Τo πιο γνωστό από τα παλιά μικρόβιο που μολύνει τους ανθρώπους έχει αποκαλυφθεί πως είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο φέρει περισσότερος από τον μισό ο παγκόσμιος πληθυσμός και μπορεί να προκαλέσει στομαχικά έλκη. Το Ηelicobacter pylori ζει στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου από τότε που ο Ηomo Sapiens άρχισε να μεταναστεύει από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, δείχνει η παράλληλη ανάλυση του DΝΑ του μικροβίου και του ξενιστή του- του ανθρώπου.
Άνθρωποι έπασχαν από τις συνέπειες του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Ηelicobacter pylori) όταν ο Ηomo Sapiens μετανάστευσε από την Αφρική πριν από 60.000 χρόνια, όπως φανερώνουν έρευνες. Πιθανώς το βακτήριο έχει ακόμα παλαιότερη ιστορία, μολύνοντας τους πρώτους ανθρώπους έως και πριν από 100.000 χρόνια, λένε επιστήμονες.
Τα ευρήματα μιας ερευνητικής ομάδας, της οποίας ηγείται ο Φρανσουά
60.000 ΧΡΟΝΙΑ
Όταν οι πρώτοι Σύγχρονοι Άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική ήδη έπασχαν από τις συνέπειες του βακτηρίου
Μπαλού από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναδεικνύουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ως το παλαιότερο παθογόνο στοιχείο που είναι γνωστό στον άνθρωπο. Η γρίπη
Ελάχιστα μικρόβια που μολύνουν τους ανθρώπους σήμερα χρονολογούνται πριν από τις αρχές της γεωργίας και των πυκνών οικισμών, δηλαδή πριν από 10.000 χρόνια, και οι περισσότερες από τις πιο επικίνδυνες μεταδοτικές αρρώστιες έχουν περάσει στον άνθρωπο από τα ζώα πιο πρόσφατα. Η γρίπη, παραδείγματος χάριν, θεωρείται πως πέρασε το φράγμα των ειδών από τα πουλιά στον άνθρωπο τα τελευταία 500 χρόνια, και ο ιός ΗΙV πέρασε πιθανότατα από τους χιμπαντζήδες κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ενώ το παλαιότερο καταγεγραμμένο κρούσμα σημειώθηκε το 1959 εκεί όπου τώρα είναι η Δημοκρατία του Κονγκό. «Δεν έχω υπ΄ όψιν καμία άλλη ασθένεια ανθρώπων για την οποία υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι έπληξε τους προγόνους μας πριν από περισσότερο από 10.000 χρόνια», δήλωσε ο δόκτωρ Μπαλού. «Η συντριπτική πλειονότητα των μικροβίων δεν θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους στην προ γεωργική εποχή, όταν δεν υπήρχαν πυκνοκατοικημένοι οικισμοί», συμπλήρωσε.
Οι πληθυσμοί
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό «Νature», έχουν ανακύψει από μια μελέτη στην οποία η γενετική ποικιλότητα ανθρώπων και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού χαρτογραφήθηκε από την ομάδα του δόκτορος Μπαλού. Η γενετική ποικιλότητα μεταξύ των ανθρώπων γίνεται τόσο μικρότερη όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας πληθυσμός από την Ανατολική Αφρική, όπου αναπτύχθηκαν οι Ηomo Sapiens- οι μετακινούμενοι πληθυσμοί τείνουν να απομονώνονται γενετικώς καθώς απομακρύνονται από τους προγόνους τους. Αυτό αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πληθυσμοί που έφτασαν στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη κατάγονται από μικρές «ιδρυτικές» ομάδες, περιορίζοντας τη γενετική ποικιλότητα που μπορούσε να επιτευχθεί.
Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως «γενετικό ρολόι», καθώς μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό γίνονται με προβλέψιμο ρυθμό. Κατ΄ αυτό τον τρόπο μπόρεσε να αποδειχθεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε από μία ομάδα που έφυγε από την Ανατολική Αφρική πριν από 56.000 χρόνια, κατά το διάστημα που χρειάστηκε να κατοικήσει σε άλλες ηπείρους.
© Τhe Τimes, 2007
Το «γενετικό ρολόι» μιλά
ΣΤΗ ΝΕΑ έρευνα, η ομάδα του δόκτορος Μπαλού εφήρμοσε την ίδια τεχνική στα 370 στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ορισμένα εκ των οποίων είναι γνωστό πως παρατηρούνται συχνά σε συγκεκριμένες πληθυσμικές ομάδες. Η ανάλυση της γενετικής ιστορίας των στελεχών αποκάλυψε μια εντυπωσιακή αναλογία τους με τις μεταναστεύσεις των ανθρώπινων πληθυσμών. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο DΝΑ του βακτηρίου.
Μάλιστα, οι γενετικές διαφορές σε στελέχη του μικροβίου από διάφορες περιοχές του πλανήτη αντικατροπτρίζουν σχεδόν απόλυτα τις γενετικές διαφορές των ανθρώπων στους αντίστοιχους πληθυσμούς. Το «γενετικό ρολόι» φανερώνει κοινή προέλευση των στελεχών από την Ανατολική Αφρική πριν από περίπου 58.000
χρόνια. Αυτη η χρονολογία περιλαμβάνεται στο αποδεκτό περιθώριο του σφάλματος για τη γενικώς αναγνωρισμένη χρονολογία για την ανθρώπινη μετανάστευση πριν από 56.000 χρόνια.