«Πέντε φορές μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων παραβίασαν το κατάστημά μου στην οδό Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη». Η κ. Καλλιόπη Φλιάκου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, βρίσκεται σχεδόν σε απόγνωση έπειτα από τις απανωτές διαρρήξεις.


Γειτονιές της Αθήνας, όπως η Νέα Σμύρνη, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ιδιαίτερα ασφαλείς, τώρα βρίσκονται στο έλεος των εγκληματιών. Η αστυνομία εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει το έγκλημα της καθημερινότητας το οποίο κάνει άλματα. Ακόμη και στο Σύνταγμα, σε μια από τις θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας, οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν το 2007 σε σύγκριση με το 2006 κατά 38,2%.

Ρεκόρ κλοπών στο Σύνταγμα

Ο κ. Βασίλης Παπανικολάου είναι ένας από τους δεκάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που άφησαν κλειδωμένο το

ΡΕΚΟΡ!

Στη Νέα Σμύρνη οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 144,2 % μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της ΓΑΔΑ

αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Συντάγματος και στη συνέχεια πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να καταγγείλουν την κλοπή. «Είχα παρκάρει το αυτοκίνητό μου στην οδό Βουλής, κοντά στο υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς, δεν το βρήκα όταν επέστρεψα, ενώ ακόμη το αναζητώ». Χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Ακρόπολης, όπου οι κλέφτες και οι πορτοφολάδες κάνουν… πάρτι. Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής καταγγέλθηκαν 1.417 κλοπές και διαρρήξεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την πιο τουριστική περιοχή της Ελλάδας, όπου η Αστυνομία διαθέτει και μια από τις καλύτερες αναλογίες αστυνομικών- πολιτών: ένας αστυνομικός για κάθε 100 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Απόρρητη έκθεση

Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης οι ληστείες αυξήθηκαν σε ποσοστό 144,2% σε σύγκριση με το 2006, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. «Από την αρχή της χρονιάς έχουν ανοίξει δύο φορές το σούπερ μάρκετ μου. Δεν τους έφταναν μόνο τα 1.000 ευρώ που υπήρχαν στο ταμείο, αλλά έκλεψαν ακόμη μεγάλο αριθμό ποτών και τηλεκάρτες», σημειώνει η κ. Φωτεινή Αϊβατόγλου, υπεύθυνη καταστήματος στη Νέα Σμύρνη.

Η κ. Δήμητρα Μάνου το μόνο που είδε ήταν μια γυναίκα που κρατούσε ένα μωρό να πέφτει πάνω της και μια άλλη γυναίκα να της βάζει τις φωνές. Το επόμενο που πρόσεξε ήταν η σχισμένη με ξυράφι τσάντα της από την οποία έλειπαν τα 500 ευρώ που μόλις είχε πάρει από την τράπεζα στη Νέα Σμύρνη. «Τώρα φοβάμαι ακόμα και να κρατάω τσάντα όταν βγαίνω από το σπίτι. Τον ίδιο φόβο νιώθει και ο σύζυγός μου που τα βράδια αποφεύγει να κυκλοφορεί στην περιοχή», λέει η κ. Μάνου. Στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι μέσα τους πρώτους 8 μήνες του 2007 εκλάπησαν 148 και 136 οχήματα αντίστοιχα, αριθμοί που χαρακτηρίζονται ρεκόρ ακόμη και από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Όταν πέσει η νύχτα…

«Μας έχουν υποσχεθεί αστυνομικούς που τώρα είναι αποσπασμένοι σε φρουρές επιχειρηματιών και πολιτικών, μέχρι δημοσιογράφων και τραγουδιστών. Το μόνο που βλέπω είναι να αυξάνεται η εγκληματικότητα στην εποχή μου και το βράδυ για μια περιοχή όπου κατοικούν 200.000 άνθρωποι να μπορώ να διαθέσω μόλις έναν αστυνομικό», λέει αγανακτισμένος διοικητής αστυνομικού τμήματος στη Νοτιοανατολική Αττική. Στην άλλοτε ασφαλή Γλυφάδα 585 πολίτες έπεσαν θύμα κλοπής ή διάρρηξης, ενώ οι κλοπές οχημάτων στην Ηλιούπολη σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 88%.

«Έχω πέσει θύμα ληστείας πέντε φορές. Την τελευταία φορά, ο κλέφτης συνελήφθη πριν προλάβει να πάρει τίποτα, πήγε στον εισαγγελέα, ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος. Δεν παρουσιάστηκε στη δίκη, αλλά δικάστηκε ερήμην μόνο για την οπλοκατοχή. Για τη ζημιά που μου έκανε στην τζαμαρία δεν αποζημιώθηκα ποτέ», λέει ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτης καταστήματος δερμάτινων αξεσουάρ στην Αγία Παρασκευή, μια περιοχή όπου καταγράφηκε 77% αύξηση σε κλοπές και διαρρήξεις σε σύγκριση με το 2006 ενώ δεν έχει εξιχνιαστεί καμία από τις 10 ληστείες στην περιοχή!

Οκτώ αστυνομικοί από την Κατεχάκη μέχρι τον Ωρωπό!


«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ έχει μεταφερθεί σε περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ιδιαιτέρως ασφαλείς» επισημαίνει ο κ. Αντώνης Λιακόπουλος, μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η ανυπαρξία της Αστυνομίας. Κάθε βράδυ για μία περιοχή που εκτείνεται από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέχρι τον Ωρωπό υπάρχουν μόλις οκτώ αστυνομικοί σε τμήματα ασφαλείας. «Είχα περιστατικό όπου έπρεπε να πάρω πέντε καταθέσεις στην περιοχή του Παπάγου, όταν το κέντρο με ειδοποίησε για περιστατικό στη Νέα Ερυθραία και σχεδόν ταυτόχρονα στον Ωρωπό. Όταν τα κατάφερα να φτάσω εκεί είχαν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες και τα θύματα των ληστειών μού επιτέθηκαν. Αλλά τι να κάνω; Πού να προλάβω να πάω;» αποκαλύπτει αστυνομικός που υπηρετεί σε τμήμα ασφαλείας της περιοχής.