Είκοσι οκτώ χρόνια είχε να… κοιμηθεί ο Λάζαρος Φυτόπουλος. Μια βαριά διαταραχή της κίνησης τον ταλαιπωρούσε από τότε που ήταν δύο χρόνων. Οι βίαιες και ανεξέλεγκτες κινήσεις των ποδιών και του υπόλοιπου σώματος δεν τον άφηναν να κοιμηθεί τη νύχτα.


Ούτε να κοιμηθεί δεν μπορούσε ο 30χρονος Λάζαρος Φυτόπουλος που από παιδί ταλαιπωρούνταν από μια σπάνια διαταραχή της κίνησης. Δύο μήνες μετά την επέμβαση, η ζωή του δεν διαφέρει σε τίποτα από τον τρόπο που ζουν όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας του
ΗΆννα Ιωαννίδου ξύπνησε ένα πρωί- πριν από έξι χρόνια- και δεν μπορούσε να κρατήσει το κεφάλι της όρθιο. Μέσα σε λίγες μέρες, το κεφάλι της ακουμπούσε στον θώρακα. «Πήγα σε πολλά νοσοκομεία και πήρα πολλά φάρμακα, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Από τα 45 μου ζούσα σαν να ήμουν 90 χρόνων», έλεγε χθες.

● Ο Λάζαρος από τη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα 30 ετών και πριν από περίπου δύο μήνες κατάφερε για πρώτη φορά να κοιμηθεί ανενόχλητος ολόκληρη νύχτα. Μπορεί πλέον να αυτοεξυπηρετείται, να πηγαίνει βόλτα, να κάνει ό,τι κάνουν όλοι στην ηλικία του.

● Εδώ και δύο μήνες η 52χρονη Άννα από τη Μακεδονία μπορεί πλέον να τρώει μόνη της, να πηγαίνει για ψώνια.

Και οι δύο ξαναβρήκαν τη ζωή τους χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από την ομάδα της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Δαμιανό Σακά.

Πρωτοποριακή επέμβαση.

Όπως εξήγησε χθες ο καθηγητής, η κ. Ιωαννίδου έπασχε από σπάνια πάθηση που οδηγεί σε πτώση του κεφαλιού. «Οφείλεται σε μια μικρή διαταραχή σε κάποιο ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου». Η περίπτωσή της αντιμετωπίστηκε από την ομάδα του κ. Σακά, πρώτη φορά παγκοσμίως.

Με την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση εμφυτεύονται ηλεκτρονικοί βηματοδότες στον εγκέφαλο. Πρόκειται για δύο ηλεκτρόδια τα οποία διεγείρουν τα «κυκλώματα» του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση του σώματος- η μέθοδος ονομάζεται επιστημονικά εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου.

Η επέμβαση σχεδιάζεται αποκλειστικά για κάθε ασθενή, αφού εντοπιστούν με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού τα σημεία όπου πρέπει να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια. Θεραπεία δυστονίας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού εφάρμοσαν την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου- πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο- σε δύο ασθενείς που έπασχαν από σπάνια μορφή δυστονίας, δηλαδή έλλειψης συντονισμού των κινήσεων του σώματος. Μια 27χρονη κοπέλα από το Αγρίνιο και ένας νεαρός φοιτητής από την Αθήνα παρουσίαζαν καμπτοκορμία- το πάνω μέρος του σώματός τους παρέμενε λυγισμένο, σε ορθή γωνία με τα πόδια- και θεραπεύτηκαν.

Η πρωτοποριακή επέμβαση ανοίγει τον δρόμο για την αντιμετώπιση πολλών μορφών δυστονίας σε νέους ανθρώπους- μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 16 ετών και άνω. Υπολογίζεται ότι 2.000 άνθρωποι πάσχουν από διάφορες μορφές δυστονίας και θα μπορούσε να θεραπευτούν με τη μέθοδο αυτή. Επιπλέον, περίπου 10.000 επιληπτικοί η κατάσταση των οποίων δεν βελτιώνεται με φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθηθούν με τη μέθοδο αυτή.

Ο τετράποδος άνθρωπος.

Φως στα μυστικά της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους επιχειρούν να ρίξουν οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού. Οι τρεις από τους ασθενείς που έχουν θεραπεύσει ώς τώρα τούς… οδήγησαν σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στην οποία πιθανόν να «κρύβεται ένα από τα μυστικά της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπου και της μετάβασης από τη βάδιση στα τέσσερα άκρα σε βάδιση στα δύο άκρα».

«Διαπιστώσαμε ότι οι δύο νεαροί με τη δυστονία και η κυρία με την πτώση της κεφαλής παρουσίαζαν δυσλειτουργία στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Είναι το σημείο που συνδέεται με την εξελικτική διαδικασία από την οποία πέρασε ό άνθρωπος ώστε να βαδίζει όρθιος. Η πάθηση των ανθρώπων αυτών πιθανόν να οφείλεται σε μια δυσλειτουργία η οποία τους οδηγεί σε προηγούμενο εξελικτικό στάδιο», ανέφερε ο καθηγητής κ. Σακάς.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι περιμένουν να χειρουργηθούν


Μία επιπλέον μέρα χειρουργείου θα έδινε τη δυνατότητα στη νευροχειρουργική ομάδα του Ευαγγελισμού να θεραπεύσει περισσότερους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα σε πολύ συντομότερο χρόνο. Ήδη οι άνθρωποι που περιμένουν να χειρουργηθούν φτάνουν τους 200 ενώ άλλοι 2.000 βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου και των εξετάσεων!

Είναι ενδεικτικό ότι η επέμβαση του Λάζαρου Φυτόπουλου αναβλήθηκε πέντε φορές, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα. Ο Λάζαρος περίμενε δυόμισι μήνες στο νοσοκομείο ώσπου ν΄ αδειάσει κάποιο χειρουργείο!

Σήμερα οι νευροχειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μέρες της εβδομάδας για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της κλινικής τους. Η λίστα αναμονής θα μειωνόταν σημαντικά με μία επιπλέον μέρα.