Επιτέλους, να απενοχοποιηθούν λίγο οι υπέρβαροι: «Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στο άτομο, ζητώντας του να κάνει “πιο υγιεινές επιλογές”, την ώρα που το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όλες αυτές οι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί γύρω από το αυτοκίνητο, είναι ο σημαντικότερος ενισχυτικός παράγοντας της παχυσαρκίας».
Μια «πολεοδομική επανάσταση», η οποία θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο τα πόδια τους- και τα μέσα μαζικής μεταφοράς- ζήτησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Δύναμης Κρούσης κατά της Παχυσαρκίας, καθηγητής
ΕΩΣ ΤΟ 2015
θα υπάρχουν 2,3 δισ. υπέρβαροι ενήλικοι στον κόσμο- περισσότεροι από 700 εκατ. θα είναι παχύσαρκοι
Φίλιπ Τζέιμς. Οι περισσότερες σύγχρονες πόλεις, εξήγησε, ενθαρρύνουν την αδράνεια, την ακινησία: όλοι οι δημόσιοι χώροι είναι σχεδιασμένοι γύρω από το αυτοκίνητο. Ενώ το Όσλο… καλώς ορίσατε στο υπόδειγμα πόλης που βοηθά τους κατοίκους της να είναι και να παραμείνουν λεπτοί! Διότι είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να αποτρέπει τη χρήση του αυτοκινήτου, και αντ΄ αυτής να προτρέπει τους κατοίκους στην πεζοπορία και την ποδηλασία.
Πανδημία
Η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Σχεδόν παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι παχαίνουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι ενήλικοι στον κόσμο – από αυτούς, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκοι. Το 2005 υπήρχαν 1,6 δισεκατομμύρια υπέρβαροι, από αυτούς 400 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο. Ακόμα και στην Κρήτη, το λίκνο της μεσογειακής διατροφής, καταγράφονται ποσοστά παχυσαρκίας υψηλότερα του 30% μεταξύ των παιδιών 7-11 ετών. Για τη Διεθνή Δύναμη Κρούσης κατά της Παχυσαρκίας, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης που υπάγεται μαζί με 51 ακόμα οργανώσεις στη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το πρόβλημα της παχυσαρκίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο ανάλογο του φαινομένου του θερμοκηπίου: χρειάζεται διεθνής συντονισμός, ένα παγκόσμιο σύμφωνο, πιο αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη σήμανση των τροφίμων- και επανασχεδιασμός των αστικών κέντρων.
«Δεν αρκεί μόνο το αποβουτυρωμένο γάλα»