Ένα σύστημα από κάμερες κλειστού κυκλώματος που μπορεί να εντοπίζει επίδοξους εγκληματίες ή πιθανούς υπόπτους και μετά να ακολουθεί τις κινήσεις τους δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό σε εμπορικά κέντρα της Βρετανίας.


Το κύκλωμα κόστους 10.500 ευρώ φέρει την ονομασία «Κοριός» (Βug) και αποτελείται από οκτώ κάμερες που είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν κύκλο και οι οποίες παρακολουθούν πανοραμικά τον δρόμο που βρίσκεται από κάτω. Έπειτα, το υλικό που οι κάμερες αυτές καταγράφουν σκανάρεται από λογισμικό που αναγνωρίζει 50 διαφορετικά στοιχεία συμπεριφοράς και καθορίζει βάση αυτών εάν κάποιος συμπεριφέρεται με τρόπο εκτός του φυσιολογικού.

Όταν ένας ύποπτος εντοπίζεται, μία ένατη κάμερα αυτόματα εστιάζει πάνω του κι αρχίζει να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις κινήσεις του. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι τα κέντρα των πόλεων μπορούν τώρα να παρακολουθούνται

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Στη Βρετανία υπολογίζεται τώρα ότι αντιστοιχεί μία κάμερα ανά 14 άτομα. Από το 2002 οι κάμερες έχουν τετραπλασιαστεί!

χωρίς να υφίσταται πλέον η ανάγκη να υπάρχουν άνθρωποι που να χειρίζονται το κλειστό κύκλωμα και τις πληροφορίες που καταγράφουν οι κάμερες. Το σύστημα αυτό δοκιμάζεται στο Λούτον εδώ και 18 μήνες. Δοκιμές του αναμένεται σύντομα να αρχίσουν και στο Τσέστερ και στο Έξετερ.

Οι αντιδράσεις

Οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, όμως, παραπονούνται για το νέο αυτό σύστημα παρακολούθησης, ενώ επισημαίνουν ότι στη Βρετανία οι κανόνες που διέπουν τη χρήση αυτών των μηχανημάτων είναι οι πιο χαλαροί στον κόσμο. Οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουν ότι κινηματογραφούνται ούτε έχουν ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους. Και οι αποδείξεις ότι το σύστημα αυτό οδηγεί σε μείωση της εγκληματικότητας είναι ανύπαρκτες. «Η Βρετανία έχει περισσότερες κάμερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους», λέει ο Μπάρι Χάγκιλ από την οργάνωση Liberty. Γεγονός είναι ότι οι κάμερες κλειστού κυκλώματος έχουν τετραπλασιαστεί τα πέντε τελευταία χρόνια στη Βρετανία, όπου υπολογίζεται τώρα ότι αντιστοιχεί μία κάμερα ανά 14 άτομα. Σε μια πόλη όπως το Λονδίνο ο καθένας από τους κατοίκους «συλλαμβάνεται» από κάμερα ώς και 300 φορές την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κινηματογράφησης παραβιάζει τους ισχύοντες κανονισμούς.

Απέτυχαν να τους προστατεύσουν


ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ υπάρχουν 4,2 εκατ. κάμερες, γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος Βρετανός φωτογραφίζεται περίπου 300 φορές την ημέρα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία των αστυνομικών αρχών της Βρετανίας, μπορεί η εγκατάσταση των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης να κόστισε περίπου 5 τρισ.

στερλίνες στους Βρετανούς, απέτυχαν όμως να τους προστατέψουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληστείες και τα εγκλήματα δρόμου, όπως η αρπαγή τσαντών, έχουν σημειώσει 12% αύξηση σε σχέση με το 2005.