Έκλεισε χθες τους λογαριασμούς του με την Ιστορία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης… Τουλάχιστον, έτσι απεφάνθη ο ίδιος, από τους πρωταγωνιστές της αποστασίας του 1965.


Κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του επιστημονικού Συμποσίου «Από τον ανένδοτο στη δικτατορία» που οργάνωσε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1965, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να υποστηρίξει ότι όχι μόνο δεν είχε σχέδιο αποστασίας αλλά και ότι ο ίδιος μέχρι το τέλος ζητούσε από τον Γεώργιο Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε οριστική ρήξη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνάντησε τον Γεώργιο Παπανδρέου στο αεροδρόμιο, λίγες ώρες πριν από τη σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον εξόρκισε να μην προχωρήσει σε οριστική ρήξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, τού πρότεινε να προχωρήσει σε γενικό ανασχηματισμό και να βγάλει από την κυβέρνηση τόσο τον ίδιο όσο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να λάβει από τον Γέρο της Δημοκρατίας την απάντηση: «Μα γιατί εσένα; Εσύ είσαι καλός υπουργός».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ακόμη ότι «είναι χρέος να γραφτεί σωστά η Ιστορία» και υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε άνθρωπος του παρασκηνίου και ότι δεν είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές συζητήσεις με τον εκδότη της «Ελευθερίας» Πάνο Κόκκα, για ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, ηγέτη της Ένωσης Κέντρου. Δήλωσε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο πως ό,τι είχε να πει, το είπε και «δεν διαψεύσθηκε από κανέναν». Αιχμές Βενιζέλου

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρέπει «να μένουμε απλώς στα γεγονότα», αλλά να βλέπουμε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, είπε, «ήταν ότι υπήρχε ένας βασιλιάς που αρνήθηκε στον Γεώργιο Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σεβόταν την κοινοβουλευτική αρχή». Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τους αποστάτες και τις κυβερνήσεις τους, τόνισε ότι «μπήκαμε σε αυτήν την περιπέτεια, επειδή υπήρχαν κάποιοι που ορκίζονταν και κάποιοι που έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτές τις κυβερνήσεις».

«Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Οι πράξεις και οι παραλείψεις είν΄ εκεί, αμετακίνητες και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψιν», πρόσθεσε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι τα γεγονότα του ΄65 και η μνήμη της δικτατορίας έχουν αναπτύξει ισχυρά ερείσματα στην ιστορική συνείδηση κι έκαναν το πολιτικό σύστημα σοφότερο, «επειδή υπάρχει αυτή η έγνοια της Ιστορίας».

Αδυναμία συνεργασίας

Για «έλλειμμα ιστορικής αυτογνωσίας» στην Ελλάδα μίλησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «κάποτε πρέπει τα θέματα αυτά να μην τα συζητάμε με διχαστικό τρόπο». Υποστήριξε, μάλιστα, πως, εκτός από «τη δράση των ανακτόρων, παραστρατιωτικών κέντρων και ξένων δυνάμεων», καθοριστικός συντελεστής της κρίσης ήταν και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλο και βασιλιά για την ανατροπή της κυβέρνησης Παρασκευόπουλου, που, όπως είπε, «έκανε αδύνατες τις εκλογές του 1967». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και στις αντιδικτατορικές δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη, μετά τη δικτατορία, μέρα». Στο Συμπόσιο χθες μίλησαν ακόμη ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Τουρκικό σχέδιο για σμίκρυνση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας…


ΚΡΥΦΟ σχέδιο της Άγκυρας με στόχο τη σμίκρυνση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εν όψει ενδεχομένης οριοθέτησής της, βρίσκεται πίσω από τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις ελληνικών μικρονησίδων στο Αιγαίο.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει αξιολόγηση του ΓΕΕΘΑ για την κατακόρυφη αύξηση, από τις αρχές του 2007, των υπερπτήσεων ελληνικών νησίδων από τουρκικά μαχητικά. Ουσιαστικά πρόκειται για νέα μορφή δημιουργίας γκρίζων περιοχών στο Αιγαίο, το χαρακτηριστικό της οποίας είναι στην περίπτωση αυτή όχι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί του εδάφους, όπως π.χ. στα Ίμια, αλλά η αμφισβήτηση ότι τα μικρονήσια έχουν εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα.

Με αυτή τη «στρέβλωση» κάθε έννοιας του Δικαίου της Θάλασσας που προβλέπει ότι τα νησιά- ακόμα και οι βράχοι με οικονομική ζωή- έχουν δικαίωμα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, η Άγκυρα θα επιδιώξει να μην υπολογιστούν μια σειρά νησιών στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, λένε αναλυτές.

Στη σκιά των επικίνδυνων υπερπτήσεων, όπως και των άλλων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο που δεν ευνοούν την ταχύτερη ελληνοτουρκική προσέγγιση στον στρατιωτικό τομέα που προνοούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις στην Άγκυρα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψα στις 25 Μαΐου και του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Δ. Βούλγαρη στις αρχές Ιουνίου. Νέα ΜΟΕ δεν πρόκειται να υιοθετηθούν σ΄ αυτές τις επαφές, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας. Θα επιδιωχθεί, ωστόσο, η προώθηση όσων έχουν συμφωνηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών από τον περασμένο Δεκέμβριο και παλαιότερα.

Διασωστική άσκηση στα Λιόσια

Στο πλαίσιο αυτό, η 2η κοινή ελληνοτουρκική άσκηση αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές (σεισμό), που φέτος θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στα Άνω Λιόσια, θα επιδιωχθεί να συντηρήσει τον στρατιωτικό διάλογο που μέχρι τώρα διατηρούν κάποιοι αθλητικοί αγώνες μεταξύ στρατιωτικών ομάδων.

… ενώ ο Χριστόφιας ζητά παρέμβαση προς την Άγκυρα


ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στις 23 Μαΐου θα έχει ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν όποιες αγκυλώσεις παρουσιάζονται στο έργο των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών. Η νέα συνάντηση συμφωνήθηκε κατά τη δεξίωση που οργάνωσε η πρέσβειρα της Σλοβακίας στο «Λήδρα Παλάς», στην οποία παρέστησαν οι δύο άνδρες και στόχος είναι- όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου- να γίνει ανασκόπηση τού μέχρι στιγμής έργου των ομάδων εργασίας, καθώς και η προώθηση ζητημάτων καθημερινότητας, στα οποία όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών. Ως τέτοια αναφέρονται, το θέμα του καθαρισμού της νεκρής ζώνης, της συνεργασίας για αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών και της συνεργασίας στο θέμα της διαχείρισης λυμάτων. Στο μεταξύ ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρέμβουν προς την Άγκυρα, ώστε να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις που εκφράστηκαν τον τελευταίο καιρό. Σε γεύμα που παρέθεσε στους πρεσβευτές των «πέντε» στη Λευκωσία, τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών των ομάδων εργασίας και επιτροπών και επισήμανε ότι δηλώσεις περί παρθενογένεσης του νέου κράτους, περί δύο κρατών, δύο θρησκειών και δύο λαών είναι εκτός της βάσης των συνομιλιών. Από κυβερνητικής πλευράς έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε παρόμοιες συναντήσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνονται σε τακτά διαστήματα.

Δείπνο Ταλάτ στο σπίτι Αναστασιάδη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ πέρασε χθες βράδυ το οδόφραγμα και πήγε στη Λεμεσό στο σπίτι του κ. Νίκου Αναστασιάδη, όπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ του παρέθεσε δείπνο. Πρόκειται για ανταπόδοση του δείπνου που ο κ. Ταλάτ και η σύζυγός του είχαν παραθέσει στον κ. Αναστασιάδη στο σπίτι τους στην Κερύνεια. Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν είναι μεσολαβητής ούτε πρόθεσή του είναι να υποκαταστήσει την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις διαμορφώνουν ένα καλύτερο κλίμα συνεννόησης.