Δεκάδες χωριά ανόθευτης ομορφιάς λαξευμένα από ηφαιστειακή πέτρα, μια λουτρόπολη με ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας και ένα υποβλητικό, βουβό ηφαίστειο.

Η χερσόνησος των Μεθάνων υπόσχεται πολλά δώρα στους απαιτητικούς περιηγητές!


Στο Στενό των Μεθάνων, στη στενή λουρίδα γης που ενώνει τη χερσόνησο με την Πελοπόννησο, μια «χρονομηχανή» στήνεται μπροστά σας. Σας υποδέχονται τα ερείπια του φρουρίου που πήρε το όνομα από τον Γάλλο στρατηγό Φαβιέρο. Στη συνέχεια, αντικρύζετε το νησάκι με το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που συνδέεται με την πόλη με μια στενή γλώσσα που θυμίζει ισθμό. Απέναντι ξεχωρίζει το ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο και μπροστά του σχηματίζεται η Βρωμολίμνη, που παίρνει το χρώμα της από το θειάφι των θερμομεταλλικών νερών.

Φτάνοντας στην πόλη (και υπομένοντας τη δυσάρεστη οσμή των θειούχων αναθυμιάσεων των ιαματικών πηγών) θα δείτε παρατεταγμένους στη σειρά φοίνικες που κρύβουν τα ξενοδοχεία, αισθητικής της δεκαετίας του ΄70. Στην παραλιακή, διάφορα εστιατόρια και καφέ συγκεντρώνουν τον κόσμο. Θα ξεχωρίσετε το κτίριο «Ζαχαράτου» και στον παράλληλο δρόμο δύο εντυπωσιακά μεσοπολεμικά ξενοδοχεία να στέκουν σιωπηρά και εγκαταλελειμμένα. Κάπου από εκεί θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στη χερσόνησο που στολίζεται από μικρά και μεγάλα χωριά, ενώ καθ΄ όλη τη διαδρομή θα βλέπετε ερείπια αρχαίων πόλεων, βυζαντινά ξωκκλήσια και μνημεία που αποτελούν αποδείξεις της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής. Η πρώτη κατοίκηση στα Μέθανα ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Παλαιόκαστρο (Βαθύ) και στην κορυφή του βουνού της Χελώνας . Η σπουδαιότερη όμως εξέλιξη που παρατηρείται στην περιοχή είναι η ίδρυση της λουτρόπολης το 1870. Λόγω των ιαματικών πηγών, γρήγορα χτίστηκαν σπίτια και οικήματα για τους λουομένους. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου (1920-1940) τα Μέθανα ως χερσόνησος και τα Λουτρά ως πόλη γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου η ανάπτυξη άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει την εικόνα της χερσονήσου. Τα τουριστικά καταλύματα αυξήθηκαν, κατασκευάστηκαν ασφαλτόδρομοι και άρχισε η σύνδεση των Μεθάνων με τον Πειραιά με φέρι μπόουτ.

Σήμερα, τα Μέθανα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους περιπατητές και επιχειρούν να απαλλαγούν από την ταυτότητα της γερασμένης λουτρόπολης και να ανανεώσουν το προφίλ τους. Τα πρώτα ακριβά σκάφη καταφτάνουν στο Βαθύ, οι Αθηναίοι ιχνηλατούν σιγά σιγά την ενδοχώρα της χερσονήσου, ενώ όλο και περισσότεροι ανεβαίνουν στον κρατήρα του ηφαιστείου, στην Καμμένη Χώρα. Μέχρι όμως η περιοχή να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό, θα διατηρεί τον ρυθμό με τον οποίο μια παλιά κλεψύδρα αιχμαλωτίζει τον χρόνο και τον στρέφει υπέρ μας.

info

Η έκρηξη του ηφαιστείου έγινε μεταξύ 276 και 239 π.Χ. Το φαινόμενο περιγράφηκε από τους Στράβωνα, Οβίδιο και Παυσανία.

info

Κωδικός: 22980

Δήμος: 92269

Τουριστική Αστυνομία:92463

Ταξί: 92497

Λιμεναρχείο: 92279