Πριν από 20 ακριβώς χρόνια ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί των Δημοκρατικών στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Ηττήθηκε από τον πατέρα Μπους, καθώς στην άγρια προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών εκείνος επέλεξε συνειδητά όχι μόνο να μην απαντά, αλλά να γυρίζει και το άλλο μάγουλο στις άδικες επιθέσεις. Τι συμβουλεύει σήμερα τον Μπάρακ Ομπάμα στη δική του μάχη με την απαράλλαχτη ρεπουμπλικανική ισοπεδωτική μηχανή;


Συναντηθήκαμε στο γραφείο του, στο Πανεπιστήμιο Νortheastern στη Βοστώνη όπου τον μισό χρόνο- από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι- διδάσκει Δημόσια Πολιτική, ενώ τον υπόλοιπο μισό κάνει το ίδιο μάθημα στο Πανεπιστήμιο UCLΑ στο Λος Άντζελες. Παρά τα 74 χρόνια του δείχνει τρομερά ακμαίος και γεμάτος ενεργητικότητα, ενώ παραδέχεται γελώντας ότι κάθεται και ο ίδιος ακόμη στα θρανία του Νortheastern προκειμένου να φρεσκάρει τα ελληνικά του. Τι μάθατε από την ήττα σας στις προεδρικές εκλογές του 1988;

Έκανα πολλά λάθη τότε, λάθη που ελπίζω και πιστεύω πως δεν θα κάνει φέτος ο γερουσιαστής Ομπάμα. Πρώτον, είχα πάρει συνειδητά την απόφαση να μην απαντώ στις επιθέσεις του Μπους. Δυστυχώς έκαναν ζημιά και είναι φανερό ότι δεν κάνει να παραμένεις σιωπηλός όταν ο αντίπαλός σου σού επιτίθεται. Δεύτερον, ενώ είχαμε κάνει εξαιρετική δουλειά στην οργάνωση της βάσης κατά τη διάρκεια της εκλογής του υποψηφίου για το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν πλησιάσαμε καν κοντά στην τελική υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα. Αυτή τη φορά έχουμε έναν υποψήφιο που είναι αποφασισμένος να το πετύχει, και αν εμείς οι Δημοκράτες το κάνουμε καλά, τότε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όντως,κατά τη διάρκεια του Δημοκρατικού Συνεδρίου το 1988 προηγούσασταν με 17 μονάδες στις εθνικές δημοσκοπήσεις,ενώ ο Ομπάμα προηγείται σήμερα του ΜακΚέιν με 15 μονάδες.Παρ΄ όλα αυτά οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι θα αντιστρέψουν τα αποτελέσματα κάνοντάς του ό,τι ζημιά έκαναν σε εσάς και στον Κέρι με τις αρνητικές διαφημί- σεις. Οι δημοσκοπήσεις σε αυτή τη φάση είναι τελείως άχρηστες. Θα δοθεί σίγουρα πολύ σκληρή μάχη, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη αρχίσει την καμπάνια επίθεσης στον Ομπάμα. Ο ίδιος αντιδρά πολύ αποτελεσματικά, αλλά όποιος δίνει τώρα βάση σε δημοσκοπήσεις, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Όπως εγώ δεν ήμουν στην πραγματικότητα μπροστά 17 μονάδες τον Ιούλιο του 1988, έτσι και ο Ομπάμα δεν προηγείται σε αυτή τη φάση 15 μονάδες.

Εσείς ασχολείστε ακόμη ενεργά; Κανείς δεν αφήνει την πολιτική και τώρα δραστηριοποιούμαι στο να βοηθήσω τον Ομπάμα να γίνει ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, ώστε να αντιστραφούν κάποιες από τις ολέθριες πολιτικές που όλοι ζήσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπους.

Είστε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου;

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά έπειτα από αυτό που συνέβη σε μένα και στον Κέρι ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι προεκλογικές εκστρατείες. Γι΄ αυτό και το κόμμα μου πρέπει να οργανωθεί τόσο εντατικά σε κάθε πολιτεία της χώρας. Κάθε ψήφος μετράει. Παρακολουθείτε καθόλου τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα;

Πολύ στενά, αλλά αρκετές φορές δεν καταλαβαίνω τα μεγάλα θέματα που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει. Ένα από αυτά είναι η συνταγματική ρύθμιση που βάζει αυστηρούς περιορισμούς στον δημόσιο τομέα για αποφοίτους μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων, δύο εκ των οποίων, το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών και το Ανατόλια της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σχολεία. Έχουμε πολλά σπουδαία δημόσια πανεπιστήμια στην Αμερική και τυχαίνει να διδάσκω σε ένα από αυτά- το UCLΑ στο Λος Άντζελες. Από την άλλη μεριά δεν ξέρω κανέναν στην Καλιφόρνια που να μην είναι περήφανος και ευγνώμων για την ύπαρξη του Stanford, το οποίο είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί οι Έλληνες πρέπει να φοβούνται την ίδρυση τέτοιων σχολών και ελπίζω κάποια στιγμή να τροποποιηθεί το Ελληνικό Σύνταγμα ώστε να έχουν τις αντίστοιχες δυνατότητες με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αντίθετα, στέλνετε χιλιάδες Ελληνόπουλα σε σχολές στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στο χτίσιμο της εθνικής οικονομίας και στην επάνδρωση του επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα,που αφορά τη Siemens και την παράνομη χρηματοδότηση από αυτήν των δύο μεγάλων κομμάτων,ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο καλύτερος τρόπος ώστε να προστατεύεται η πολιτική διαδικασία από τα ιδιωτικά συμφέροντα; Σε τελική ανάλυση, ο καλύτερος τρόπος να εγγυηθεί κανείς την ακεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας είναι να εκλέγει άτομα που βάζουν ψηλά τον πήχυ της ακεραιότητας για τους εαυτούς τους και τους συνεργάτες τους και φτάνουν αυτόν τον πήχυ. Είμαι υπέρ της δημόσιας χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, όμως ο Ομπάμα έδειξε ότι με τη βοήθεια του Ίντερνετ ένας υποψήφιος που εμπνέει τον κόσμο μπορεί να συγκεντρώσει πολύ μεγάλο ποσό χρημάτων από μια τεράστια δεξαμενή μικροκαταθετών, που αυτοί με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για μια πρώτης τάξεως προεκλογική οργάνωση. Υπάρχουν άνθρωποι που με υποστήριξαν εδώ στη Μασαχουσέτη και άλλοι που δεν το έκαναν, αλλά δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να σας πει ότι οι διοικήσεις μου δεν έδιναν έμφαση στην ειλικρίνεια και την ακεραιότητα στη δημόσια ζωή.

Έχετε κάποια αγαπημένη ελληνική φράση;

Η αγαπημένη μου είναι «το πάθημα, μάθημα». Δυστυχώς συχνά δεν μαθαίνουμε από την ιστορία και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στο σημερινό χάλι με το Ιράκ.

Μιλώντας για ψήφους,πώς τείνουν να ψηφίζουν οι Έλληνες της Αμερικής;

Στην πραγματικότητα η ελληνοαμερικανική κοινότητα ήταν αρκετά συντηρητική μέχρι τη στιγμή που άνθρωποι σαν εμένα, τον Πολ Σαρμπάνη, τον Πολ Τσόνγκα και άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς άρχισαν να είναι υποψήφιοι με τους Δημοκρατικούς και να κερδίζουν αξιώματα. Σήμερα ευτυχώς έχουμε πολλούς περισσότερους Ελληνοαμερικανούς Δημοκράτες από ό,τι στο παρελθόν. Το τραγικό βέβαια ήταν ότι ένας από τους πρώτους που κατέλαβε υψηλό αξίωμα με πρόεδρο τον Νίξον, ο Σπύρος Άγκνιου, εξευτέλισε τον εαυτό του και την κοινότητά μας όταν πιάστηκε στα πράσα σε σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και υπεξαίρεσης χρημάτων. Είναι μάλιστα ο μοναδικός αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής που καθαιρέθηκε. Η μεγαλύτερη δε ειρωνεία είναι ότι ο δημοσιογράφος που έκανε τότε την έρευνα και έφερε στο φως την υπόθεση στους «Νew Υork Τimes» ήταν ο Ελληνοαμερικανός καταξιωμένος σήμερα συγγραφέας Νίκολας Γκέιτζ.

ΕΙΠΕ

Για τον Ομπάμα

Μέχρι στιγμής έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Τώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις επιθέσεις και μαζί με το επιτελείο του πρέπει να οργανώσουν κάθε μία από τις 200.000 κοινότητες. Αν το κάνει αυτό, θα κερδίσει.

Για τη Χίλαρι

Μου αρέσει πολύ και πιστεύω πως ήταν εντυπωσιακή ως υποψήφια. Έχει πολλά να προσφέρει και ελπίζω και προσδοκώ να τον βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Και βέβαια να έχει σημαντικό ρόλο στη Γερουσία όταν ο Ομπάμα θα είναι πρόεδρος.

Απογοητευτικά για τις ΗΠΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια


«Ήρθε η ώρα να αποτραβηχτούμε από το Ιράκ και να συνεργαστούμε με τη διεθνή και κυρίως την μεσανατολική κοινότητα ενεργά και δημιουργικά για ένα καλύτερο μέλλον», δηλώνει ο Μάικλ Δουκάκης.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που η Αμερική και ο κόσμος γενικότερα αντιμετωπίζουν σήμερα; Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν πολύ απογοητευτικά για τις ΗΠΑ. Αναμειχθήκαμε σε έναν πόλεμο τον οποίο δεν θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει και υιοθετήσαμε οικονομικές πολιτικές κατά τη διακυβέρνηση του Μπους που αποδείχθηκαν καταστροφικές. Ήρθε η ώρα να αποτραβηχτούμε από το Ιράκ και να συνεργαστούμε με τη διεθνή και κυρίως την μεσανατολική κοινότητα ενεργά και δημιουργικά για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει «Η μοναδική Υπερδύναμη του κόσμου» και ότι αν πρόκειται να παρέχουμε πραγματική ηγεσία στον κόσμο τού αύριο, είναι επειδή θα συμπεριλάβουμε πλήρως τη διεθνή κοινότητα σε αυτά που κάνουμε. Επίσης αποχωρώντας από το Ιράκ θα έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε σημαντικές προτεραιότητες εδώ στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της υπό κατάρρευση υποδομής μας και του συστήματος υγείας, που ελπίζω κάποια στιγμή να εγγυάται σε κάθε Αμερικανό καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.