Ένας ολόκληρος… οικισμός στον λόφο Μποκόρου στα Μελίσσια, με δεκάδες κατοικίες που έχουν φως, νερό, τηλέφωνο από το κράτος εδώ και δεκαετίες, κηρύσσεται αναδασωτέα περιοχή μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Πεντέλη. Την ίδια ώρα κάτοικοι των σπιτιών, που περιμένουν 20 χρόνια τώρα να μπουν στο σχέδιο πόλης, αναρωτιούνται αν οι αρμόδιοι που αποφάσισαν ότι «τα σπίτια θα γίνουν… δάσος» είναι στα καλά τους…


«Έχουν τρελαθεί εντελώς;» αναρωτιέται ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, βοσκός που γεννήθηκε το 1946 στην υπό αναδάσωση περιοχή. «Πριν από πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου είχε έρθει στον Μποκόρο και έχτισε ένα σπίτι δίπλα στη στάνη, ενώ εγώ κατοικώ εδώ από τότε που γεννήθηκα.

Μπορεί το 1950 να ήταν δάσος, όμως με τα χρόνια ο κόσμος άρχισε να αγοράζει γη, να χτίζει σπίτια και να κατοικεί μόνιμα. Τώρα αποφασίζουν να ξαναγίνει δάσος η περιοχή;

Όλα αυτά τα χρόνια γιατί μας άφησαν να χτίζουμε, μας έδιναν ρεύμα και νερό και μας υπόσχονταν ότι θα μπούμε στο σχέδιο;» λέει ο κ. Μαγγίνας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

«Μία λύση θα ήταν να χορηγηθούν εξαιρέσεις, όπου η αλλαγή χρήσης γης είναι αιτιολογημένη»

Στις 13 Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να κηρύξει αναδασωτέα τα 195,81 στρέμματα στα Μελίσσια μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη στις 16 Αυγούστου 2007. Μόλις μάλιστα δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αρχίσουν και οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτισμάτων.

«Παράταση»

Παράταση για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος ζήτησε στην εισήγησή του προς τη Διεύθυνση Δασών ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας. Ωστόσο, η κήρυξη περιοχών ως αναδασωτέων σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνεται το πολύ τρεις μήνες μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Στην περίπτωση της Πεντέλης η προθεσμία θα έληγε αύριο.

«Η αλλαγή χρήσης της γης στον λόφο Μποκόρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται δασική έκταση, έγινε παράνομα την τελευταία 20ετία. Πίστευα όμως ότι έπρεπε να ψάξουμε περισσότερο πριν κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά σπίτια. Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε τη δουλειά μας- δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού που έχει το δασαρχείο. Σήμερα το ενεργό δυναμικό μας ανέρχεται σε 7 δασονόμους και 5 δασοπόνους», λέει ο δασάρχης, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία για την καθυστέρηση της εισήγησής του κατά 12 ημέρες μετά την προθεσμία