες, ο Μπεν Μπελλά βρίσκεται στις γαλλικές φυλακές και ο ΟΑS (Μυστική Οργάνωση, που θεωρεί προδότη τον ταχθέντα υπέρ της αυτοδιάθεσης Ντε Γκωλ) ανταγωνίζεται το FLΝ σε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες των «προδοτών» που θέλουν να τα παρατήσουν και να επιστρέψουν στη μητέρα Γαλλία.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα πεσιμισμού και τρόμου, ο επιθεωρητής Πάκο Μαρτίνεζ, γιος Ισπανού αναρχικού, που δολοφονήθηκε στα 1936 από κομμουνιστή αντεραστή του, επιφορτίζεται τη διαλεύκανση μιας περίεργης υπόθεσης: σε μια παραλία του Αλγερίου ανακαλύπτονται τα πτώματα ενός Άραβα και μιας νεαρής Γαλλίδας, γυμνά και μακελλεμένα. Η πλάτη του ανδρός φέρει την υπογραφή ΟΑS, χαραγμένη με μαχαίρι. Εν μέσω των πτωμάτων που τροφοδοτούν καθημερινά την εκατόμβη του εμφυλίου, το φονικό θα μπορούσε να εκληφθεί ως απλό επεοσόδιο. Όμως ο Πάκο διέπεται από το πνεύμα δικαίου που έχει χαθεί ολοσχερώς στην ενδοσπαρασσόμενη αλγερινή κοινωνία και διερευνά το διπλό έγκλημα προκειμένου να επαναφέρει την τάξη στον διαταραγμένο κόσμο του.

Πολιτικά ουδέτερος (όπως και ο συχνά μνημονευόμενος Αλμπέρ Καμύ, επίσης παιδί της Αλγερίας)

δεν είναι ανόητος ώστε να μην αναγνωρίζει το επερχόμενο τέλος της αποικιακής περιόδου. Ωστόσο επιχειρεί να διασώσει τις σταθερές της ζωής του: τον έρωτά του με τη γοητευτική Ιρέν, θύμα βομβιστικής επίθεσης όπου έχασε το ένα πόδι της, τη σχέση με την γιαγιά του που τον έχει μεγαλώσει, τη φιλία του με τον Σουκρούν, έναν άλλο αστυνομικό, Εβραίο, που θα δολοφονηθεί από τον ΟΑS μόλις αποφασίσει να επιστρέψει στη Γαλλία, εντέλει και πάνω απ΄ όλα την αγάπη για τον τόπο του, το «Λευκό Αλγέρι», πόλη γοητευτική, πολυεθνική και τώρα σπαρασσόμενη «Μαύρη». Έτσι θα αγνοήσει το περιρρέον χάος και την αδιαφορία των συναδέλφων του. Και θα επιχειρήσει μέσω της αποκωδικοποίησης των αιτίων του εγκλήματος να ανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία κατασκευάζοντας μια νήσο δικαιοσύνης μέσα στον ταραγμένο ωκεανό των εγκλημάτων.

Θύτες και θύματα

Στην πορεία της έρευνας όλα στραβώνουν. Ο εμφύλιος χρησιμεύει ως πρόσχημα για την τακτοποίηση λογαρισμών και τα πτώματα πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η φθορά της κυρίαρχης αποικιοκρατικής αστικής τάξης. Ο πατέρας τής δολοφονηθείσας Εστέλ αποδεικνύεται βιαστής της κόρης του. Η μητέρα κάνει τη ζωή της στο Παρίσι. Ο δολοφονημένος Μουλούντ, γόνος μεικτής αραβογαλλικής οικογένειας, θα θεωρηθεί από την αστυνομία αυτόχθονας και άρα μη άξιος προσοχής. Μόνος και απειλούμενος ο Πάκο θα επιμείνει στην έρευνά του προσκολλημένος στις αρχές του ακόμη και μετά τον θάνατο του Σουκρούν. Μέχρι που η εκ μέρους του επίλυση του γρίφου θα εξελιχθεί σε πολύνεκρη μάχη στους δρόμους του Αλγερίου. Θύτες και θύματα θα μπερδευτούν αξεδιάλυτα και τα ερωτηματικά θα πολλαπλασιασθούν.

Διόλου περίεργο που αυτό το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο Μichel Lebrun. Η πληγή της Αλγερίας βιώνεται άλλωστε και σήμερα στη Γαλλία με το ένα εκατομμύριο των επαναπατρισθέντων και τα τέσσερα ή πέντε εκατομμύρια Αράβων που αναζήτησαν την τύχη τους στη μητρόπολη δίνοντας άθελά τους τροφή στην ιδεολογία του Εθνικού Μετώπου. Βιώνεται σήμερα ακόμη και στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου: Η Αλγερία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο, με προεξάρχοντα στοιχεία το ιδεώδες της Λαϊκής Δημοκρατίας απ΄ τη μια και τον ισλαμικό παράδεισο απ΄ την άλλη, ενώ ανάμεσα στους δυο πόλους έχουν ήδη συσωρευθεί χιλιάδες θύματα.

Μaurice Αttia

ΤΟΜΑΥΡΟ ΑΛΓΕΡΙ

ΜΤΦ. ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΟΛΙΔΑΚΗ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ 2008, ΣΕΛ.

400, ΤΙΜΗ: 18 ΕΥΡΩ