Εντάθηκαν αργά χθες το βράδυ οι φήμες για επικείμενη παραίτηση του Πολ Γούλφοβιτς από την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά τις αυξανόμενες πιέσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η παραίτηση αυτή φερόταν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής εξόδου» που θα επέτρεπε στον κ. Γούλφοβιτς να απομακρυνθεί από τη θέση του, τηρώντας ορισμένα προσχήματα…


Oπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, που κατηγορείται για νεποτισμό σχετικά με την προαγωγή της συντρόφου του και τη σκανδαλώδη αύξηση των αποδοχών της, αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να παραιτηθεί, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC.

Σύμφωνα με αυτό, οι επικεφαλής διευθύνσεων της Τράπεζας εργάζονταν χθες τη νύχτα πυρετωδώς για να οριστικοποιήσουν ένα σενάριο εξόδου που θα επέτρεπε στον κ. Γούλφοβιτς να παραιτηθεί άμεσα, «κρατώντας παράλληλα και

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΞΟΔΟΥ

Κατηγορείται για νεποτισμό σχετικά με την προαγωγή της συντρόφου του και τη σκανδαλώδη αύξηση των αποδοχών της

μέρος των προσχημάτων». Τα ίδια στελέχη δήλωσαν ότι το Δ.Σ. θα δεχθεί την παραίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά θα παραδεχθεί πως η επιτροπή θεσμών της Τράπεζας φέρει «κάποια ευθύνη» επειδή του παρείχε κακές συμβουλές σχετικά με το θέμα της Σάχα Ριζά.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά χθες, μετά το πέρας πολύωρης συνεδρίασης που συνεκλήθη για να εξεταστούν οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρόεδρό της και να αξιολογηθεί η έκθεση που συνετάχθη από επιτροπή η οποία επιφορτίστηκε τη διερεύνηση του σκανδάλου. Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι ο πρόεδρος παραβίασε όλους τους δεοντολογικούς κανόνες, ζητώντας προσωπικά την προώθηση της συντρόφου του Σάχα Ριζά, υπαλλήλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατόπιν σχετικής παρέμβασης του κ. Γούλφοβιτς, οι αποδοχές της συντρόφου του από την Παγκόσμια Τράπεζα έφτασαν να ξεπερνούν αυτές της υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις!

Χθες, είχαν πληθύνει οι φωνές που καλούσαν τον Γούλφοβιτς σε παραίτηση. Έτσι, και η Γερμανία τον κάλεσε να μη συμμετέχει σε φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Βερολίνο, ενώ η υπουργός Ανάπτυξης της Δανίας Ούλα Τόρνες δήλωσε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί ο Γούλφοβιτς να παραμείνει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά το πόρισμα ειδικής επιτροπής ότι παραβίασε τους κανόνες ηθικής που διέπουν τη λειτουργία της Τράπεζας.

Εξάλλου οι ευρωπαϊκές χώρες φέρεται ότι ξεκαθάρισαν στις ΗΠΑ πως θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραμονής του κ. Γούλφοβιτς στη θέση του.

Προστατευόμενος της Ουάσιγκτον


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την παραμονή του κ. Γούλφοβιτς στην κορυφή της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τόσο έντονες πια, ώστε- πρώτη φορά χθες- ακόμα και ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να δηλώσει πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» σχετικά με την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η παραμονή του κ. Γούλφοβιτς στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας έως τώρα είχε επιτευχθεί χάρη στις έντονες πιέσεις που ασκούσε στην Τράπεζα η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Γούλφοβιτς θεωρείται προστατευόμενος προσωπικά του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε προτείνει για τη θέση αυτή τον πρώην υφυπουργό του Άμυνας, ο οποίος ήταν εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ίδιος ο Γούλφοβιτς, στη συνάντησή του με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας το βράδυ της Τρίτης, αμφισβήτησε το συμπέρασμα της έρευνας της ειδικής επιτροπής της Τράπεζας σχετικά με την παραβίαση των κανόνων ηθικής που διέπουν τη λειτουργία της.