Το να βρεθείς, απλά και μόνο, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη, σχεδόν μεταφυσική. Αρχαία θέατρα, ιερά, αγάλματα μέσα στο νερό, θέρμες, πανύψηλες βελανιδιές- τα πάντα γύρω σου εκπέμπουν μια συμπυκνωμένη, ισχυρή ενέργεια αιώνων με την οποία το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να συνδεθείς
Ακίνητος. Κάτω από τις τεράστιες βελανιδιές που θροΐζουν και ψιθυρίζουν, στέκεσαι πάνω στη μακρόστενη σιδερένια γέφυρα.

Σιωπηλός. Γύρω σου αγάλματα γυναικείων μορφών ξεπροβάλλουν φθαρμένα από υγρασία αιώνων μέσα από το ακίνητο νερό του Βαφύρα που κρατάει καλά κρυμμένα στη λάσπη του μυστικά και ερείπια. Σαν θολό κάτοπτρο αντιγυρίζει την εικόνα των κομψών μορφών που τις περιβάλλουν καλαμιές, μισοβυθισμένοι κίονες και τμήματα κτιρίων. Σε ποιες θεές θέλεις να προσευχηθείς; Εδώ, στον χώρο όπου τιμούσαν αρχικά την Αρτέμιδα και την Αφροδίτη και κατά το 2ο αιώνα την αιγυπτιακή Ίσιδα Λοχία και Τύχη, νιώθεις πως αιωρούνται όλες…

Κινούμενος. Χρειάζεται ώρα πολύ για να περιηγηθείς το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, την άλλοτε ιερή πόλη των Μακεδόνων που έφερε σταδιακά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το 1928 και μετά. Ο χώρος έχει έκταση 1.500 στρεμμάτων και αποτελείται από την οχυρωμένη πόλη έκτασης 360 στρεμμάτων και τους χώρους λατρείας, γύρω της. Το Δίον κατοικήθηκε αδιάκοπα από τα κλασικά ώς τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ξεκινάς εκτός των τειχών της πόλης για να δεις τα δύο θέατρα. Το πρώτο έχει τη σημερινή του μορφή από τα ελληνιστικά χρόνια (221-179, επί Φίλιππου Ε΄), στην ίδια θέση ωστόσο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρέπει να βρισκόταν το παλαιότερο θέατρο του Δίου όπου τελούνταν οι σκηνικοί αγώνες στα Ολύμπια του Δίου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαιότητας. Θεσπίστηκαν όταν ο Αρχέλαος ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στη Μακεδονία και διοργανώνονταν μέχρι το 100 π.Χ.

Κοντά στο ρωμαϊκό θέατρο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, υπήρχε το τέμενος του Διός. Έχουν βρεθεί τμήματα γλυπτών, ένας τοίχος μήκους 100 μ., ένα ανάγλυφο που απεικονίζει τον θεό, τμήματα κιόνων που δείχνουν ότι υπήρχε δωρικού ρυθμού ναός με μνημειακό χαρακτήρα- και η έρευνα στο χώρο συνεχίζεται.

Λίγο έξω από τα τείχη και την πύλη του κεντρικού δρόμου θα δεις το παλαιότερο γνωστό μακεδονικό ιερό, αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα με δύο δίδυμα κτίρια του 4ου π.Χ. αιώνα κτισμένα πάνω σε παλαιότερα του 6ου. Ύστερα θα μπεις στην πόλη και θα περπατήσεις στη φαρδιά κεντρική οδό που έχει μήκος 670 μέτρων και τη διέσχιζε από Βορρά προς Νότο. Πλακοστρώθηκε κατά την αυτοκρατορική εποχή και γύρω της υπάρχουν κάθετοι ή παράλληλοι μικρότεροι δρόμοι- όλα, τμήματα ενός Ιπποδάμειου πολεοδομικού σχεδίου. Στα οικοδομικά τετράγωνα που σχηματίζονται βρέθηκαν καταστήματα, πολυτελείς κατοικίες, δημόσιες θέρμες, εργαστήρια, βεσπασιανές του 2ου και 3ο αιώνα μ.Χ. που αποδεικνύουν τον πλούτο των κατοίκων της πόλης, η οποία υπήρξε άλλωστε και μία από τις πιο πρώιμες ρωμαϊκές αποικίες στη Μακεδονία.

Στην αρχή της οδού, η ταμπέλα αριστερά θα σε οδηγήσει στις μεγάλες θέρμες, τα δημόσια λουτρά του 200 μ.Χ.- ένα ολόκληρο συγκρότημα με αίθριο, αυλή, ωδείο, καταστήματα και εργαστήρια. Το κυρίως κτίριο είχε πισίνες, αποδυτήρια, χώρους θερμαινόμενου και κρύου νερού, δωμάτια εφίδρωσης και μάλαξης. Στρίβοντας δεξιά από την κεντρική οδό θα προχωρήσεις προς την έπαυλη του Διονύσου που πήρε το όνομά της από το εξαιρετικό ψηφιδωτό με παράσταση από τη ζωή του θεού (είναι καλυμμένο προκειμένου να προστατευθεί). Το κτίσμα είναι του 200 μ.Χ. και θεωρείται από τα πιο σημαντικά του Δίου.

info

Το αρχαιολογικό πάρκο είναι ανοιχτό τον χειμώνα από τις 08.00 ώς τις 19.00 (τηλ. 23510

53484). Είναι καλά οργανωμένο με μεταλλικές γέφυρες πάνω από το ποτάμι, σημεία ενημέρωσης, παγκάκια και πύργους απ΄ όπου έχεις πανοραμική θέα.