Με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και την ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όλα τα βλέμματα στο ΠΑΣΟΚ στρέφονται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.


Η σύγκλησή της, η οποία ουσιαστικά ανοίγει την αυλαία των αλλαγών που ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να επιφέρει στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του περί «νέου» και «ανατρεπτικού» κόμματος, προηγείται της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Συμβουλίου που συνέρχονται, επίσης εκτάκτως, αύριο. Παρότι οι πληροφορίες από το περιβάλλον του υπήρξαν χθες αρκετά φειδωλές αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει, όλα δείχνουν πως ο κ. Παπανδρέου «θα ανοίξει τα χαρτιά του σε μια πρώτη φάση», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Ραγκούση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται- σύμφωνα με συνεργάτες του- να περιγράψει σήμερα τις θέσεις του για το πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο, σε συνδυασμό με την επίθεση που έχει εξαπολύσει τελευταία κατά των συμφερόντων και της διαπλοκής. Ο κ. Παπανδρέου πιστεύεται ότι θα μιλήσει και πάλι για την εμμονή

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ

αύριο του Εθνικού αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου. Τα βλέμματα στραμμένα και σε ενδεχόμενη συνάντηση με Βενιζέλο

του στον αγώνα για την «πολιτική αυτονομία» του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου του πολιτικού κόσμου και θα επιτεθεί στη μιντιοκρατία, την οποία όπως έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν θεωρεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, μιλώντας δημόσια πρώτη φορά μετά την επανεκλογή τουστο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ-, συνέδεσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την «πολιτική αυτονομία», καθώς υποστήριξε ότι η αλλαγή «θα απαλλάξει το πολιτικό προσωπικό από σχέσεις πελατειακής εξάρτησης». Σημείωσε ακόμη ότι ο νόμος αυτός που εκείνος προτείνει θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Και θα τον συνοδεύσει με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και το άμεσο χτύπημα στη διαφθορά. Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε επίσης τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην εκλογή του προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με την ανάγκη για ανατροπή του εκλογικού συστήματος, αφού όπως είπε διαφάνηκε η διάθεση του πολίτη για συμμετοχή όταν του δίνει κανείς πραγματική εξουσία. Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε ότι όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα του Τύπου και αφορούν πιθανές προθέσεις του κ. Παπανδρέου αναφορικά με αλλαγές και πρόσωπα είναι παρακινδυνευμένα. Και επανέλαβε άλλη μια φοράκατ΄ εντολήν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ότι «δεν πρέπει να δίνεται βάση σε προτάσεις συνεργατών του Προέδρου, διότι δεν αποτελούν δικές του αποφάσεις».

Αναφορικά με την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος αναφέρεται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις για την προσφυγή στο Συνέδριο του επόμενου χρόνου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις συνεργατών του για έκτακτο συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου και όλα δείχνουν ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου.

«Περιμένουμε»

Στο μεταξύ η πλευρά Βενιζέλου αναμένει τις εξαγγελίες Παπανδρέου για το «νέο ΠΑΣΟΚ» και τον ρόλο που ενδεχομένως θα έχουν τα στελέχη της. Κορυφαίο στέλεχος της πλευράς Βενιζέλου έλεγε χθες ότι «εμείς περιμένουμε, δεν διεκδικούμε τίποτε και η στάση μας συνίσταται στο ό,τι πει ο πρόεδρος».

«Περιπετειώδης» η έκδοση των αποτελεσμάτων


ΤΡΙΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας δόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, η ΕΚΑΠ δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ανακοίνωσή τους, αλλά και για τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν και ως προς τον αριθμό των ψηφισάντων. Το βράδυ των εκλογών κάποιοι μιλούσαν για 900.000, τη Δευτέρα στις 8 μ.μ. οι εκτιμήσεις αφορούσαν 830.000, ενώ το ίδιο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ψήφισαν 733.000 πολίτες. Χθες, ο αριθμός αυτός με την προσθήκη 21 εκλογικών κέντρων ανήλθε στους 769.156 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και χθες τα μέλη της επιτροπής πάσχιζαν να… αποσπάσουν από κάποιες εφορευτικές επιτροπές τα αποτελέσματα, ενώ υπήρξαν και κάποια που καταστράφηκαν από ασυνείδητα μέλη εφορευτικών επιτροπών ή χάθηκαν στην πορεία προς την ΕΚΑΠ.

Σκέψεις για χάραξη στρατηγικής σε «πρωινό καφέ»


ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ που απομένει έως το Συνέδριο θα συγκροτηθεί και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία θα αποκτήσει και γραμματεία που θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση και θα αποτελεί ουσιαστικά το κεντρικό πολιτικό όργανο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι διαλύεται το Πολιτικό Συμβούλιο, αφού οι ερμηνείες που δίνονται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι σύνθετες και χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί ένα ευέλικτο όργανο τύπου «πρωινού καφέ», το οποίο θα συνεδριάζει κάθε πρωί και θα χαράσσει την πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Δύο διαφορετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου για το θέμα του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Η πρώτη θεωρεί θετική την παραμονή Αθανασάκη στη θέση διότι πιστεύεται ότι χειρίστηκε με επιτυχία όλη την προεκλογική περίοδο αλλά και το διάστημα της κρίσης. Η πρόταση είναι να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το Συνέδριο. Η δεύτερη στηρίζεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πολιτικό και όχι αμιγώς οργανωτικό πρόσωπο για τη θέση. Σ΄ αυτήν την περίπτωση θεωρείται καλή λύση ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Ρέππας. Σχεδόν έχουν αποκλειστεί τα ονόματα της Ά. Διαμαντοπούλου και του Κ. Σκανδαλίδη.