Φουντώνει ο πόλεμος αναρχικών- ΕΛ.ΑΣ.


Στα άκρα έφτασε χθες η βεντέτα μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και αναρχικών: η πρωτεύουσα έζησε τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών.
Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση, πέντε αυτοκίνητα και ένα κατάστημα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Πολυτεχνείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Στις οδομαχίες χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πιστόλια φωτοβολίδων, ακόμα και μεταλλικά σφαιρίδια, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικρατούσε χθες το βράδυ εκνευρισμός. Ο περιορισμός της δράσης των κουκουλοφόρων υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους του Βύρωνα Πολύδωρα και της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Τα χθεσινά επεισόδια όμως έδειξαν πως πρόκειται για ακόμη έναν χαμένο στόχο του υπουργείου. «Είχαμε την αίσθηση ότι τα πηγαίναμε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα, με τα δεδομένα των προηγούμενων συλλαλητηρίων. Δυστυχώς αποδείχτηκε ψευδαίσθηση», λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που επιρρίπτουν ευθύνες για τη χθεσινή διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ»

«Οι αναρχικοί μάς έδωσαν το μήνυμα ότι έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ επιθετικοί. Αυτό κάποιοι δεν το πήραν στα σοβαρά», λένε τώρα οι αστυνομικοί

«Από την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες προτού εκτοξευθεί η ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας, οι αναρχικοί μάς έδωσαν το μήνυμα ότι έχουν αρχίσει να γίνονται και πάλι πολύ επιθετικοί. Αυτό όμως κάποιοι δεν το πήραν στα σοβαρά», λένε ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που θυμίζουν τα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια του εορτασμού του Πολυτεχνείου. «Είναι αδιανόητο να μην ανοίγει ρουθούνι στις 17 Νοεμβρίου και να γίνεται κόλαση στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό», ήταν η φράση που ακούστηκε χθες αρκετές φορές στους διαδρόμους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Οι δυνάμεις που ανέλαβαν την αστυνόμευση των χώρων όπου θα κινούνταν οι διαδηλωτές, όχι μόνο αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, αλλά και αιφνιδιάστηκαν από τους αναρχικούς, οι οποίοι πήγαν στο κέντρο της Αθήνας αποφασισμένοι να προκαλέσουν επεισόδια. Επιπλέον δεν ελήφθη η παραμικρή μέριμνα να μείνουν έξω από το Πολυτεχνείο, το οποίο για ακόμη μία φορά οι γνωστοί – άγνωστοι χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους.

Οργανωμένες οι επιθέσεις

Μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, περίπου 200 άτομα κατευθύνθηκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου τελείως ανενόχλητα. Εκεί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη, που αποτελούνταν από περίπου 50 άτομα, ανέλαβε τον ρόλο της ομάδας κρούσης εναντίον των αστυνομικών. Βγαίνοντας έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, έριχναν εναντίον αστυνομικών δεκάδες βόμβες μολότοφ και πέτρες. Όταν οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους επιτεθούν, η άλλη ομάδα, που βρισκόταν μονίμως μέσα στο Πολυτεχνείο, εκτόξευε φωτοβολίδες, μεταλλικά σφαιρίδια και μολότοφ εναντίον τους.

Η απάντηση των αστυνομικών ήταν η ρίψη δακρυγόνων για τα οποία οι κουκουλοφόροι βρήκαν λύση. Συγκέντρωσαν από το Πολυτεχνείο πυροσβεστήρες και αδειάζοντας το περιεχόμενό τους, όχι μόνο εξουδετέρωσαν τη δράση των δακρυγόνων, αλλά δημιούργησαν και ένα προπέτασμα καπνού εμποδίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να δουν πού κινούνται. «Είναι φανερό ότι οι κινήσεις των αναρχικών έχουν περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο οργάνωσης. Η μεθοδολογία των επιθέσεών τους αλλά και η δυνατότητά τους να πραγματοποιούν πολλές επιθέσεις σε διάφορα σημεία δείχνουν ότι η καταπολέμησή τους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι», εκτιμούν αξιωματικοί της Ασφάλειας. Έφυγαν ανενόχλητοι

Τα επεισόδια τελείωσαν στις 6.30 μ.μ., όταν όλοι οι κουκουλοφόροι αποσύρθηκαν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ αρκετοί έφυγαν ανενόχλητοι από την πίσω πόρτα του ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του ιδρύματος την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν περισσότεροι από 1.500 φοιτητές που πραγματοποιούσαν συνέλευση για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που μετρούν 3 τραυματίες από τα χθεσινά επεισόδια, ύστερα από εντολή του αρχηγείου επέλεξαν να μην προβούν σε συλλήψεις. «Δεν θέλαμε να οξύνουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση», είναι η εξήγηση που δίνουν κύκλοι του Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι σημειώνουν με νόημα: «Στόχος μας ήταν να αποφύγουμε εικόνες δαρμένων πολιτών. Αν γινόταν αυτό, θα μας κατηγορούσαν για υπέρμετρη άσκηση βίας. Τώρα μας κατηγορούν για ανίκανους».

Ραντεβού τον Μάρτιο από τους φοιτητές


ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη, όπως στα συλλαλητήρια των προηγούμενων μηνών, θα αποτελέσει πιθανότατα την κορύφωση των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, τουλάχιστον για τον μήνα που διανύουμε, καθώς οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές σκοπεύουν να επανέλθουν στις κινητοποιήσεις με μεγάλη ένταση τον Μάρτιο.

Πάντως το Σάββατο, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές θα συσκεφθούν και πάλι, προκειμένου να προγραμματίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους για το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείονται και νέα συλλαλητήρια.

Οι φοιτητικές καταλήψεις εξάλλου, που εξελίσσονται αυτές τις μέρες σε περίπου 270 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια της ΔΑΠ να κρατήσει ανοιχτές τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να περιοριστούν αισθητά, καθώς αρχίζει η χειμερινή εξεταστική περίοδος.

Υμνητές της ζαρντινιέρας


ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ δίνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, στο έντυπο «Αστυνομικό Βήμα», αφού όχι μόνο στηρίζουν την εκδοχή της… ζαρντινιέρας στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή τον περασμένο Νοέμβριο- ήταν η απαρχή της βεντέτας μεταξύ των αστυνομικών και του αντιεξουσιαστικού χώρου-, αλλά επιπλέον υποστηρίζουν ότι υπαίτιος του ξυλοδαρμού ήταν ο ίδιος ο φοιτητής που «δεν δεχόταν τη σύλληψη και αντιδρούσε βιαίως για να την αποφύγει».

Στο άρθρο που υπογράφει ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Ηλίας Βασιλάκης, για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή υποστηρίζεται ότι «όταν ο πολίτης σέβεται τους νόμους και τις αρχές, παρόμοιες συλλήψεις δεν συμβαίνουν». Ο συνδικαλιστής φθάνει να αναρωτιέται αν «ο αστυνομικός του πεζοδρομίου οφείλει να συμπεριφέρεται ως κυρία των τιμών ή ως λουλουδού;» και υποστηρίζει ότι στα γεγονότα του Πολυτεχνείου που στιγματίστηκαν από τον ξυλοδαρμό, «η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους για τη σπουδαία προσφορά έργου».

Με άλλα κείμενα του συνδικαλιστικού εντύπου των αστυνομικών εξαπολύονται επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης για την κριτική που άσκησαν, αφού «δεν έγινε απολύτως τίποτα», ενώ κατακρίνονται και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα.

Μάλιστα ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης ασκεί κριτική και εις βάρος των συναδέλφων του συνδικαλιστών που ζήτησαν συγγνώμη για τον ξυλοδαρμό, και καταλήγει: «Μπορεί κάποιοι να έχουν λόγους να κραυγάζουν, αλλά εμάς δεν πρέπει να μας επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο. Είμαστε το πιο ευαίσθητο και υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας και έτσι πρέπει να παραμείνουμε».

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου. Όπως αναφέρει, στο συνδικαλιστικό έντυπο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «φιλοξενούνται μία σειρά από απαράδεκτα δημοσιεύματα που καταδεικνύουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν αμετανόητοι αστυνομικοί που υιοθετούν τη θεωρία της “ιπτάμενης ζαρντινιέρας”».