ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ δύο αρχαιοελληνικών αγαλμάτων, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, ζητεί η αλβανική κυβέρνηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Οι Αλβανοί υποστηρίζουν πως ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα και ένα της θεάς Αρτέμιδος που εκτίθενται στον Πειραιά έχουν κλαπεί από αλβανικά μουσεία το 1997 και ζητούν την άμεση επιστροφή των «αλβανικών» αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε η αλβανική πλευρά στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το άγαλμα του Απόλλωνα χρονολογείται στον 2 αιώνα μ.Χ., έχει ύψος 1,38 μ., είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, του λείπει το κεφάλι, τα δύο χέρια, το δεξί πόδι από την κνήμη και κάτω και κλάπηκε από την περιοχή του Μπουτρίντ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Η περιοχή αυτή είναι προστατευμένη από την UΝΕSCΟ καθώς έχουν βρεθεί εκεί πολλές αρχαιότητες.

Το δεύτερο άγαλμα είναι της Αρτέμιδος, έχει ύψος 1,25 μ., είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και χρονολογείται στον 3 αιώνα π.Χ. και επίσης είναι ακέφαλο. Το άγαλμα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η αλβανική πλευρά, εκλάπη από την περιοχή του Φινίκ την ίδια περίοδο με το άγαλμα του Απόλλωνα.

Έκαναν φτερά

Και τα δύο αγάλματα έκαναν φτερά από αλβανικά μουσεία το 1997, όταν στη γειτονική χώρα έγινε εξέγερση εξαιτίας του οικονομικού σκανδάλου των πυραμίδων.

Όπως υποστηρίζουν οι Αλβανοί, σπείρες αρχαιοκαπήλων από τη γειτονική χώρα έκλεψαν μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων που κατέληξαν κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες σε ελληνικά και ιταλικά μουσεία. Μάλιστα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κάνουν λόγο για το «ελληνικό Γκετί» επιχειρώντας να παραληρήσουν τις πρακτικές που ακολούθησε το Μουσείο Γκετί όσον αφορά τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες με τον τρόπο που κατέληξαν στην Ελλάδα και οι κλεμμένες «αλβανικές» αρχαιότητες. Όπως υποστηρίζουν, Αλβανοί αρχαιοκάπηλοι συνεργάσθηκαν με Έλληνες «συνάδελφους» τους οι οποίοι προσπάθησαν να πουλήσουν τα αγάλματα σε ιδιώτες.

Ελληνοαλβανική σπείρα

Τα δύο αγάλματα είχαν βρεθεί στην κατοχή ελληνοαλβανικής σπείρας σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το 2001. Όπως διαβεβαιώνει η ελληνική πλευρά, τα δύο αγάλματα κατέληξαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά διότι εντοπίσθηκαν στην περιοχή. «Αποτελεί πρακτική των διωκτικών αρχών όταν εντοπίζουν κλεμμένα αγάλματα να τα μεταφέρουν στο μουσείο της περιοχής όπου έχουν εντοπιστεί, μέχρις ότου επιστραφούν στη χώρα από όπου προέρχονται», εξηγεί προϊστάμενος της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας κ. Γληγόρης.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι Αλβανοί είχαν ζητήσει από το Μουσείο Πειραιά να κρατήσει τα αγάλματα μέχρις ότου αποκατασταθεί η τάξη στη γειτονική χώρα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι κύκλοι από τη στιγμή που έχει τελεσιδικήσει το δικαστικό μέρος για τη σπείρα των αρχαιοκαπήλων θα ανοίξει και ο δρόμος της επιστροφής στην Αλβανία των δύο αρχαιοτήτων. Η αλβανική πάντως πλευρά έχει ζητήσει πληροφορίες για δύο ακόμη αγάλματα, ένα της Αφροδίτης και ένα άγαλμα κόρης τα οποία βρέθηκαν στην Ελλάδα και τα ίχνη τους έχουν χαθεί.