Ένταση σημάδεψε τη χθεσινή διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τις χωριστές κάλπες που στήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από παπανδρεϊκούς και βενιζελικούς. Μάλιστα αργά το βράδυ έξω από τα γραφεία της Νομαρχιακής απειλήθηκαν επεισόδια, όταν στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο- ανάμεσά τους και η βουλευτής Εύα Καϊλή- αξίωσαν να δουν τα πρακτικά της ψηφοφορίας.


Ακολούθησαν διαπληκτισμοί, ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν έπειτα από αρκετή ώρα, όταν τους επετράπη τελικά να δουν τα πρακτικά.

Η εκλογή συνέδρων χαρακτηρίστηκε και από χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μελών και φίλων, μολονότι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις εξηγούσαν ότι δεν υπήρξε κινητοποίηση για προσέλευση αφού «ούτως ή άλλως επρόκειτο να εκλεγεί

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

που στηρίζουν τον Ευάγγ. Βενιζέλο έστησαν άλλη ψηφοφορία στο λιμάνι, ενώ οι «προεδρικοί» ψήφιζαν στη Νομαρχιακή

προκαθορισμένος αριθμός αντιπροσώπων».

Πάντως η χθεσινή κομματική διαδικασία κατέδειξε πέραν του οργανωτικού και το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ με το «Ρεύμα Βενιζέλου» να δηλώνει «παρών», κάτι που φάνηκε αφ΄ ενός με το στήσιμο ξεχωριστής κάλπης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αφ΄ ετέρου από τις καταγγελίες στελεχών του πως το μητρώο μελών και φίλων είναι διάτρητο. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος επιλέγοντας το λιμάνι για να ψηφίσει άφησε σαφείς αιχμές για την ηγεσία του κόμματος, αφού όταν ρωτήθηκε για τις διπλές κάλπες είπε με νόημα πως «η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα κόμματα είναι εγγύηση διαφάνειας και δημόσιου ήθους» για να προσθέσει πως «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για συσχετισμούς, αλλά για έναν πολιτικό λόγο πιο ειλικρινή, θαρραλέο, ριζοσπαστικό και υπεύθυνο».

Ο κ. Παπανδρέου ωστόσο απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο και περιορίστηκε να δηλώσει: «Με σχέδιο και με σύστημα κάνουμε νέα βήματα στην πορεία μας, στη νέα πορεία που ξεκινάμε, μια νέα πορεία και ενότητας και ανανέωσης».

Στη Θεσσαλονίκη η αντιπαράθεση παπανδρεϊκών- βενιζελικών ξεκίνησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισε η προεργασία για τις εκλογές στο α΄ δημοτικό διαμέρισμα (κέντρο) όπου είναι εγγεγραμμένοι περί τα 34.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή που υποστήριξε την υποψηφιότητα Παπανδρέου όρισε ως τόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το Α΄ δημοτικό διαμέρισμα τα γραφεία της, ενώ η εφορευτική επιτροπή του διαμερίσματος που στήριξε την υποψηφιότητα Βενιζέλου αποφάσισε να στήσει κάλπες σε αποθήκη στο λιμάνι. Μάλιστα και οι δύο πλευρές κατήγγειλαν τις πρακτικές των άλλων με ενστάσεις, υποστηρίζοντας αμφότερες ότι είχαν πάρει έγκριση του επικεφαλής της επιτροπής Πιστοποίησης και Καταστατικού Γιώργου Ανωμερίτη. Ενδεικτικό του χάους ήταν ότι την Παρασκευή εστάλησαν δύο ανακοινώσεις που όριζαν διαφορετικά σημεία ψηφοφορίας, ενώ μέχρι την Κυριακή στους ψηφοφόρους εστάλησαν από call centre τέσσερα διαφορετικά SΜS που αναιρούσαν το ένα το άλλο. Η κατάληξη ήταν να γίνουν δύο διαφορετικές ψηφοφορίες και με δύο ψηφοδέλτια που περιείχαν ακόμη και διαφορετικά ονόματα υποψηφίων.

Πόλεμος δηλώσεων

Ο γραμματέας της τοπικής επιτροπής του Α΄ διαμερίσματος Χρήστος Γατσέλης κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» τη συντονίστρια της Νομαρχιακής επικαλούμενος την εγκύκλιο της ΕΚΑΠ, ενώ από την πλευρά της η κ. Βογιατζοπούλου μίλησε για «σκόπιμο μπέρδεμα» λέγοντας πως «κάποιοι αποφάσισαν να παρατείνουν την αντιπαράθεση της 11ης Νοεμβρίου». Ο κ. Τσοχατζόπουλος που πήγε στο λιμάνι για να ψηφίσει μίλησε απλώς για οργανωτικό λάθος. Πέραν της Θεσσαλονίκης, όμως, μικροπροβλήματα προκλήθηκαν και στην Πάτρα και στα Ιωάννινα όπου κάποια μέλη της σπουδάζουσας νεολαίας δεν φαίνονταν στο μητρώο, γι΄ αυτό και με εγκύκλιο του Νίκου Αθανασάκη δόθηκε στις εφορευτικές επιτροπές η άδεια να μπορούν να ψηφίζουν τουλάχιστον για την εκλογή τοπικών συντονιστών της νεολαίας. Επίσης, πολλοί ψηφοφόροι είχαν διαγραφεί από τα μητρώα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα μικροεπεισόδια. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με άλλη εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος, ο οποίος εξουσιοδότησε τις εφορευτικές επιτροπές εάν έχουν ομόφωνη γνώμη να επιτρέπουν στα μέλη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.