Ο πανικός του επικίνδυνου τσιμπουριού, που προκαλεί τη νόσο της Κριμαίας και έχει στοιχίσει πάνω από εκατό ζωές τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία, χτύπησε τη Θράκη. Ο θάνατος μιας γυναίκας 41 ετών από τη μειονότητα προκάλεσε αναστάτωση, καθώς λίγες μέρες πριν αρρωστήσει την είχε τσιμπήσει τσιμπούρι.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, τόσο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής όπου νοσηλεύθηκε αρχικά όσο και στης Αλεξανδρούπολης όπου κατέληξε, ο θάνατός της δεν συνδέεται με το τσίμπημα από το τσιμπούρι, αλλά ήταν συνέπεια εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Πάντως, τις απαντήσεις για τα ακριβή αίτια αναμένεται να δώσουν οι εξειδικευμένες ιστολογικές εξετάσεις που αναμένονται έως αύριο.

Τα επικίνδυνα τσιμπούρια, που το τσίμπημά τους προκαλεί τη νόσο της Κριμαίας ή αλλιώς αιμορραγικό πυρετό, έχουν τρομοκρατήσει μεγάλες περιοχές στην Τουρκία, ενώ κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες και στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

Περισσότερα από 100 άτομα έχει σκοτώσει στην Τουρκία, ενώ κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί και στη Βουλγαρία

Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ- ΚΕΛΠΝΟ) κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα τσιμπούρια που ενδημούν δεν είναι φορείς της νόσου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να «μεταναστεύσουν» τα επικίνδυνα από τις γειτονικές χώρες. «Δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη μετανάστευση των εντόμων». Τα συμπτώματα

Η νόσος της Κριμαίας ή του Κονγκό προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός, ρίγη, μυαλγία, ναυτία, ανορεξία, έμετοι, κεφαλαλγία και οσφυαλγία, καθώς και αιμορραγίες. Στην περίπτωση της γυναίκας από τη Ροδόπη, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γιατρός και πρόεδρος του νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιάννης Καβαρατζής, «προσήλθε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας που ταυτίζονται με εκείνα της μηνιγγίτιδας. Μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα στην Εντατική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, όπου και κατέληξε». Τόσο ο πρόεδρος του Νοσοκομείου της Κομοτηνής, όμως, όσο και γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σχεδόν αποκλείουν την εκδοχή ο θάνατος να προήλθε από το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού.

«Έχουν προσέλθει τις τελευταίες μέρες έξι πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής που τους έχουν τσιμπήσει τσιμπούρια. Με μια απλή τομή αφαιρείται το έντομο», προσθέτει ο κ. Καβαρατζής. Όπως λένε οι γιατροί, οι πολίτες που θα τους τσιμπήσει τσιμπούρι δεν πρέπει να επιχειρήσουν να το αφαιρέσουν μόνοι τους, αφού είναι δύσκολο να αποσπάσουν το κεφάλι του εντόμου, που συνήθως μένει στο σώμα.

Πάντως, όλοι όσοι πήγαν για να αφαιρέσουν τσιμπούρια προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα. Οι γιατροί αποδίδουν τον φόβο των ανθρώπων στο γεγονός ότι παρακολουθούν στην τηλεόραση τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ενημερώνονται πως η Τουρκία ζει το τελευταίο διάστημα στον πυρετό των τσιμπουριών. Θάνατοι έχουν καταγραφεί ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.