Σοκ και οργή. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη λένε επιζήσαντες αλλά και συγγενείς των θυμάτων των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στην Ισπανία το 2004, ύστερα από τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες. Από τους 28 κατηγορουμένους, επτά αθωώθηκαν, ανάμεσά τους και εκείνος που κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν το γεγονός πως δύο από τα άτομα που κατηγορήθηκαν αρχικά για τον σχεδιασμό των επιθέσεων, καταδικάστηκαν μόνο για τη κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. «Δεν είμαι δικαστής ούτε δικηγόρος. Είναι όμως ντροπή. Είναι εξωφρενικό», αντέδρασε αγανακτισμένη η Ισαμπέλ Πρέσα, η οποία έχασε τον γιο της στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Άλλοι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 τραυματίστηκαν από τις 10 βόμβες που

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ

Ανάμεσά τους και εκείνος που κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων

εξερράγησαν σε 4 τρένα σχεδόν ταυτόχρονα. Παρά τις καταδίκες μέχρι και 43.000 ετών που επιβλήθηκαν σε τρεις από τους κατηγορουμένους- στον Μαροκινό Τζαμάλ Ζουγκάμ που καταδικάστηκε για την τοποθέτηση τουλάχιστον μίας βόμβας σε ένα από τα τέσσερα τρένα, στον Ισπανό Εμίλιο Σουάρεθ Τρασχόρας που καταδικάστηκε για την προμήθεια εκρηκτικών και στον Μαροκινό Οτμάν Γκνάουι που ήταν βασικός κρίκος στη διοργάνωση των επιθέσεων- ο γενικός εισαγγελέας είχε ζητήσει σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες ποινές.

Από τις ιταλικές φυλακές

Περισσότερο όμως εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων η αθώωση 7 κατηγορουμένων. «Μένουμε έκπληκτοι. Αν δεν ήταν αυτοί, πρέπει να βρούμε ποιοι το έκαναν. Ποιοι ήταν;

Κάποιος έδωσε την εντολή», επισήμανε o Χοσέ Μαρία δε Πάμπλος, εκπρόσωπος οργάνωσης συγγενών των θυμάτων. Στα ερωτήματά τους δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Ο Ραμπέι Οσμάν Σαγέντ Άχμεντ (γνωστός και ως ο Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος), ο οποίος αρχικά είχε κατηγορηθεί ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων, χθες αθωώθηκε. Παρακολούθησε μάλιστα την ανακοίνωση της απόφασης από τις ιταλικές φυλακές, όπου κρατείται με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση- υπόθεση που δεν συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία.

Οι αποζημιώσεις

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, ο εγκλεισμός στη φυλακή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 40 χρόνια. Με βάση τη δικαστική απόφαση, οι συγγενείς των νεκρών από τις επιθέσεις αλλά και οι επιζήσαντες θα αποζημιωθούν με ποσά από 30.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ. Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι και οι καταδικασθέντες αναμένεται να ασκήσουν έφεση. Από τους λίγους που είπαν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Τα θύματα και οι οικογένειές τους μπορούν σήμερα να αισθάνονται ανακούφιση βλέποντας ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια και καθορίστηκε η ευθύνη των δραστών», τόνισε ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος εξελέγη, τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις. Σε αυτές αποδίδεται, κυρίως, η απώλεια της εξουσίας από τον συντηρητικό προκάτοχό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που καταψηφίστηκε κυβέρνηση, η οποία είχε υποστηρίξει την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Χάθηκαν πολλά στοιχεία της υπόθεσης


ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ μετά τις επιθέσεις που ήταν οι πλέον αιματηρές στην Ευρώπη με ισλαμιστικό «αποτύπωμα», επτά από τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου ανατινάχθηκαν σε διαμέρισμα στη Μαδρίτη, ενώ τους είχε περικυκλώσει η Αστυνομία. Μαζί τους πιστεύεται ότι χάθηκαν και σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ύποπτοι εξαφανίστηκαν- ένας από αυτούς, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ. Σύμφωνα με την απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης, το δίκτυο που διοργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις δεν συνδέεται με την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ- όπως επέμενε ο Αθνάρ- και δεν ενήργησε κατόπιν εντολής ή χρηματοδότησης από την Αλ Κάιντα. «Προφανώς, ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την παρουσία των Ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», τονίζουν Ισπανοί ερευνητές που συνδέονται με την υπόθεση.

Με νόμο καταδικάζουν τα εγκλήματα του Φράνκο


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ιστορικής σημασίας για την αποκατάσταση των ξεχασμένων θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου ενέκριναν χθες οι Ισπανοί βουλευτές, παρά τις αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης ότι ο νόμος αυτός θα ξανανοίξει παλιές πληγές και θα διχάσει την ισπανική κοινωνία. Με τον αποκαλούμενο «Νόμο Ιστορικής Μνήμης», οι Ισπανοί βουλευτές καταδίκασαν το πραξικόπημα του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο και τη δικτατορία, σχεδόν 40 ετών, που ακολούθησε και εξουσιοδότησαν τις τοπικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες για να φέρουν στο φως μαζικούς τάφους από την περίοδο του εμφυλίου (1936-1939). Παράλληλα, ορίζεται η απομάκρυνση όλων των συμβόλων της περιόδου Φράνκο από δρόμους και κτίρια και χαρακτηρίζονται «παράνομες» οι συνοπτικές στρατιωτικές δίκες που οδήγησαν στην εκτέλεση ή στον εγκλεισμό χιλιάδων εχθρών του δικτάτορα.

Το νομοσχέδιο που πήρε χθες την έγκριση της ισπανικής Κάτω Βουλής θα περάσει τώρα από τη Γερουσία, όμως η υιοθέτησή του και από τη Γερουσία θεωρείται βέβαιη. Ακολούθως, για να καταστεί νόμος του κράτους, θα πρέπει να δημοσιευτεί την εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο είχε καταστήσει την έγκριση του νομοσχεδίου από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο παππούς του ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του Φράνκο.