«Η σχέση μου με τον Γιάννη δεν
στηρίχτηκε σε αυτό που όλοι
αποκαλούν “έρωτας από την
πρώτη ματιά”. Αντίθετα,
εδραιώθηκε με τον χρόνο.
Πάντως το φιλικό και
οικογενειακό μας περιβάλλον
είχε καταλάβει πριν από εμάς ότι
υπάρχει κάποια ερωτική έλξη
μεταξύ μας».
Το ρητό «τα ετερώνυμα έλκονται» ταιριάζει… γάντι στην περίπτωση της Γιώτας Αμανατιάδη και του Γιάννη Σταματόπουλου. «Γνωριστήκαμε σε ένα σεμινάριο για γυμναστές. Η έλξη ήταν αμοιβαία και εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση», λέει στα «ΝΕΑ» η 42χρονη γυμνάστρια. Ο τρόπος που μιλούσε, το χιούμορ του αλλά και το γεγονός ότι αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη σοβαρότητα πολλά ζητήματα ήταν τα τρία βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου της που της έκαναν… κλικ. «Αυτά, σε συνδυασμό με τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, μάτια και χαμόγελο, αποτέλεσαν το τέλειο “πακέτο” που με τράβηξε». Ο ατίθασος χαρακτήρας της συντρόφου του ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του Γιάννη. «Υπήρξε χημεία από το πρώτο κιόλας ραντεβού, που οδήγησε σε μια ερωτική σχέση εννέα χρόνων και κατέληξε σε γάμο».

Αύριο, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και πολλά είναι τα ζευγάρια που εδώ και καιρό σχεδιάζουν πώς θα γιορτάσουν τον έρωτα. Τι είναι όμως αυτό που θα γιορτάσουν; Είναι χημεία, θέμα μνήμης ή ένας συνδυασμός αισθήσεων και λογικής;

Όπως σημειώνει η χημικός και συγ γραφέας κ. Μαρία Γιαλλούση, ο έρωτας είναι κατά βάση μία… μυρωδιά. «Η όσφρηση παίζει ρόλο στον έρωτα και στον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες οσμές επηρεάζουν την επιλογή ερωτικών συντρόφων, τη συχνότητα της ερωτικής επαφής ακόμη και το πώς δενόμαστε με τους ανθρώπους». Συμπληρώνει ότι οι «χημικοί αγγελιαφόροι» του έρωτα είναι οι λεγόμενες φερομόνες. «Πρόκειται για μυρωδιές που δεν γίνονται αντιληπτές από το κύριο οσφρητικό σύστημα, αλλά υποσυνείδητα από το βοηθητικό, όμως τελικά ίσως επηρεάζουν τη συμπεριφορά». Οι φερομόνες είναι χημικά μηνύματα που «συνομιλούν» απευθείας με τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και λειτουργούν αναγνωριστικά, μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Με δυο λόγια, οι πιθανοί ερωτικοί του σύντροφοι θα μπορούσαν να τραβήξουν κάποιον από τη… μύτη!

Το σωστό τάιμινγκ

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η χημεία που παίζει ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Η μνήμη αλλά και το σωστό timing είναι δύο ακόμη βασικοί παράγοντες. «Η αμυγδαλή είναι η βασική περιοχή του εγκεφάλου που αποφασίζει ποιον θα ερωτευθούμε και ποιον όχι. Ο έρωτας είναι ζήτημα μνημονικής κρίσης», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής. Με απλά λόγια, όπως τονίζει, όλες οι εμπειρίες του ανθρώπου που σχετίζονται με το άλλο φύλο, λεκτικές και εξω-λεκτικές, δηλαδή εικόνες και αισθήσεις, αποθηκεύο- νται στον εγκέφαλό του και δημιουργούν ένα γενικό μοντέλο του ατόμου που θα μπορούσε να ερωτευθεί. «Όταν βλέπει λοιπόν κάποιον, φιλτράρει όλες τις μηνυματικές πληροφορίες που παίρνει από αυτόν και αν ανταποκρίνονται στο μοντέλο που έχει στο μυαλό του πιθανόν να τον ερωτευτεί».

Ο έρωτας όμως, επισημαίνει ο κ. Ασκητής, «είναι και ζήτημα σωστού χρόνου». «Όταν για παράδειγμα όλα πάνε καλά στη ζωή του ανθρώπου, οι ορμόνες δημιουργούν ευφορική διάθεση και είναι ανοιχτές για έρωτα. Ή αν οι πληροφορίες που λαμβάνει από το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, του θυμίζουν σε κάτι τον πρώην σύντροφο, με τον οποίον έχει χωρίσει πρόσφατα, τότε πιθανότατα απλά το απορρίπτει». Ο γνωστός σεξολόγος δίνει μόνο μία συμβουλή σε όποιον επιθυμεί να γίνει πιο ερωτεύσιμος: «Να είστε ο εαυτός σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθεί κανείς να κρυφτεί σε μια ψεύτικη εικόνα. Έχει σημασία να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τονίσετε τα θετικά χαρακτηριστικά σας. Αν είστε καλός στα λόγια τότε μιλήστε περισσότερο, αν πάλι έχετε ωραίο αυτοκίνητο απλά δείξτε το». Πάντως η καλύτερη περίοδος για να ερωτευθεί κανείς, όπως υποστηρίζει, είναι από 19 μέχρι και 65 ετών.

«Ο έρωτας είναι δύο ειδών»


«Ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίον ερωτευόμαστε είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθεί. Όλος ο κόσμος ασχολείται υπερβολικά με το θέμα του έρωτα, γιατί ακριβώς δεν μπορεί να τον εξηγήσει. Οι παράγοντες εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιοι, οι ερωτευμένοι βασίζονται σε αυτά που βλέπουν, σε αυτά που μυρίζουν, σε αυτά που νιώθουν και αγγίζουν και σε αυτά που… φαντάζονται βάσει αυτών που βλέπουν μυρίζουν, αγγίζουν και νιώθουν. Θα μπορούσαμε λοιπόν να χωρίσουμε τον έρωτα σε δύο βασικές κατηγορίες: τον κεραυνοβόλο και τον σταδιακό, ανάλογα με το πόσο γρήγορα εκδηλώνεται», σημειώνει.

Τι είναι όμως ο κεραυνοβόλος έρωτας; «Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ένταση. Έντονο πάθος, έντονα συναισθήματα, έντονη προσκόλληση και ενασχόληση, έντονη επιθυμία για συναισθηματική και σωματική επαφή». Η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις περισσότερες φορές τους έξι μήνες. «Αντίθετα, ο ουσιαστικός έρωτας που έχει κοινά χαρακτηριστικά με το περιβόητο… κλικ του κεραυνοβόλου, δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται, από ώρες σε μέρες, σε μήνες, σε χρόνια…».

«Το χιούμορ είναι σέξι»


ΤΟ ΤΟΠ ΜΟΝΤΕΛ Σοφία Χρυσοχοΐδου δηλώνει απλή και καθημερινή γυναίκα και εντάσσει τον εαυτό της στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι ένας άνδρας πρέπει να έχει πάνω απ΄ όλα καλή αίσθηση του χιούμορ για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αντίθετου φύλου. «Για να ερωτευθώ κάποιον θα πρέπει να με κάνει να γελάω. Είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να νιώθω ότι επικοινωνούμε», λέει χαρακτηριστικά, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης. Από την άλλη, στην ερώτηση τι κάνει την ίδια να αποτελεί αντικείμενο πόθου, προτάσσει τον αυθορμητισμό της και θέτει σε δεύτερη μοίρα τη φυσική ομορφιά.

«Κάθε φορά είναι μοναδική»


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ συμβουλές και μυστικές συνταγές για τον έρωτα, πιστεύει ο ηθοποιός Κώστας Κάππας. Όπως λέει «κάθε φορά που ερωτευόμαστε συμβαίνει κάτι μοναδικό σε κάποιο διαφορετικό κέντρο του εγκεφάλου. Δεν ξέρω τι, αλλά σίγουρα είναι ιδιαίτερο». Όσο για τις γυναίκες που τον κέρδισαν «η κάθε μια πρόσεχε πάντα ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό μου. Ή απλά ενεργοποιούσα και ένα καινούργιο κέντρο του εγκεφάλου τους». Άλλωστε όπως σημειώνει «δεν μπορώ να υποστηρίξω πως ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό μου κάνει τη διαφορά, αφού στοιχεία που άρεσαν σε μια σύντροφό μου κάποια άλλη μπορεί να τα απεχθανόταν».

«Η ομορφιά δεν είναι αναγκαία»


«ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ερωτεύσιμος, δεν απαιτείται να είναι και αντικειμενικά όμορφος. Πρέπει την εσωτερική ομορφιά και τον ερωτισμό που νιώθει να τον εξωτερικεύσει. Αυτό βέβαια γίνεται και μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές. Για τις γυναίκες, το κόκκινο χρώμα είναι το κατ΄ εξοχήν χρώμα του έρωτα. Σίγουρα τα λαμπερά ρούχα, τα οποία μάλιστα τονίζουν και τις καμπύλες, τραβούν τα βλέμματα, ωστόσο δε θα πρέπει να γίνονται υπερβολικές.

Όσο για τους άνδρες, τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να “λανσάρουν” έναν ακόμη πιο μυστηριώδη και ερωτικό εαυτό. Τα καλογυαλισμένα υποδήματα, η αποφυγή υπερβολών στο χρώμα του πουκάμισου αλλά και η περιποίηση των χεριών είναι το μυστικό, καθώς αυτά είναι τα πρώτα που κοιτάνε οι γυναίκες. Το ερωτικό χρώμα για τους άνδρες δεν είναι άλλο από το μαύρο».

Το ιδανικό μενού για τον Άγιο Βαλεντίνο


ΓΙΟΡΤΗ του Αγίου Βαλεντίνου αύριο και οι ερωτευμένοι μπορούν να ενισχύσουν την επιθυμία του αντικειμένου του πόθου τους με φαγητά, μουσική, φάρμακα, μυρωδιές.

Τροφές

● ΟΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, όπως και το κρασί, κάνουν καλό στις κυρίες όταν τις καταναλώνουν οι άνδρες, λέει μια παλιά γαλλική παροιμία. Μέχρι πρόσφατα, οι γαμπροί στη Γαλλία έτρωγαν σπαράγγια την παραμονή του γάμου τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι κάνουν κάποιο καλό- από την άλλη, όμως, δεν υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις ούτε και για άλλες τροφές που θεωρούνται αφροδισιακές.

● ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ, καρύδια Βραζιλίας και αμύγδαλα είναι πλούσια στο αμινοξύ αργινίνη και αυξάνουν τα επίπεδα του αίματος στα γεννητικά όργανα- ένα φυσικό Viagra, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Πάτρικ Χόλφορντ και την τηλεοπτική ειδικό Γκίλιαν Μακίθ.

● ΣΤΡΕΙΔΙΑ, η πλουσιότερη πηγή ψευδαργύρου, τρέφουν τον αδένα του προστάτη και αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης, σύμφωνα με τη σύμβουλο διατροφής Σουζάνα Ολίβιε.

● Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ περιέχει φαινεθυλαμίνη, που φτιάχνει τη διάθεση και είναι η χημική ουσία που παράγουμε στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε, σύμφωνα με την Ολίβιε. «Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα, έτσι επιμένετε στη σοκολάτα με 60%-70% κακάο», υπογραμμίζει.

● Η ΟΣΜΗ της τροφής, μάλλον, παρά τα συστατικά της είναι αυτή που επηρεάζει τη διάθεση των ανδρών, λέει ο νευρολόγος Άλαν Χιρς, ο ιδρυτής του Ιδρύματος Θεραπείας και Έρευνας για την Όσφρηση και τη Γεύση στο Σικάγο. Μέτρησε τα αποτελέσματα αρωμάτων στην πεϊκή κυκλοφορία του αίματος και βρήκε πως οι Αμερικανοί ανταποκρίνονται καλύτερα στα ντόνατς, την πίτσα, τα ποπκόρν και τις φράουλες. Οι άνδρες, κατέληξε, διεγείρονται από μυρωδιές που ανακαλούν την ασφάλεια και την απόλαυση της παιδικής ηλικίας. Η βανίλια φαίνεται πως έχει επίσης αποτελέσματα για τους ίδιους λόγους.

● ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕΦΑΓΗΤΟ απολαμβάνουμε μπορεί να είναι ερωτικό εφόσον η απόλαυσή του αυξάνει την «ορμόνη του έρωτα», την οξυτοκίνη, και διεγείρει σεξουαλικά. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τον χαμηλό φωτισμό και την απαλή μουσική, λέει ο δρ. Μάικλ Όντεντ, το βιβλίο του οποίου «Η επιστημονική αντιμετώπιση του έρωτα» (εκδ. Free Αssociation) αναφέρεται στις επιστημονικές βάσεις του δείπνου της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

ΟΤΑΝ ΤΡΩΣκαι πίνεις καλά, αυξάνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της απόλαυσης που απαλλάσσουν από την ένταση και τις αναστολές, καθώς και η τεστοστερόνη, που ενθαρρύνει το φλερτ. Πάντως, το πολύ κρασί μειώνει τη σεξουαλική ορμή των ανδρών

Φάρμακα

Το Βιάγκρα ήταν το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Ανέτρεψε τη διαδεδομένη άποψη ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι περισσότερο στο μυαλό. Η δυσλειτουργία που επιμένει έχει σωματικά αίτιασυνήθως είναι η πρώτη ένδειξη ότι τα αιμοφόρα αγγεία φράζουν (αρτηριοσκλήρωση), αφού τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος είναι από τα μικρότερα στο σώμα. Όποιος πάσχει από στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να εξεταστεί για διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή πίεση και αφύσικη χοληστερίνη και να υποβληθεί σε θεραπεία.

Στο μεταξύ, φάρμακα όπως το Βιάγκρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στο πέος και ως εκ τούτου η στυτική λειτουργία. Όμως ένας στους επτά άνδρες δεν ανταποκρίνεται στο Βιάγκρα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν μη αποδεκτές παρενέργειες.