Η κ. Μαρίτα Παντέρη, υπεύθυνη επικοινωνίας του WWF Ελλάς, πλήρωνε για το ηλεκτρικό στο προηγούμενο διαμέρισμά της που ήταν 60 τ.μ. περίπου 100 ευρώ. Τώρα, μολονότι μένει σε μεγαλύτερο σπίτι, 120 τ.μ., νεώτερης κατασκευής, εξακολουθεί να πληρώνει τα ίδια χρήματα.


«Ένα μεγάλο μέρος από την ενέργεια που εξοικονομείται οφείλεται στις καλύτερες μονώσεις του καινούργιου σπιτιού», λέει στα «ΝΕΑ». Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που της εξασφαλίζει χαμηλότερες καταναλώσεις. «Τώρα έχω φροντίσει όλες οι λάμπες να είναι εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ στο παλιό σπίτι είχα πολλές συμβατικές». Επίσης, πολλές από τις καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές της, όπως ο φούρνος και ο φούρνος μικροκυμάτων της, είναι καλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α).

Και βέβαια, όπως έκανε και στο προηγούμενο σπίτι της, ποτέ δεν ξεχνάει να κλείνει την τηλεόρασή της από τον κεντρικό διακόπτη. Πάντα βγάζει τον φορτιστή από την πρίζα μόλις

100 ΕΥΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 100 ευρώ τον χρόνο απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον από 700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα!

φορτίσει το κινητό της και κλείνει την οθόνη του υπολογιστή της όταν τελειώνει την εργασία της στο γραφείο.

«Πράσινες» ηλεκτρικές συσκευές που να καταναλώνουν μηδενική ηλεκτρική ενέργεια και να ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον ακόμη δεν έχουν εφευρεθεί. Ωστόσο, μία οικογένεια, εφαρμόζοντας παρόμοια «πράσινα» κόλπα ακόμα και στις πιο «σπάταλες» ηλεκτρικές συσκευές, όπως η Μαρίτα Παντέρη, θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 ευρώ τον χρόνο, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον από περίπου 700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα!

Απλά κλείνεις έναν διακόπτη

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές αυτό που έχουν να κάνουν είναι απλώς να κλείσουν έναν διακόπτη ή να αλλάξουν συνήθειες. Εάν μία οικογένεια φρόντιζε να κλείνει από τον κεντρικό διακόπτη και να βγάζει από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεόραση, στερεοφωνικό, DVD θα γλίτωνε κάθε χρόνο το περιβάλλον από 300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, η ετήσια εξοικονόμηση από την κατανάλωση θα έφτανε τα 30 ευρώ.

Ακόμη και μικρές συσκευές, όπως οι φορτιστές κινητών, ασύρματων, φωτογραφικών καμερών, αποδεικνύονται ενεργοβόρες σε περίπτωση που οι καταναλωτές τις ξεχνούν στις πρίζες. Υπολογίζεται ότι κάθε φορτιστής- ειδικά οι παλαιού τύπου- μπορεί να κοστίσει σε ένα νοικοκυριό έως και 3 ευρώ τον χρόνο από την κατανάλωση ρεύματος και να ρυπάνει την ατμόσφαιρα με 20-30 κιλά διοξείδιο ετησίως.

Εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτύχει ένας καταναλωτής και από το πλυντήριο ρούχων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του WWF, αν μία οικογένεια κάνει αντί για 3 πλύσεις στους 60 βαθμούς και μία στους 40, τρεις στους 40 και μία στους 60 θα αποφευχθεί η έκλυση 26,24 κιλών διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Όσο για την εξοικονόμηση χρημάτων, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα αφού φτάνει τα 3,22 ευρώ τον χρόνο.

Εκπομπές εκατόν εννιά κιλών διοξειδίου τον χρόνο μπορούν να αποφευχθούν εάν ένα νοικοκυριό αντικαταστήσει 5 από τις κοινές λάμπες των 60W τις οποίες χρησιμοποιεί πάνω από 1,5 ώρα την ημέρα με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα εξοικονομήσει 13,40 ευρώ τον χρόνο. Σωτήριες μονώσεις

Το Α και το Ω ωστόσο για να επιτύχει κανείς εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς και μεγάλη μείωση στους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, είναι η μόνωση των σπιτιών. «Μόνωση, μόνωση, μόνωση. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσουν όσοι χτίζουν καινούργιο σπίτι», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος. Με καλή μόνωση του κελύφους του κτιρίου, διπλά τζάμια, τοποθέτηση ενδοδαπέδιων και επιτοίχιων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αλλά και φυσικό αερισμό- απαραίτητος για καλή υγιεινή μέσα στο σπίτι- η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να ξεπεράσει και το 50%, προσθέτει ο κ. Βραχόπουλος.

LΙΝΚS:

www.greenpeace.gr

www.wwf.gr/climate