«Αν πάρετε ένα χάρτη και ένα διαβήτη και προσπαθήσετε να βάλετε σε κύκλο την Πελοπόννησο, θα διαπιστώσετε πως το κέντρο αυτού του κύκλου είναι στο Λεβίδι», λένε οι ντόπιοι. Αυτός ο άγνωστος για τους πολλούς τόπος είναι μια καλή πρόταση διακοπών και ορμητήριο για την ευρύτερη περιοχή που είναι πανέμορφη.
Βρίσκεται στους πρόποδες του ανατολικού Μαινάλου και σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από την Αθήνα το Λεβίδι μπορεί να μην είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός, όμως από τη θέση του και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια χαρισματική τοποθεσία. Με τόσο πράσινο τριγύρω, ησυχία, εξαιρετικό κλίμα και με πολλούς παραδοσιακούς και ευρύτερα γνωστούς οικισμούς, όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Καρύταινα, να βρίσκονται τριγύρω του σε απόσταση αναπνοής, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα δείχνει.

Στο Λεβίδι, τη γενέτειρα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1924), η ζωή κυλά γύρω από την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του οπλαρχηγού Αναγνώστη Στριφτόμπολα: μαζί με 70 ακόμη Έλληνες κατατρόπωσε 3.000 Τούρκους στην τελευταία του μάχη της 15ης Απριλίου του 1821. Πίσω από το δημαρχείο υπάρχει ένα μικρός χώρος όπου λειτουργεί προσωρινή έκθεση με το προσωπικό αρχείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (για να το επισκεφθείτε επικοινωνήστε πρώτα με τον κ. Τάσο Παπαναστασίου στο τηλ. 6977267775).

Φεύγοντας από την πλατεία περιπλανηθείτε στα δρομάκια ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια πολλά από τα οποία είναι κτισμένα στα μέσα του 19ου αιώνα. Περπατήστε επίσης και μέχρι την πετρόκτιστη Κάτω Βρύση από την οποία έπαιρναν παλαιότερα νερό οι ντόπιοι και ύστερα ανεβείτε στον λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών. Μόλις φτάσετε, στο δεξί σας χέρι θα δείτε τα δύο ρολόγια της, το καινούργιο και το παλιό, οι δείκτες του οποίου δείχνουν την ώρα της ανατίναξης του από τους Γερμανούς που ήθελαν να σιγήσει για να μην ειδοποιεί πια τους κατοίκους για τις επιθέσεις τους.