θα ζήσουμε 27- έως σήμερα- κράτη μαζί;


Πέρασε μισός αιώνας από τότε που έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Κάτω Χώρες) έβαλαν την υπογραφή τους στη Συμφωνία της Ρώμης (1957) και τα θεμέλια για την Ενωμένη Ευρώπη. Σήμερα, οι έξι έγιναν είκοσι επτά και η διαδρομή συνεχίζεται, δύσκολα, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι αυτά τα 50 χρόνια ήταν, τουλάχιστον, μια περίοδος ειρηνικής συνύπαρξης. Και τώρα τι; Σε αυτό και σε πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν όσοι γράφουν στο φρεσκοτυπωμένο τεύχος της τριμηνιαίας επιθεώρησης «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των Εκδόσεων Παπαζήση. Εκτός από τις αναδρομές, η αγωνία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη. Στο άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, αφού αναλύει την πορεία των 50 χρόνων, καταλήγει στην προτροπή να ξαναζωντανέψει στη «μοναδική συζήτηση που έχει σήμερα σημασία» και που θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: «Γιατί θέλουμε να ζήσουμε μαζί και χάριν ποιας ευρωπαϊκής φιλοδοξίας;».

Τα καίρια ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι συγγραφείς του τεύχους τα σημειώνει ο διευθυντής της έκδοσης Σωτήρης Ντάλης: Τι εξυπηρετεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιο είναι το μέλλον της; Τι έχει ήδη επιτευχθεί προς όφελος των πολιτών της και ποιες νέες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα; Όσο διευρύνεται και θα έχει 27 ή περισσότερα κράτη- μέλη, ποιες αλλαγές πρέπει να επιφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης, μπορεί η Ένωση να ανταγωνιστεί με επιτυχία άλλες μεγάλες οικονομίες; Μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή;

Απαντούν, μεταξύ πολλών άλλων: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ηans Gert Ρoettering, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ο Πάνος Καζάκος.

Εκτός αυτού του αφιερώματος, χρήσιμη θα ήταν η ανάγνωση άρθρων για τη γνωστή Ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού που υπογράφουν ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος και οι δημοσιογράφοι Ριχάρδος Σωμερίτης, Νίκος Μπακουνάκης και Τάσος Παππάς. Ένας συγκροτημένος και… συγκρατημένος αντίλογος σε ρασοφόρους κάθε δόγματος και ιδεολογίας. ΕΛΥΤΗΣ. Με 120 σελίδες τιμά η «Οδός Πανός» του Γιώργου Χρονά έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, τον Οδυσσέα Ελύτη. Εύλογο είναι το ερώτημα: Τι προσθέτει άλλο ένα αφιέρωμα έπειτα από χιλιάδες σελίδες που έχουν γραφεί για τον νομπελίστα; Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι μια υπόμνηση για ένα σπουδαίο ποιητικό έργο και μια είσοδος στο φως του καλοκαιριού. Ο καθένας δικαιούται να έχει μιαν άποψη, αλλά αναρωτιέμαι πώς γίνεται σε ένα τρισέλιδο κείμενο να υπάρχουν βεβαιότητες όπως αυτή: «Οι συλλογές που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το “Άξιον Εστί”, παρ΄ όλο που τους λείπει η συνθετική αρχιτεκτονική αυτού του έργου, κινούνται σε ένα παραπλήσιο κλίμα και μόνο με τη “Μαρία Νεφέλη” θα υπάρξει ουσιαστική στροφή στην ποίησή του». Ενδιαφέρουσες πάντως και χρήσιμες οι αποδελτιώσεις που δημοσιεύονται στα κείμενα με τους τίτλους: «Ο Ελύτης της Μυτιλήνης», «Η Γέρα του Οδυσσέα Ελύτη» και «Ο Ελύτης στα ισπανικά». Το φωτογραφικό υλικό του αφιερώματος παραχώρησε στον Χρονά η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»: Νικηταρά 2 και Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα 106 78, τηλ.: 210-3822.496.

«ΟΔOΣ ΠΑΝΟΣ»: Διδότου 39, Αθήνα 106 80. Τηλ. 210-3616.782.