«Ακούω πίσω μου μια γυναικεία κραυγή πόνου. Γυρνώ και προλαβαίνω να δω μια οχιά που έτρεχε να κρυφτεί στα βράχια! Αμέσως κατάλαβα τι είχε συμβεί κι έτρεξα προς το μέρος της νεαρής κοπέλας που σφάδαζε. Πίεσα αμέσως την πληγή κάτω από το δεξί γόνατό της και ρούφηξα δυο- τρεις φορές αίμα και δηλητήριο…».


O 33χρονος σήμερα Κυριάκος Τσολερίδης, έσωσε τη ζωή μιας 24χρονης Παλαιστινίας που είχε αποβιβαστεί με άλλους συμπατριώτες της στη βραχονησίδα Φαρμακονήσι, στην Κω. Την κοπέλα δάγκωσε μια οχιά και σώθηκε χάρη στην άμεση αντίδραση του επιλοχία – εθελοντή μακράς θητείας Κυριάκου Τσολερίδη, ο οποίος μάλιστα βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πράξη του αυτή.

Στις 23 Ιουνίου πέρυσι, ως υπαξιωματι- κός της Ι΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (5ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής), εκτελούσε με συνάδελφό του υπηρεσία ενέδρας στη βραχονησίδα Φαρμακονήσι, στην Κω. «Γύρω στις 6 το πρωί, μόλις που άρχιζε να ξημερώνει, αντιληφθήκαμε ένα ταχύπλοο να έρχεται σιγά-σιγά, με σβησμένα φώτα, από τα απέναντι τουρκικά παράλια προς το μέρος μας.

Όταν πια έφτασε σε κοντινή απόσταση, σηκώθηκα από τη θέση μου στον βράχο και φώναξα στον χειριστή του να το ακινητοποιήσει.

Με το που είδε, αυτός πως τον εντοπίσαμε, κατευθείαν έσπρωξε στο νερό τους λαθρομετανάστες που μετέφερε, έβαλε τις μηχανές στο φουλ κι εξαφανίστηκε…» περιγράφει.

Όπως στις ταινίες

Με τη βοήθεια και διπλανής ενέδρας που σπεύδει στο σημείο, 14 άντρες και 4 γυναίκες, από Παλαιστίνη, Ερυθραία και Αφγανιστάν, βγαίνουν όλοι σώοι στη στεριά και υποχρεώνονται να ακολουθήσουν την ελληνική περίπολο προς τον πλησιέστερο δρόμο, με προορισμό το κεντρικό φυλάκιο. Τη συνέχεια κι ο ίδιος ο καταδρομέας την είχε δει μόνο σε… ταινίες του Χόλιγουντ. «Όπως προχωρούσαμε στα βράχια, το ουρλιαχτό μιας από τις γυναίκες πίσω μου έκανε όλους τους υπόλοιπους γύρω της να σκορπίσουν και να μείνουν σε απόσταση.

Την πλησιάζω και βλέπω στο πάνω μέρος της δεξιάς γάμπας της το μπλουτζίν της να έχει δύο τρύπες.

Το αίμα της ήδη έτρεχε, υπέφερε! Αμέσως σκίζω το παντελόνι της στο ύψος του γονάτου, για να δω ακριβώς το μέγεθος της πληγής της. Βγάζω τη ζώνη μου και δένω με αυτή σφιχτά το πόδι της ψηλότερα, ώστε το δηλητήριο του φιδιού που τη δάγκωσεδεν θα το είδε προφανώς και θα το πάτησε – να μη προχωρήσει προς τα πάνω. Όλα έγιναν σ΄ ένα λεπτό μέσα…» αφηγείται.

«Με έμαθαν να βοηθώ»


«ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ μαθαίνουμε στις Καταδρομές, συνέχεια εκπαιδευόμαστε και στην αντιμετώπιση τραύματος – εκεί, στα μαθήματα αυτά πήγε αστραπιαία το μυαλό μου. Ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο στην πράξη» λέει. Και πάλι, όμως· παρά τις πρώτες βοήθειες, η νεαρή Παλαιστίνια μια λιποθυμά, μια ξυπνάει. «Έπρεπε να πάει σε γιατρό, για αντιοφικό ορό. Να περπατήσει δεν μπορούσε, την άρπαξα τότε κι εγώ, τη φόρτωσα στην πλάτη μου και την πήγα βράχο- βράχο, 500 μέτρα, μέχρι πάνω, στον δρόμο. Κατόπιν, με τη συνδρομή και του Λιμενικού, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λέρου. Ευτυχώς, σε τρειςτέσσερις μέρες συνήλθε. Χωρίς την άμεση πρώτη φροντίδα, εξηγούσαν, δεν θα τα είχε καταφέρει» σημειώνει.

«Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι η ικανοποίηση πως τελικά μπόρεσα να σώσω μια ζωή, τίποτε άλλο δεν μετρά! Οποιοσδήποτε κι αν κινδύνευε, άσχετα από φυλή ή εθνικότητα, δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω έτσιτο ίδιο θα έκανε, πιστεύω, και κάθε άλλος στη θέση μου».

Η ψυχραιμία είναι το Α και το Ω


Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ψυχραιμίας είναι το Α και το Ω, όπως τονίζουν οι ειδικοί, γι΄ αυτό και όσοι σπεύδουν να βοηθήσουν κάποιον που τον δάγκωσε φίδι το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να τον διαβεβαιώσουν πως όλα θα πάνε καλά. Αμέσως μετά, επιβάλλεται να καλέσουν ιατρική βοήθεια.

Επίσης σημαντικό είναι να αφαιρέσουν από το χέρι και το μπράτσο τυχόν δαχτυλίδια ή βραχιόλια, καθώς υπάρχει η πιθανότητα πρηξίματος. Οι γιατροί ωστόσο επισημαίνουν πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσπαθήσουν να ρουφήξουν το δηλητήριο, αφού η πρακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους- ιδίως εάν υπάρχει πληγή στο στόμα.

Αντίθετα, η πρόκληση τοπικής αιμορραγίας με μια μικρή τομή είναι προτιμότερη λύση. Πρόκειται ωστόσο για μια ειδική αντιμετώπιση που πρέπει να πραγματοποιείται μόνον από ειδικούς και από όσους έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών.