Το έργο τριών δημιουργών και μιας επιθεώρησης που «έγραψαν» τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική ιστορία παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό σε έκθεση στη Θεσσαλονίκη
Μίνι πανόραμα των σύγχρονων (μεταπολεμικών) τάσεων της ελληνικής αρχιτεκτονικής συνιστά η τριπλή έκθεση (μακέτες, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά) τριών από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, του Αλέξανδρου Τομπάζη, της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, μαζί με το εκδοτικό αρχιτεκτονικό έργο του Ορέστη Δουμάνη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

Η τριπλή έκθεση διοργανώνεται με αφορμή την αναγόρευση αύριο των αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη και του εκδότη εντύπων αρχιτεκτονικής Ορέστη Δουμάνη σε επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης είχε αναγορευθεί πέρυσι επίτιμος διδάκτορας της ίδιας σχολής).

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που παρουσιάζεται ταυτόχρονα το έργο τριών από τους σημαντικότερους και πλέον ρηξικέλευθους δημιουργούς, που έργα τους αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια στην Ευρώπη.

Η παράλληλη έκθεση του έργου του Ορέστη Δουμάνη, εκδότη του περιοδικού «Αρχιτεκτονικά θέματα», που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, φιλοξενώντας- με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια- τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις και τη θεωρητική υποστήριξή τους, ολοκληρώνει την «πανοραμική» θέαση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

«Το αόρατο νήμα. Μια αναδρομή στο έργο του Αλέξανδρου Τομπάζη» (δημιουργού με κοσμοπολίτικη παιδεία και γνωστού για την οικουμενική προσέγγιση του χώρου και την εμμονή στον οικολογικό περιβαλλοντικό

ΙΝFΟ

Έκθεση από αύριο έως και τις 13 Μαΐου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310-247.111).

σχεδιασμό- και τη «βιοκλιματική αρχιτεκτονική») είναι ο τίτλος του πρώτου σκέλους της τριπλής έκθεσης. Η αναδρομή γίνεται μέσα από προπλάσματα και φωτογραφίες έργων, αλλά και πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες από τα ταξίδια του αρχιτέκτονα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η αρχιτεκτονική πρόταση του «Αtelier 66» (όπως ονομάστηκε το αρχιτεκτονικό εργαστήρι που ίδρυσε το 1965 το ζεύγος Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη), που καθιέρωσε τον όρο «κριτικός τοπικισμός» (έμφαση στην ιδιαιτερότητα του τόπου-χώρου με κριτική όμως ματιά και παράλληλη υιοθέτηση διεθνών σύγχρονων τάσεων). Η έκθεση περιλαμβάνει προπλάσματα, σχέδια και φωτογραφικό υλικό.

Τη γενική επιμέλεια και τον συντονισμό των εκθέσεων έχει ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νίκος Καλογήρου.

Έκφραση πρωτοποριακού πνεύματος


Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το 40ετές εκδοτικό έργο του Ορέστη Δουμάνη (φωτό).Το τελευταίο σκέλος της τριπλής έκθεσης συνιστά αφήγηση της ιστορίας των δύο μακροβιότερων περιοδικών εκδόσεων με αντικείμενο την αρχιτεκτονική και την εικαστική δημιουργία στην Ελλάδα («Αρχιτεκτονικά Θέματα» και «Θέματα Χώρου + Τεχνών») που εξακολουθούν να αποτελούν «δημόσια έκφραση του αρχιτεκτονικού πνεύματος της εποχής».

Οι δύο επιθεωρήσεις δημιούργησαν μια μοναδική κριτική και ιστοριογραφική παρακαταθήκη.