Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες για τις καταλήψεις στα σχολεία που την περασμένη εβδομάδα πλησίασαν τις 500 σε όλη τη χώρα, ενώ τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τους μαθητές παίρνουν τώρα οι φοιτητές
Οι φοιτητικοί σύλλογοι αρχίζουν να συντονίζονται για να συμμετάσχουν ομαδικά στο επόμενο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή.Η εξέλιξη των μαθητικών κινητοποιήσεων ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και τη συγκυρία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα κολέγια, που ξεσηκώνει τα πανεπιστήμια. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η γενίκευση των καταλήψεων σε

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΕΓΙΑ:

«Είτε να μην ενσωματωθεί η Οδηγία στο εθνικό δίκαιο ή να θεσπιστούν αυστηροί έλεγχοι

σχολεία και σχολές και γι΄ αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή προχθές χαρακτήρισε τις καταλήψεις «λοκ άουτ στη γνώση».

Κλιμάκωση

Πάντως η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Εκπαίδευση δεν δείχνει να κοπάζει άμεσα. Αντίθετα, χθες, περίπου 30 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα και αρκετά ΤΕΙ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν συναντήσεις συντονισμού των φοιτητών. Σύσκεψη όμως έκαναν χθες και οι μαθητές τού – γνωστού από τις προηγούμενες καταλήψεις- Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, οι οποίοι έκαναν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με πολλές μορφές και διαμαρτυρήθηκαν για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, τους «αγανακτισμένους γονείς» και τις κάμερες στις πορείες.

Ζητούν τροποποιήσεις στον νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ


ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ συναίνεση για τα θέματα της Παιδείας ζήτησαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια Συνόδου τους στην Καλαμάτα,το περασμένο Σάββατο.Παράλληλα για το θέμα των κολλεγίων ζήτησαν είτε να μην ενσωματωθεί η κοινοτική Οδηγία στο εθνικό δίκαιο και αυτά να κλείσουν είτε να θεσπιστούν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι για τη λειτουργία τους, ενώ πρότειναν και τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από το υπουργείο Παιδείας και από τα πανεπιστήμια. Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι ζήτημα άρσης λειτουργίας των κολεγίων δεν υπάρχει και η Οδηγία θα εφαρμοστεί παράλληλα με ποιοτικό έλεγχο, ωστόσο για πολλοστή φορά άφησε ανοικτό το πότε θα γίνει αυτό.

Δώδεκα αιτήματα

Οι πρυτάνεις έθεσαν στον κ. Στυλιανίδη 12 αιτήματα, τα οποία είχαν παρουσιάσει τα «ΝΕΑ» την περασμένη Παρασκευή. Εκτός από τον έλεγχο των κολεγίων, ζήτησαν να γίνουν προσαρμογές και τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο για τα πανεπιστήμια προκειμένου να διορθωθούν δυσκολίες και αρρυθμίες, ενώ ζήτησαν χρόνο για την εφαρμογή. Έκαναν προτάσεις για αποκέντρωση των διοικητικών πράξεων και μεταφορά τους από το υπουργείο Παιδείας στις πρυτανικές αρχές.

«Το υπουργείο Παιδείας να έχει τη βασική ευθύνη σε θέματα γενικής στρατηγικής και χάραξης πολιτικής για θέματα Παιδείας γενικότερα. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα θέματα που έχουν σχέση με γνωστικά αντικείμενα, προκηρύξεις και εκλογές μελών ΔΕΠ, όπως επίσης και οι τίτλοι σπουδών, κ.λπ. δεν μπορούν παρά να είναι στην ευχέρεια των πανεπιστημίων», ανέφερε ο πρόεδρος της Συνόδου κ. Κ. Δημόπουλος.

Επίσης, ζήτησαν διεύρυνση της φοιτητικής μέριμνας. Τονίσαν ότι είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται κανείς ότι προσφέρει σίτιση στους φοιτητές με ημερήσιο σιτηρέσιο το ποσό των 1,8 ευρώ. Υπογράμμισαν ότι προκειμένου να αντεπεξέρθουν τα Πανεπιστήμια στα διοικητικά τους καθήκοντα είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένη οικονομική τεχνική και νομική υπηρεσία Αύξηση δαπανών

Τέλος, οι πρυτάνεις επεσήμαναν την αναγκαιότητα αύξησης δαπανών για την Παιδεία, ενώ για το θέμα των κτιριολογικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων πρότειναν τη συνολική ένταξή τους στο Πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.Θετικά αντιμετώπισε τα αιτήματα των πρυτάνεων για μπαλώματα στο νόμο-πλαίσιο και για καθυστέρηση εφαρμογής αρκετών διατάξεών του ο υπουργός Παιδείας. «Είμαστε έτοιμοι να συμπληρώσουμε και να υπερβούμε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή», είπε ο κ. Στυλιανίδης.