Προς μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους οδεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η Γαλλία απαγορεύει από αύριο το κάπνισμα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και στα κέντρα νεότητας.


O επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες πως θα επιδιώξει να υιοθετηθεί μια «συνολική απαγόρευση» του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει τελικά να υπάρξει αυτή η συνολική απαγόρευση και θα είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε, όχι μόνον ενώπιον των υπουργών Υγείας, αλλά και ενώπιον των υπουργών Οικονομικών, επειδή οι χώρες θα έχουν και οικονομικά οφέλη από την απαγόρευση αυτή», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Λίγο νωρίτερα, ένα κείμενο συζήτησης με θέμα τους χώρους όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Επιτροπή, χωρίς όμως να αναφέρεται σε αυτό αν οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Τίθεται από αύριο σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία, στα νοσοκομεία και τα κέντρα νεότητας

μια οριστική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλη την Ε.Ε. Στο εν λόγω κείμενο, η Επιτροπή προσφέρει στις κυβερνήσεις πέντε επιλογές- από την υιοθέτηση δεσμευτικής νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους στην Ευρώπη μέχρι τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά την αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων οδηγιών για την υγεία και την ασφάλεια. Οι άλλες επιλογές είναι: εκ νέου άσκηση πίεσης στα κράτη- μέλη για να υιοθετήσουν εθελοντικά μέτρα· ενθάρρυνση για την υιοθέτηση αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο· ένα νέο πλαίσιο της Ε.Ε. που θα καθορίζει τους προσδοκώμενους στόχους, αλλά δεν θα θεσπίζει δεσμευτικούς νόμους. Ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα μιας απαγόρευσης, είπε όμως ότι θα ήθελε να επιβληθεί «το συντομότερο δυνατόν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ώς το τέλος της θητείας μου, το 2009, τα περισσότερα από τα 27 κράτη- μέλη θα έχουν υιοθετήσει μέτρα κατά του παθητικού καπνίσματος».

Οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε., μη κυβερνητικές οργανώσεις, καταναλωτές και η καπνοβιομηχανία θα κληθούν να υποβάλουν ώς τις 31 Μαΐου τις προτάσεις τους σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος. Η Επιτροπή αναμένεται να διατυπώσει τις τελικές συστάσεις της στις αρχές του 2008. Όμως ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είναι και ο ίδιος πρώην καπνιστής- κάπνιζε 60 τσιγάρα την ημέρα-, δήλωσε πως δεν θα έχει διαβουλεύσεις με την καπνοβιομηχανία. «Γιατί θα έπρεπε να το κάνω; Δεν βλέπω τι θα μπορούσε να επιτευχθεί από τη συζήτηση αυτή. Παράγουν προϊόντα που σκοτώνουν, το πράγμα είναι απλό», δήλωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., 650.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 19.000 μη καπνιστές, οι οποίοι πέφτουν θύματα του παθητικού καπνίσματος.

Από την Ιρλανδία

Τον Μάρτιο του 2004, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε απαγόρευση του καπνίσματος σε παμπ, εστιατόρια και κλειστούς χώρους εργασίας. Η Ιταλία, η Σουηδία και η Σκωτία έχουν εισαγάγει νομοθεσίες παρόμοιες με αυτή της Ιρλανδίας και η υπόλοιπη Βρετανία θα ακολουθήσει αργότερα φέτος. Ορισμένα μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην απαγόρευση, ενώ άλλα, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γαλλία, τάσσονται υπέρ μιας περιορισμένης απαγόρευσης ή της σταδιακής επιβολής της.

Στη Γαλλία, τίθεται από αύριο σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα νεότητας εν όψει μιας ευρύτερης απαγόρευσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα περιλαμβάνει τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη χώρα που επινόησε το τσιγάρο και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. «Είναι ανοησία», λέει εκνευρισμένη η Άιντα Μαλίκα, υπάλληλος γραφείου. «Μας στερούν τις μικρές απολαύσεις. Μας αντιμετωπίζουν σαν κοπάδι». Όποιος θα παραβαίνει την απαγόρευση, θα τιμωρείται με πρόστιμο 68 ευρώ, ενώ 135 ευρώ θα πληρώνουν οι υπεύθυνοι του κτιρίου εφόσον επιτρέψουν σε κάποιον να καπνίσει.