Τον «τρίτο δρόμο» για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια αναζητούν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, καθώς η ένταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση φουντώνει συνεχώς, ενώ η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει τις προθέσεις της.


Oι πανεπιστημιακοί αυτοί, που τους τελευταίους μήνες έχουν συγκροτήσει διάφορες κινήσεις και πρωτοβουλίες «για μια πραγματική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», λένε ταυτόχρονα «ναι» στη μεταρρύθμιση- την οποία θεωρούν αναγκαία- και «όχι» «στις απόπειρες του υπουργείου Παιδείας να περάσει αυταρχικές και λεπτομερειακές διατάξεις στο σχετικό νομοσχέδιο, όπως και στην απόλυτη άρνηση κάθε αλλαγής και στα κλειστά πανεπιστήμια. Εκπρόσωποι των κινήσεων, στις οποίες συμμετέχουν πανεπιστημιακοί απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους και απ΄ όλα τα ιδρύματα- «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις τους- οργανώνουν κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη, την επομένη του νέου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κι ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία τους (ΠΟΣΔΕΠ) επιμένει στην απεργία και στα κλειστά πανεπιστήμια.

Στη συνέντευξη τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των πανεπιστημιακών κινήσεων, θα εκφράσουν την αγωνία τους για τα κλειστά πανεπιστήμια και την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν τα κοινά σημεία των διαφόρων προτάσεων, προκειμένου να τα θέσουν υπόψη της υπουργού Παιδείας.

Οι πανεπιστημιακοί θα οργανώσουν και ημερίδα για το ζήτημα στο τέλος Φεβρουαρίου, στην οποία θα καταρτίσουν συγκεκριμένη πλέον πρόταση για τις αλλαγές. Με δεδομένο ότι η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει εκατοντάδες πανεπιστημιακούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θεωρείται ενδεχόμενο το υπουργείο Παιδείας να περιμένει τις προτάσεις τους προτού ανακοινώσει τον νέο νόμο- πλαίσιο. «Το κλειστό πανεπιστήμιο είναι νεκρό πανεπιστήμιο. Το νόημα της πρωτοβουλίας μας είναι να εκφράσουμε τη βαθιά πολιτική βούληση για ουσιαστικές αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να πούμε ηχηρό “όχι” και στους μικροκομματικούς χειρισμούς, αλλά και στο κλειστό πανεπιστήμιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος έχει συντάξει «αντιπρόταση» μεταρρύθμισης, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κίνηση Αριστερά Σήμερα (ΑΡΣΗ).

«Αναγκαίες οι αλλαγές»

«Εμείς λέμε “ναι” στις αλλαγές που είναι αναγκαίες και προσπαθούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα, στα οποία οι περισσότεροι συμφωνούμε», προσθέτει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωκρ. Κάτσικας, ο οποίος μαζί με τον κ. Παπαγιαννάκη θα είναι μεταξύ των ομιλητών. Άλλοι καθηγητές που θα τοποθετηθούν αύριο, είναι οι κ.κ. Γιώργος Γραμματικάκης, Βάσω Κιντή, Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Παγουλάτος, Μαρία Ρεπούση και Κώστας Σοφούλης.

Ήδη, από τις συγκρίσεις των διαφόρων προτάσεων που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί, προκύπτει- σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς- ένα πλάνο αλλαγών που συγκεντρώνουν ευρεία συναίνεση.

Τέτοιες γενικότερα επιθυμητές αλλαγές είναι, μεταξύ άλλων, η χορήγηση πλήρους διοικητικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής αυτοτέλειας στα ΑΕΙ με ταυτόχρονη υποχρέωση δημοσιότητας και κοινωνικής λογοδοσίας για τις διαχειριστικές αποφάσεις τους, η αύξηση της χρηματοδότησης, η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών για τις πρυτανικές εκλογές, ο τετραετής προγραμματισμός ανάπτυξης, η συμμετοχή εξωτερικών κριτών στις εκλογές μελών ΔΕΠ (καθηγητών), ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης, η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο, αλλά χωρίς περιορισμό του, η επέκταση υποτροφιών, κ.ά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Εκπρόσωποι των κινήσεων, στις οποίες συμμετέχουν πανεπιστημιακοί απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους και όλα τα ιδρύματα, παρουσιάζουν αύριο τις θέσεις τους

«Αγία» κατάληψη στην Πολυτεχνειούπολη


ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ Συνασπισμού και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ξέσπασε χθες, μετά τη διαμαρτυρία ομάδας νεαρών στον ναό των Τριών Ιεραρχών στην Πολυτεχνειούπολη, οι οποίοι απαιτούσαν να διακοπεί η θεία λειτουργία λόγω της κατάληψης. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει είναι ντροπή» και κάλεσε τους φοιτητές να μετανοήσουν. Και εάν συμβεί αυτό, είπε, «θα τους παράσχω τη συγγνώμη μου»… Η δήλωση Χριστόδουλου περί μετανοίας και… συγχώρεσης προκάλεσε την οργή της Σπουδάζουσας του Συνασπισμού, που εξέδωσε εντονότατη ανακοίνωση τονίζοντας ότι «δεν ανεχόμαστε κανένα κύριο Παρασκευαΐδη να θέτει μέσω των δελτίων ειδήσεων προϋποθέσεις συγχώρεσης των “αμαρτωλών”». Κάλεσε μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο να συνειδητοποιήσει πως οι καιροί έχουν αλλάξει σε σχέση με την περίοδο που εκείνος «διάβαζε» (πρόκειται για αναφορά σε παλαιότερη δήλωσή του για τη στάση του την περίοδο της χούντας) και πως «κανείς και καμία από εμάς δεν ανέχεται να απαιτεί δημόσιες μετάνοιες κανένας – κοσμικός και εκκλησιαστικός- εκπρόσωπος της ακροδεξιάς και της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης πίστης. Ας κοιτάξει καλύτερα πώς θα χτίσει κι άλλα εκκλησιαστικά ξενοδοχεία μέσα στα δάση… », καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Νεολαία του ΣΥΝ ανέφερε πως η ενέργεια των φοιτητών ήταν «άστοχη πολιτικά» και δεν αποτελεί απόφαση καμίας Γενικής Συνέλευσης ή Επιτροπής Κατάληψης, ως εκ τούτου αποτελεί καθαρά προσωπική πρωτοβουλία. Επίθεση στον κ. Χριστόδουλο έκαναν χθες και οι εκπρόσωποι της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Υποστήριξαν ότι υπάρχουν αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων οι οποίες αναφέρουν πως οι φοιτητές δεν επιθυμούν κανένα λατρευτικό χώρο μέσα στα πανεπιστήμια και κάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο «να κοιτάξει τη δουλειά του…».

Το επεισόδιο άρχισε χθες το πρωί όταν περίπου 20 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό και ζητούσαν από τον ιερέα και τους πιστούς να αποχωρήσουν. Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του Αρχιεπισκόπου και της αναθεώρησης του άρθρου 16. Τελικά, η κατάσταση εκτονώθηκε μετά την παρέμβαση καθηγητών του Πολυτεχνείου, του πρύτανη αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου.

Καταδίκασαν

Την ενέργεια των φοιτητών καταδίκασε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός. Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε την ενέργεια ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό αναφέροντας: «Δεν νομίζω ότι θα απηχούσε καλύτερα την ψυχική μας κατάσταση άλλη έκφραση, “περίλυπος εστί η ψυχή έως θανάτου”».

Σήμερα στην Αθήνα- το Σάββατο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων


ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αναμενόμενη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, διοργανώνονται σήμερα στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία κήρυξαν στάσεις εργασίας. Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους, έχουν αποφασίσει 3ήμερη απεργία από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, ενώ προειδοποιούν για απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ακόμα και μέσα στη συνδικαλιστική ηγεσία τους (ΠΟΣΔΕΠ) ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για την τακτική της ολοκληρωτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών- ειδικά για τον συντονισμό που επιχειρεί με τους καταληψίες φοιτητές. Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε περίπου 300 σχολές, ενώ αρκετά ιδρύματα έχουν ήδη αποφασίσει μετάθεση της εξεταστικής περιόδου για λίγες εβδομάδες. Μάλιστα οι φοιτητές ετοιμάζουν και νέο συλλαλητήριο το Σάββατο στο Καστρί, όπου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων.