Στις περιοχές της που βρέχονται από τη Μεσόγειο, η Τυνησία δεν διαφέρει αισθητά από τις άλλες μεσογειακές χώρες. Θα χρειαστεί να κινηθείς νοτιότερα για να ανακαλύψεις τις ομορφιές και τη μαγεία της και να γίνεις για λίγο κομμάτι μιας ιστορίας που άρχισε πριν από 3.000 χρόνια, με την ίδρυση της πανίσχυρης Καρχηδόνας
Η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία της Καρχηδόνας δεν υπάρχει και από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει σε αυτή την αραβική χώρα. Τα λιγοστά ερείπια που άφησαν οι Ρωμαίοι στον λόφο πάνω από την Τύνιδα περιμένουν υπομονετικά τους τουρίστες, που τα επισκέπτονται καθημερινά όλο τον χρόνο και ατενίζουν τη σύγχρονη πόλη που μπήκε στον χορό της ανάπτυξης χάρη και στα κεφάλαια που προέρχονται από το Ντουμπάι. Μόνο η Μεδίνα (παλιά πόλη) διατηρεί τον χαρακτήρα της, με τα στενά σοκάκια της, τα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια και τα πολύβουα παζάρια, όπου οι τουρίστες περιδιαβαίνουν και οι πωλητές προσπαθούν να μαντέψουν την καταγωγή του καθενός και να τον προσελκύσουν με τις ελάχιστες λέξεις που έχουν μάθει στη γλώσσα του (Greco, καλημέρα, καλησπέρα, Μητσοτάκης, Σημίτης, Παπαρήγα κ.ά.). Βγαίνοντας από την πύλη της Μεδίνας, το σκηνικό αλλάζει, μοιάζει πιο εξευρωπαϊσμένο. Η Ville Νouvelle, η καινούργια πόλη, χτίστηκε από τους Γάλλους όταν η Τυνησία ήταν ακόμη προτεκτοράτο τους. Η πύλη ήταν το «σύνορο» που χώριζε την παλιά Μεδίνα του αραβικού πολιτισμού από τη νέα πόλη των Γάλλων αποικιοκρατών. Ο μεγάλος δρόμος που οδηγεί στην πλατεία με το ρολόι, τα σιντριβάνια και τις αφίσες του προέδρου Μπεν Αλί, φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Τυνησίας, Μπουργκίμπα. Σε αυτό τον δρόμο υπάρχουν κτίρια με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική όπως ο καθολικός ναός του Αγίου Σιλβέστρου και το Δημοτικό Θέατρο.

Ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε στην Τύνιδα είναι το Μουσείο Μπαρντό, που στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο και κατοικία των Χουσεϊνιτών μπέηδων. Στη συλλογή του υπάρχουν ευρήματα από πολλούς αρχαιολογικούς χώρος της Τυνησίας, το μουσείο όμως είναι διάσημο για τα τεράστια ψηφιδωτά του, τα οποία κατασκευάστηκαν για να διακοσμήσουν επαύλεις της ρωμαϊκής Αφρικής, μεταξύ 2ου και 4ου αι. μ.Χ. Επίσης, θα δείτε ευρήματα αρχαίου ελληνικού πλοίου που ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Τυνησίας.

Ταξιδεύοντας μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα από την Τύνιδα θα βρεθείτε στις… Κυκλάδες. Το Σίντι Μπου Σαΐντ (Sidi Βou Said) είναι ένα χωριό με κάτασπρα σπίτια, μπλε παράθυρα, κήπους με βουκαμβίλιες και λιθόστρωτα δρομάκια. Η ιστορία του αρχίζει τον 9ο αι., όταν χτίστηκε ένα οχυρωμένο μοναστήρι. Από τον 13ο αι. άρχισε να σχηματίζεται μια κοινότητα γύρω από τον τάφο του Sidi Βou Said και αργότερα εξελίχθηκε στον οικισμό που βλέπετε. Μετά την περιήγηση στο χωριό αξίζει να κάνετε στάση κάτω από την πλατεία, στο «Cafe Des Delice», για τσάι με δυόσμο, καφέ με ροδόνερο, ναργιλέ και απίστευτη θέα στη θάλασσα.

Τα τουριστικά θέρετρα της Τυνησίας βρίσκονται στον Βορρά, στον κόλπο της Χαμαμέτ (Ηammamet), νοτιοδυτικά της Τύνιδας. Τόσο η Χαμαμέτ όσο και η Σους (Sousse) έχουν εξαιρετική τουριστική υποδομή. Η πρώτη μάλιστα κερδίζει τις εντυπώσεις με το Υasmin Ηammamet (Γιασεμί της Χαμαμέτ), το πολυτελές, σύγχρονο θέρετρο με το μεγάλο θεματικό πάρκο Carthage Land. Στη Σους υπάρχει η περιτοιχισμένη πόλη με τον ψηλό πύργο από όπου ήλεγχαν τα περάσματα στη Μεσόγειο.