Ο Τζον ΜακΚέιν είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών. Ακόμη κι αυτοί που δεν τον ψήφισαν όμως παραδέχτηκαν ότι έπεσε ηρωικά, παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για τη νίκη. Και γενναιόδωρα, όμως, δεσμευόμενος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον νέο Πρόεδρο σαν πραγματικός στρατιώτης.


Ελάχιστοι το πίστευαν. Λίγο πριν κριθεί ο αγώνας, κι ενώ οι ψηφοφόροι βρίσκονταν ήδη στα εκλογικά τμήματα περιμένοντας στις ουρές για να ψηφίσουν, ο Τζον ΜακΚέιν συνέχιζε τις περιοδείες του από πολιτεία σε πολιτεία φτάνοντας στο ρεκόρ των 7 περιοδειών μέσα σε 22 ώρες. Με τρεις ώρες ύπνο, ο 72χρονος υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών δούλευε ακατάπαυστα μέχρι το τέλος.

«ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ»

«Νιώθουμε απογοητευμένοι, όμως η αποτυχία είναι δική μου, όχι δική σας», είπε χθες στην ομιλία του

Όπως έκανε με συνέπεια εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, από την πρώτη φορά που κατέβηκε ως υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2000. Τότε έχασε στις προκριματικές του κόμματός του από τον νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Στην εκτίμηση των ψηφοφόρων όμως ήταν σαν να είχε κερδίσει. Ο ευθύς και ανεξάρτητος λόγος του καθώς και η αφοσίωση με την οποία είχε υπηρετήσει τη χώρα του στο Βιετνάμ- όπου και φυλακίστηκε- ήταν δύο από τα ισχυρά πλεονεκτήματά του.

Λάθη

Επιχείρησε να τα αξιοποιήσει και δεύτερη φορά. Έφτασε μέχρι το τέλος. Τα προβλήματα όμως είχαν αρχίσει από νωρίς. Ήταν κυρίως οικονομικά αλλά και λάθη στρατηγικής. Ποτέ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα που θα του έδιναν το οικονομικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του, ενώ έπεσε και στην παγίδα των προσωπικών επιθέσεων. Είχε κατηγορήσει για παράδειγμα τον Μπαράκ Ομπάμα ότι συνδέεται με την τρομοκρατία. Αναγκάστηκε να αλλάξει τον τόνο του όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν πείθονται από τέτοια τεχνάσματα, αλλά δεν κατάφερε να βρει τον τρόπο που θα τον εκτόξευε στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον αντίπαλό του. Τα μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας πίστεψαν τότε πως τα ντιμπέιτ ήταν ο χώρος που θα υπερίσχυε η 26ετής εμπειρία του ως πολιτικού. Αρκετές φορές όμως εμφανίστηκε αμήχανος, νευρικός και αυτό έφερε ακόμη πιο αρνητική δημοσιότητα. Πιο ψύχραιμος ο Ομπάμα, κέρδιζε ευκολότερα τις εντυπώσεις. «Όλοι οι υποψήφιοι κάνουν λάθη κι εγώ έκανα τα δικά μου», παραδέχτηκε χθες σε μια ομιλία που συγκίνησε. «Πολεμήσαμε όσο πιο σκληρά μπορούσαμε.

Νιώθουμε απογοητευμένοι, όμως η αποτυχία είναι δική μου, όχι δική σας», τόνισε παραδεχόμενος την ήττα του.

Γενναιόδωρος

Έχασε τις εκλογές, όμως ανέκτησε την καλή του φήμη από αυτήν την ομιλία. Ενωτικός και εμφανώς κουρασμένος, αναγνώρισε το πόσο υπερήφανη θα πρέπει να νιώθει η αφροαμερικανική κοινότητα στη χώρα του με την εκλογή του πρώτου εκπροσώπου της στο ύπατο αξίωμα. Στο άκουσμα του όνοματος του Ομπάμα, αρκετοί από τους οπαδούς του ΜακΚέιν στο Φοίνιξ της Αριζόνα εκφράστηκαν αρνητικά. Δεν το δέχτηκε. «Τίποτα δεν είναι αδύνατο εδώ», παραδέχτηκε στο τέλος. Κι έδωσε τελικά την εντύπωση πως με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό που τελικά έγινε.

ΕΙΠΕ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ:

«Είχα την τιμή να συγχαρώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Να τον συγχαρώ που εξελέγη ο επόμενος πρόεδρος της χώρας την οποία και οι δύο αγαπάμε. Ενέπνευσε τις ελπίδες τόσων εκατομμυρίων Αμερικανών, που κάποτε έκαναν λάθος να πιστεύουν ότι είχαν μικρή επιρροή στην εκλογή Αμερικανού προέδρου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θαυμάζω απεριόριστα και του το αποδίδω».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:

«Είναι ιστορική εκλογή και αναγνωρίζω τη μεγάλη σημασία που έχει για τους Αφροαμερικανούς (…) Πριν από έναν αιώνα η πρόσκληση του προέδρου Ρούσβελτ για δείπνο στον (Αφροαμερικανό ηγέτη) Μπούκερ Τ. Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο, θεωρήθηκε προσβολή από ορισμένους κύκλους. Η Αμερική σήμερα πόρρω απέχει από αυτήν τη σκληρή και τρομακτική μισαλλοδοξία. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την εκλογή ενός Αφροαμερικανού στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΪΛΙΝ:

«Ευχαριστώ πολύ την κυβερνήτη Σάρα Πέιλιν… Μπορούμε να περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα υπηρετήσει στο μέλλον την Αλάσκα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη χώρα μας».

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ:

«Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κατά την εκστρατεία μας για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Θα αφήσω άλλους να το κρίνουν».

ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ

«Δεσμεύομαι σ΄ εκείνον σήμερα (Μπαράκ Ομπάμα) να κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω να μας οδηγήσει μέσα στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ζητώ από όλους τους Αμερικανούς, όλους τους Αμερικανούς που με υποστήριξαν, να έρθουν μαζί μου και, όχι μόνο να τον συγχαρούμε, αλλά να προσφέρουμε στον επόμενο πρόεδρό μας την καλή μας θέληση και τις προσπάθειές μας, ώστε να βρεθούν τρόποι μαζί να καταλήξουμε στους απαραίτητους συμβιβασμούς για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας…».

Οι 4 αιτίες της ήττας ΜακΚέιν


Ο ΟΜΠΑΜΑ

Ο αντίπαλος ήταν πολύ δυνατός. Ο Τζον ΜακΚέιν εμφανίστηκε ανίσχυρος να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Ομπάμα» αλλά και τη δύναμη του συνθήματός του περί αλλαγής.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους χαρακτήρισαν την οικονομία πρώτη τους προτεραιότητα. Η δήλωσή του ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας μας είναι ισχυρά», στις 15 Σεπτεμβρίου κι ενώ δεν ήταν ακόμη ορατές όλες οι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης, ήταν ένα από τα βασικότερα λάθη της εκστρατείας του.

«Βρίσκεται εκτός τόπου» απάντησε ο Ομπάμα, ο οποίος ευνοήθηκε ως Δημοκρατικός από την κρίση. Επίσης το φορολογικό σχέδιο του ΜακΚέιν φάνηκε να ευνοεί τους πλούσιους. Ο ΜΠΟΥΣ

Δεν αποστασιοποιήθηκε νωρίς από τον Τζορτζ Μπους- έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς Αμερικανούς προέδρους. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την 8ετή θητεία του Μπους και δύο πολέμους σε εξέλιξη, αποδείχθηκε βάρος που δεν μπορούσε να σηκώσει. Η ΠΕΪΛΙΝ

Ήταν από τις πλέον αποτυχημένες επιλογές. Άπειρη πολιτικός σε εθνικό επίπεδο, η κυβερνήτης της Αλάσκας, χωρίς καμία εμπειρία σε διεθνή ζητήματα, έδειξε ανεπαρκής και χωρίς αντίληψη της πραγματικότητας. Από τα λιγοστά χρήματα που διέθετε η εκστρατεία, τα 150.000 δολάρια δαπανήθηκαν για την ένδυσή της. Ακόμη και όταν οι επικρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, η Σάρα Πέιλιν δήλωνε έτοιμη ακόμη και για πρόεδρος.